Karlovy Vary (karlovyvary.cz)
Z regionů  |  28.08.2024 08:59:00

Škola v Karlových Varech znovu ožije, brzy přivítá studenty nového oboru

U konce jsou práce na rekonstrukci čtvrtého patra karlovarské školy na nábřeží Jana Palacha. Co nevidět se do objektu nastěhují studenti oboru kinantropologie, který v Karlových Varech otevírá Západočeská univerzita v Plzni.

Na pořádnou investici čekala škola déle než půlstoletí. „Čtyřiapadesát let se péče o ni omezovala pouze na běžnou údržbu,“ konstatoval náměstek primátorky Miroslav Vaněk.

Zatím se ale nenaplnila vize projektu, který vznikl před několika lety. Ten počítá s úplnou rekonstrukcí tří budov, které tvoří areál školy. Náklady by ale dosáhly čtvrt miliardy korun, na což město v současné době nemá prostředky.

Očekávané stěhování

„Úpravy v současné době děláme kvůli nájemcům. Vedle vysoké školy se do objektu výhledově přestěhuje i střední škola Trivis,“ naznačila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Střední škola dosud sídlí v objektu České pošty. Ta má ale v plánu své sídlo v centru Karlových Varů prodat. V nových prostorech na nábřeží by škola měla působit od 1. září 2025. Souvisí s tím i další práce za 15,5 milionu korun. Počítá se i s rekonstrukcí vstupních prostor školy.

Vedle vzdělávacích institucí jedná magistrát i s dalšími potenciálními nájemci. „Tuto možnost jsme nabídli například Institutu lázeňství a balneologie,“ doplnila primátorka.

Budovu využijí od sklepa po půdu

V budově sídlí i Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To by mělo zůstat minimálně příští rok. „Naším záměrem je připravit areál tak, aby byl využitelný od sklepa až po půdu,“ dodal náměstek Vaněk.

V souvislosti s oživením budovy na nábřeží řeší magistrát i otázku, kde zaparkovat auta pedagogů, případně studentů. Jako jedna z alternativ se nabízí využití někdejší základny Správy lázeňských parků u Ostrovského mostu.

„Jednáme i se společností Mattoni 1873 o možnosti parkovat v areálu Solivárny,“ dodala primátorka.

Nové obory

Bakalářské studium kinantropologie se v Karlových Varech rozjede 1. října. Obor je zaměřený na pohyb člověka a optimální využití pohybových aktivit ve prospěch lidského zdraví.

Absolventi tohoto programu se budou moci uplatnit jako wellness specialisté v lázeňských zařízeních, fitness centrech, sportovních a rekreačních střediscích a dalších institucích poskytujících služby v oblasti zdraví a pohybové rekreace.

Kromě oboru Kinantropologiewellness specialista také Západočeská univerzita, konkrétně Fakulta ekonomická, otevírá v Chebu jedinečný obor Management a digitální technologie, který vznikl ve spolupráci ZČU s OTH Amberg.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688