ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  27.08.2024 14:00:00

ERÚ upozorňuje na specifika sdílení elektřiny v bytových domech

Letošní novela energetického zákona (Lex OZE II) má dopad nejen na nově vznikající projekty, ale i na obyvatele bytových domů, kteří už elektřinu sdíleli. Energetický regulační úřad (ERÚ) připomíná, že do konce roku 2024 se musí nově registrovat u datového centra. Zároveň upozorňuje, na co si musí dát pozor bytové domy, jež se na sdílení teprve připravují.

Sdílení v rámci bytových domů je možné už od počátku roku 2023, kdy ho ERÚ umožnil novelizací své vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou. Tohoto řešení využilo 154 skupin sousedů. Pokud chtějí ve sdílení elektřiny pokračovat, musí se do konce roku zaregistrovat u nově vzniklého Elektroenergetického datového centra (EDC). Při registraci u EDC je třeba si zvolit správce skupiny a aktualizovat zejména alokační klíč, podle něhož se elektřina rozděluje mezi jednotlivé domácnosti.

Letos pak nabyla účinnosti novela Lex OZE II, která sdílení zakotvila přímo do zákona. Pro obyvatele bytových domů je nejvýhodnější sdílení za jednou domovní skříní, typicky mezi byty a nebytovými prostory za jedním vchodem do domu. V tom případě nevyužívají distribuční soustavu, a uspoří proto nejen na obchodní složce ceny, ale i na regulovaných platbách vztažených na spotřebu elektřiny,“ vysvětluje Martina Krčová, členka Rady ERÚ.

Pokud účastníci sdílení nevyužívají distribuční soustavu, mohou navíc fungovat ve speciálním režimu – až do tisícovky zákazníků, respektive bytů si nezakládají žádné společenství. Při využívání distribuční soustavy to je naopak nutné už tehdy, když je předávacích míst více než 11 (při menším počtu se uplatňuje nejjednodušší režim tzv. aktivního zákazníka).

Pro založení energetického společenství nebo společenství pro obnovitelné zdroje je před samotnou registrací u EDC nutné ho ještě registrovat na ERÚ. Bytových domů by se tato povinnost týkala pouze tehdy, pokud by ke sdílení elektřiny mělo docházelo mezi více vchody. Toto nastavení ale není v současném modelu většinou tolik výhodné, protože v takovém případě nedochází při sdílení k úspoře na regulovaných platbách.

„Společenství si nemůže zaregistrovat každý. Zákon omezuje právnické osoby, které tak mohou učinit, na spolek, družstvo, nebo jiné korporace s obdobnými vnitřními poměry. Tomu z principu nemohou vyhovovat SVJ. Pokud chtějí sdílet elektřinu napříč vchody, je proto třeba, aby si založily spolek, a s ním následně požádali o registraci společenství. Také pro bytová družstva jsou zákonné podmínky velmi obtížně splnitelné, většinou jim tedy rovněž radíme založit si spolek,“ říká Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688