Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  27.08.2024 10:05:16

Optimismus v tuzemsku na ústupu, pokles německého HDP ve 2Q potvrzen i v revizi

Dnes ráno již byl zveřejněn zpřesněný odhad růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Úvodní odhad naznačoval mezičtvrtletní pokles o 0,1 % a tento výsledek byl potvrzen statistiky i jejich druhým měřením. Je zřejmé, že největší evropská ekonomika se nachází v krizovém období, ze kterého jí zatím nepomáhají výrazněji ani spotřebitelé navzdory znatelnému poklesu inflace a tím pádem opětovnému růstu reálných mezd. Problém ovšem tkví především v průmyslu, který kvůli svému exportně orientovanému charakteru sužuje stále omezená zahraniční poptávka.

Velice zajímavé bude opět zasedání maďarské centrální banky, kdy není předem jasné, jak bankovní rada rozhodne. Analytici jsou opět rozděleni přibližně v poměru 2:1, ale oproti předcházejícímu měsíci se tentokrát většina domnívá, že základní sazba zůstane na stávající úrovni 6,75 %. Prostor pro další snižování úrokových sazeb se rovněž podle nás zmenšuje, ale očekáváme ještě jedno snížení sazeb o 25bb. Následně bude uvolňování měnové politiky pravděpodobně přerušeno a obnoveno bude až v příštím roce.

Ze Spojených států amerických se dozvíme, jak se vyvíjí tamní spotřebitelská nálada, konkrétně pomocí měření Conference Board. Od začátku roku dochází k postupnému snižování důvěry mezi spotřebiteli v ekonomiku a v posledních měsících se jen těsně udržela nad hranicí 100 bodů. Medián trhu očekává podobný průběh i pro srpnový výsledek.

Nový týden jsme zahájili tuzemským konjunkturálním průzkumem, kdy se již čtvrtý měsíc v řadě snížila důvěra spotřebitelů v tuzemskou ekonomiku. Mezi respondenty přibývá těch, kteří očekávají zhoršení celkové ekonomické situace v České republice, což může mít souvislost se snížením predikcí růstu našeho hospodářství v letošním roce od renomovaných institucí (ČNB, ČBA i MF).

Rovněž naše prognóza očekává nižší růst, aktuálně ve výši 1,1 %, přičemž převažují rizika ještě k horšímu výsledku. To se projevuje i snížením podílu lidí očekávající zlepšení své finanční situace. Rovněž mezi podnikateli se sentiment zhoršil, a to zejména v oblasti vybraných služeb. Naopak paradoxně se vzhledem k nedobré kondici českého průmyslu zvýšila důvěra právě v tomto odvětví. Nicméně je třeba upozornit na rozkolísanost výsledků v posledních měsících, kdy se v případě průmyslu pravidelně střídají naděje se skepsí.


V Německu byl zveřejněn srpnový průzkum instituce Ifo týkající se hodnocení aktuální ekonomické situace a budoucích očekávání ze strany firem. Jeho výsledky příliš nového nepřinesly, když se index pro hodnocení současné situace snížil z 87,1 na 86,5 bodů v souladu s predikcí trhu. Index pro budoucnost pak klesl z 87,0 na 86,8 bodů, což je méně, než očekával trh (85,8 bodů). Kromě výše zmíněných ekonomických problémů Německu nenahrává ani napjatá geopolitická situace ve světě.

Z USA dorazily statistiky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které v červenci meziměsíčně vzrostly o téměř 10 %. Nicméně v červnu došlo k jejich poklesu o necelých 7 %. Zároveň červencový nárůst byl tažen především volatilním sektorem dopravy, ale pokud bychom abstrahovali od tohoto odvětví, počet objednávek zboží dlouhodobé spotřeby byl v meziměsíčním srovnání nižší o 0,2 %.

Začátek nového týdne na akciových trzích byl spíše poklidnějšího rázu. Americký index S&P 500 zaznamenal pokles o 0,3 % a německý DAX necelých 0,1 %. Lépe se vedlo pražské burze, která si připsala více než 0,4 %. Koruna dál mírně posiluje a blíží se psychologické hranici 25 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

25.11.2020US - HDP ve 3Q v první revizi potvrdil růst o 33,1% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.08.2020US - HDP ve 2Q při druhé revizi zmírnil pokles na 31,7% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.06.2020USA: pokles HDP v 1Q potvrzen, 2Q bude výrazně horší Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688