mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.08.2024 21:35:00

Podpora české vědy v Brazílii

Ve dnech 19.-25.srpna zrealizoval Generální konzulát Sao Paulo projekt na podporu ekonomické diplomacie v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Projekt se soustředil na nanotechnologie, biomedicínu, bioinženýrství, výzkum a aplikaci pokročilých materiálů, polovodičů a IT.

Mise, která si kladla za cíl mapování místního trhu s komerčním využitím, navázání spolupráce na společné výzkumy, vyjednání výměnných pobytů a memoranda mezi univerzitami a vědecko-výzkumnými instituty se zúčastnilo celkem 7 českých firem. Kromě jednání a návštěvy místních institucí čeští účastníci navštívili mezinárodní veletrh pokročilých materiálů Feiplar & Feipur.

Program byl zahájen v Campinas, jelikož se jedná o významné město pro výzkum a vývoj v oblasti nanotechnologií v Brazílii. V tomto městě je několik institucí, jako je státní univerzita Campinas (UNICAMP), která je referencí ve vědě a technice. Kromě toho má Campinas vyspělá výzkumná centra, jako je Národní centrum pro výzkum energie a materiálů (CNPEM), kterého je součástí i Národní nanotechnologická laboratoř (LNNano). Díky těmto faktorům je Campinas strategickým místem pro výzkum a inovace v oblasti nanotechnologií v Brazílii.

Následující den měli účastníci (Petr Solil - Biocev, Jan Veleba - SVCS, Edpo Aranda - GF Machinery, Karel Havlíček - Nanoprogress a Daniela Plachá - VŠB-TUO) možnost se prezentovat na půdě brazilské Univerzity Sao Paulo (USP), v nově zřízeném inovačním centru InovaUSP. Akci organizoval generální konzulát v úzké spolupráci s USP a společně pozvali desítky hostů. Mezi diváky byli zástupci vlády státu Sao Paulo, zástupci federální univerzity Sao Paulo (Unifesp), výzkumných ústavů a profesoři a pracovníci z oddělení pro mezinárodní vztahy na USP. USP je největší brazilská univerzita s více než 65,7 tisíci studenty, považovaná za jednu z nejlepších univerzit v Latinské Americe. Ostravská univerzita VŠB-TUO má již z minulosti navázanou bilaterální dohodu s USP, věří, že tato návštěva pomůže přilákat více studentů.

Poslední den ve městě Sao Paulo byl věnován veletrhu pokročilých materiálů A Feiplar & Feipur 2024. Jedná se o mezinárodní třídenní veletrh, na kterém bylo více než 300 vystavovatelů z celého světa, sektorové panely a přednášky. Skupina projevila zájem o přednášku o nanotechnologiích, dozvěděla se více o tom, na jaké úrovni se nachází věda v Brazílii a společně naši vědci došli k názoru, že český výzkum, metody i technologie jsou pokročilejší, což přináší českým firmám i vědcům spoustu obchodních příležitostí.

V Rio de Janeiru se ke skupině přidali zástupci české společnosti Signosoft Brasil, zaměřující se na digitalizaci dokumentů a elektronické a biometrické podpisy, jež nabízeli své služby v navštívených institutech. Společně byli přijati na Fiocruz, instituci napojené na ministerstvo zdravotnictví, která se zabývá výzkumem a vědeckým a technologickým rozvojem brazilského zdravotnictví. Právě Fiocruz se podílela na vývoji vakcín během Covidu-19 a zabývá se výrobou imunobiologických přípravků. Velký zájem na spolupráci s Biocevem projevil Dr. Helvécio Vinicius Antunes Rocha, který, stejně jako Biocev, aplikuje a využívá biologickou vědu ve zdravotnictví.

Na federální univerzitě státu Rio de Janeiro (UFRJ) Luciana Spinelli představila studijní programy, mezi které patří i čtyřleté studium nanotechnologií, i plán modernizace fakulty.

Přejeme českým firmám hodně úspěchu při prosazování se na brazilském trhu, kde, jak se potvrdilo, existuje velký prostor pro jejich uplatnění.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688