Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.08.2024 12:32:52

Akcie ČEZ a KB nepustily v týdnu pražskou burzu výše. Energetický titul se postaral o více než polovinu obchodů


V porovnání se zahraničním vývojem pražská burza v týdnu spala. Na většině emisí k přílišným změnám nedocházelo a index PX tak v návaznosti také nijak nekolísal. Nakonec si polepšil o 0,3 %, když zakončil u 1 579 bodů. Vedl si tak podstatně méně optimisticky než trhy v zahraničí. V Evropě šlo za týden hovořit o posunu výše o 1,4 % (dle EUROSTOXX 50), obdobném i v zámoří (dle Nasdaq/SP 500).

Na domácím parketu se o největší rozruch vlastně postaraly akcie ČEZ. Zatímco se v první polovině týdne úspěšně vracely zpět nad hranici 900 , následně zamířily na jih a v pátek se obchodovaly na 3 týdenních minimech i u 875 . Důvodem bylo nejspíše již definitivní politické rozhřešení, že k předčasnému ukončení windfall tax nedojde. V kontextu vydaného návrhu státního rozpočtu že tedy enormnímu zdanění bude energetická firma čelit také v příštím roce. Oproti předchozím rokům lze tak od ní kalkulovat s nadále nižším ziskem, potažmo dividendou. Na akciích ČEZ to přineslo zvýšení aktivity, za celý týden se jich zobchodovalo téměř za miliardu korun. „Proti titulu“ hovořily také klesající ceny elektřiny. Například domácí kontrakt pro příští rok se dostal zpět pod hranici 100 EUR/MWh.

Jak už dříve naznačily zveřejněné hospodářské výsledky pokles dividendy lze vyhlížet také u akcií KB, přestože sektorová daň je vlastně neovlivní. Akcie KB se v týdnu každopádně staly srovnatelnou brzdou pražské burzy, když mají v porovnání s akciemi ČEZ o něco vyšší váhu v indexu PX (aktuálně 18,7 %).

 

Ostatní finanční tituly si již polepšily. Oba rakouské svorně již třetí týden v řadě, přestože u nás je v přepočtu brzdilo další posilování korunyeur k již k hranici 25. Akcie ERSTE se každopádně v domovské Vídni ocitly již zpět nad hranicí 48 EUR, tedy zpět v blízkosti letošních potažmo 16letých maxim. Pokračovala podpora ze strany samotné banky, resp. výrazné odkupy vlastních akcií. Denně za minimálně 6 mil. EUR (150 mil. ). Dle posledních dat ke čtvrtku se celkový objem odkoupených akcií ERSTE rozšířil již na 5,1 mil., za které banka vynaložila téměř 237 mil. EUR.

akciím MONETA možno zmínit, že všechny zisky neudržely. Obchodovaly se totiž i za 108 , tedy vůbec nejvýše v tomto měsíci.

Každopádně vítězem týdne se s převahou staly akcie PRIMOCO, u kterých došlo k výraznému probuzení v druhé polovině týdne. V úterý se přitom obchodovaly i jen za 820 , tedy prakticky zpět u srpnových minim. Investoři však následně začali nejspíše spekulovat na možné příznivé firemní zprávy, když v pondělí má dojít na odtajnění hospodářských výsledků za první polovinu letošního roku. Možno zmínit, že v prodeji akcií nejspíše v mezičase pokračoval druhý největší akcionář – bývalý člen dozorčí rady Gabriel Fülöpp. Ten před měsícem oznámil pokles podílu těsně pod hranici 25 %, na stránkách firmy je aktuálně uváděn podíl již „jen“ 24,5 %.

Zmínit možno naopak další nákupy akcií KOFOLA ze strany managementu. Ve středu se shodně vydali na nákupy František Beneš (CFO dceřiné Leros) a Boštjan Gerlec (člen boardu dceřiné Radenska). V souhrnu koupili 1 142 akcií KOFOLA.

Za zmínku stojí závěrem volatilní obchodování s akciemi PHOTON ENERGY. Firma v pondělí za letošní 1. pololetí reportovala meziroční zlepšení hospodaření, potvrdila dřívější celoroční výhled, neopomněla však zmínit řadu rizik. Oznámila také další geografickou diverzifikaci, resp. projekty v Africe v JAR. Titul v úterý povyskočil až na 42,50 , v pátek však již zaznamenával i nová více než 2letá minima na 38 .


Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688