Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  23.08.2024 11:53:01

Nové sankce u hypoték: Přinesou nižší sazby a ostřejší konkurenční boj?

Novinky 2024 a jejich dopad na hypoteční trh

Nová legislativa, která omezuje refinancování, by mohla vést k silnějšímu konkurenčnímu boji mezi bankami. Koncem roku tak možná budou běžné sazby i pod 4 %.

Zavedení vyšších poplatků za předčasné splacení hypotéky během fixačního období, které vstoupí v platnost od 1. září 2024, vyvolává rozporuplné reakce. Na jedné straně to vypadá, že banky opět přitvrzují podmínky pro své klienty, což by mohlo mít negativní dopad na hypoteční trh. Na druhé straně však tato změna může paradoxně přinést i pozitivní vývoj, zejména v podobě snížení úrokových sazeb, což je v zájmu jak samotných bank, tak jejich zákazníků.  

Změna zvyšuje předvídatelnost

Hypoteční turistika, kdy klienti v reakci na pokles úrokových sazeb přecházejí z jedné banky do druhé, se stala běžnou praxí. Tento jev sice na první pohled vypadá jako výhodný pro spotřebitele, zároveň ale přináší bankám nemalé náklady na akvizici nových klientů a správu jejich úvěrů.  

Vysoké náklady spojené s refinancováním hypoték pak vedou k tomu, že banky musí tyto náklady nějak kompenzovat – a jedním z hlavních nástrojů jsou právě úrokové sazby. Čím vyšší je riziko, že klient předčasně splatí hypotéku, tím vyšší musí být úrok, aby banka pokryla své ztráty.  

Zavedení vyšších sankcí tak může mít na hypoteční trh stabilizační účinek. Pokud budou klienti méně ochotní refinancovat své úvěry při každém poklesu sazeb, banky budou mít větší jistotu, že si své zákazníky udrží po celou dobu fixace.  

Zostří se boj a výsledkem budou nižší sazby

Tento stabilizační prvek by pak měl bankám umožnit nabídnout lepší úrokové sazby pro nové úvěry. Očekává se, že nejvýhodnější hypotéky by se mohly koncem roku dostat na úroveň 3,5 až 4 %, i díky dalšímu poklesu hlavních úrokových sazeb České národní banky, což by mohlo domácnostem snížit splátky na hypotéku o několik tisíc měsíčně oproti současnému stavu.  

Nicméně i zde nelze opomenout odvrácenou stranu mince. Nové poplatky za předčasné splacení, které mohou dosáhnout až desítek tisíc korun, mohou mnoho lidí odradit od snahy o refinancování. To může vést k tomu, že klienti zůstanou uvězněni u své stávající banky s méně výhodnými podmínkami, aniž by mohli snadno přejít k lepší nabídce.  

Zajímavé je také sledovat, jak se k těmto změnám postaví jednotlivé banky. Zatímco většina z nich již potvrdila, že využije nové legislativy k navýšení poplatků, najdou se i výjimky. Například Air Bank a Creditas oznámily, že své poplatky nezvýší a ponechají předčasné splacení hypotéky bez poplatků.  

Je potřeba také zmínit, že se sankce týkají nových hypoték po 1. září. Kdo má nyní hypotéku a plánuje v dalších měsících refinancovat či refixovat, týkají se ho stále staré podmínky. Pak už ale přejde na podmínky nové a druhé refinancování/refixování už bude se sankcí.  

Kdo má informace a porovnává, je na tom lépe

V každém případě platí, že hypoteční trh v České republice prochází zásadními změnami, které budou mít dalekosáhlé dopady jak na banky, tak na jejich klienty. Pro ty, kteří plánují uzavřít novou hypotéku nebo refinancovat stávající, je nyní více než kdy jindy důležité sledovat nabídky na trhu, porovnávat je a také využít služeb poradců, kteří mají přehled ohledně aktuálních nabídek na trhu.  

Začít je možné na stránkách důvěryhodného srovnávače

 

 

Tomáš Rosenkranc

Tomáš Rosenkranc

Své první pracovní zkušenosti získal v bance jako poradce pro retailové klienty, kde s klienty řešil vše od servisních operacích, přes financování a investiční plánování. Následně se posunul do pozice key account managera, kde pečoval o obchodníky ve svěřeném regionu, podílel se na jich vzdělávání a motivaci. V Ušetřeno vede vertikálu financí, kde společně se svým týmem pomáhá ušetřit klientům v oblasti hypoték, půjček a depozitních produktů. Tomáš rád cestuje, a to především za dobrým jídlem, pokud není na cestách, tak se věnuje sportu.

 

 




Pomáháme lidem vybrat si správně.Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:23  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
05.09.2024  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688