Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.08.2024 13:42:00

Ekonomiku eurozóny podpořily Olympijské hry v Paříži. Jejich efekt je ale jen dočasný

Ekonomika eurozóny dostala nečekaně silný impuls po olympijských hrách v Paříži, které vyhnaly růst soukromého sektoru na nejrychlejší tempo za tři měsíce. Složený index nákupních manažerů S&P Global v srpnu se vyhoupl na 51,2 bodů z červencových 50,2 bodů, čímž překonal i nejoptimističtější prognózu v průzkumu analytiků Bloombergu. U služeb se vyšplhal na nejvyšší úroveň od dubna, i když se propad v průmyslu v regionu prohloubil.

PMI

Mnohé však naznačuje, že olympijský duch tu nebude věčně, dokonce ani ve Francii, kde růstová dynamika tento měsíc prudce nabrala na síle. Naopak produkce v Německu, největší evropské ekonomice, klesla více, než se čekalo.

„Je to příběh dvou světů,“ řekl ve čtvrtek v prohlášení Cyrus de la Rubia, hlavní ekonom Hamburg Commercial Bank. "Vzhledem k tomu, že dočasná olympijská podpora ve Francii odeznívá a odvětvím služeb v eurozóně se šíří známky slábnoucí důvěry, je pravděpodobně jen otázkou času, kdy problémy ve výrobním sektoru začnou dopadat i na služby."

Údaje naznačují, že eurozóna bude mít v první polovině roku potíže udržet si silnou dynamiku, a to navzdory olympijskému překvapení. Analytici dotázaní agenturou Bloomberg očekávají v celém roce 2024 pouze okrajovou expanzi německé ekonomiky.

Slabost Evropy posiluje volání potom, aby Evropská centrální banka příští měsíc po prvním snížení sazeb v červnu opět snížila úrokové sazby. „Nedávné navýšení rizik negativního růstu v eurozóně posílilo důvody pro snížení sazeb na příštím zářijovém zasedání měnové politiky ECB – tedy za předpokladu, že je dezinflace skutečně na dobré cestě,“ uvedl tento týden člen Rady guvernérů Olli Rehn.

Inflace v červenci zrychlila, a i výrobní ceny v soukromém sektoru v srpnu zrychlily. Tyto hodnoty mohou být důkazem pro hrbolatou cestu k jejich 2% cíli. Tlaky na spotřebitelské ceny se tento měsíc pravděpodobně opět zmírnily, podle průzkumu analytiků před oficiálními daty, která vyjdou příští pátek.

ECB může podle de la Rubia najít určité ujištění ve vstupních nákladech v sektoru služeb, které rostou nejpomaleji za 40 měsíců. Přestože výrobní ceny rostly rychleji než v červenci, „uvolnění nákladových tlaků posiluje argumenty pro snížení úrokových sazeb na zářijovém zasedání ECB,“ dodal.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688