Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  22.08.2024 13:14:55

Vylučování kandidátů z důvodu zdravotního stavu či zdravotního postižení zakazuje zákon

ilustrační foto

· Požadovat výborné zvládání češtiny je oprávněné, je-li její používání podstatnou součástí pracovní náplně

· Kdy jsou požadavky na kandidáty neoprávněné a diskriminační?

· Kam se v případě diskriminace obrátit?

Praha, 22. srpna 2024 – Hledáme asistenta / asistentku, požadujeme výborný zdravotní stav. Obsazujeme pozici šéfa údržby a správy budov české národnosti. Požadujeme skvělou češtinu. Kdy se jedná o porušení zákona a diskriminaci?

„Vylučování kandidátů z důvodu zdravotního stavu či zdravotního postižení zakazuje zákon. Všichni mají mít na trhu práce stejné podmínky. To znamená, že požadavek dobrého, nebo dokonce výborného zdravotního stavu, případně fyzické kondice je přijatelný pouze u pozic, u kterých je to důležité pro výkon daného povolání,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.

Mohou to být fyzicky náročné nebo manuální práce. I v takových případech by však měla být podmínka určité úrovně zdravotního stavu odůvodněná. Například: Hledáme nového kolegu nebo kolegyni na čištění střešních oken, požadujeme dobrou fyzickou kondici kvůli pracím ve výšce.

Asistentka s výtečnou kondičkou

Jestliže to není nezbytné, zaměstnavatel by podmínku dobrého zdravotního stavu uplatňovat neměl. Třeba různé práce v kanceláři lze vykonávat, aniž by dotyční zaměstnanci dokázali uběhnout maraton pod tři hodiny nebo uzvednout na bench pressu metrák, s nadsázkou řečeno. U takových povolání není pro požadavek dobrého zdraví v naprosté většině případů důvod.

Hovoříte bezchybně česky?

„Nároky na úroveň znalosti jazyka, a to i českého, si může zaměstnavatel klást, ale opět platí, že k tomu musí mít vzhledem k pozici důvod. Požadovat výborné zvládání češtiny je oprávněné, je-li její používání podstatnou součástí pracovní náplně,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.

Bez schopnosti domluvit se výborně česky se neobejde například tiskový mluvčí, editor, učitel českého jazyka, ale také třeba obchodník: Hledáme muže nebo ženu na pozici obchodního zástupce, náplň práce: propagace a prodej zboží, komunikace s klienty. Požadujeme: skvělé vyjadřovací a argumentační schopnosti, výbornou znalost českého jazyka (kvůli komunikaci s klientelou).

Komunikativní znalost češtiny

Dobrou (komunikativní) znalost češtiny si může dát zaměstnavatel do požadavků i v případě, že zaměstnanec často komunikuje s ostatními pracovníky a jazyková bariéra by bránila vzájemné spolupráci. Jestliže však zaměstnavatel po lidech v týmu zároveň vyžaduje vynikající znalost některého cizího jazyka, dá se předpokládat, že se s kolegy domluví i bez znalosti češtiny.

„Obecně platí, že pokud by zaměstnavatel podmiňoval získání místa nepřiměřeně vysokou úrovní českého jazyka na straně uchazeče vzhledem k povaze obsazované pozice, jednalo by se o nepřímou diskriminaci,“ upozorňuje Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.

 

Kam se obrátit v případě diskriminace

Setkáte-li se během náboru s diskriminací, upozorněte na to. Začněte nejlépe u samotného zaměstnavatele, třeba si ani není vědom, že se nějaké diskriminace dopouští. To ho ovšem neomlouvá. Patřičné zákony – Antidiskriminační zákon nebo Zákon o zaměstnanosti – by měl znát.

Své podněty k prošetření diskriminace, a to nejen při náboru, můžete také podat hned ke dvěma institucím: Státnímu úřadu inspekce práce nebo Veřejnému ochránci práv. Oba úřady se případy diskriminace zabývají a podnět k prošetření lze na jejich stránkách podat elektronicky.

Neférové jednání při náboru (a nejen při něm) není nic příjemného. Člověk by ale neměl propadnout představě, že takhle to chodí všude. To zdaleka ne. Zvlášť v dnešní době, kdy je o lidi na pracovním trhu nouze, si firmy nemohou dovolit odmítat kandidáty z neoprávněných důvodů. Proto by byla věčná škoda zahořknout a přestat se pokoušet své ideální místo najít.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688