OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  21.08.2024 17:00:00

Byrokracie brání vzniku nových FinTech společností (Německo)

V koaliční smlouvě si politici SPD, FDP a Zelení stanovili cíl učinit z Německa přední evropské místo pro fintech, ale podle začínajících podnikatelů je k realizaci tohoto slibu ještě daleko. Fintechové podniky ohodnotily své dosavadní úsilí pouze školní známkou "dostatečně" a jen 19 % z nich by v Německu znovu založilo firmu.

Pouze 18 % oslovených zakladatelů mladých firem se domnívá, že v Německu je dostatek rizikového kapitálu pro fintech, zatímco 19 % hodnotí ekosystém financování fintech v Německu na druhou stranu celkově pozitivně. Taková jsou zjištění studie zveřejněné koncem června s názvem „Německo jako místo pro podnikání: Fintechy bilancují“, pro kterou digitální asociace Bitkom provedla průzkum mezi 54 fintech společnostmi.

„Pět z dvanácti předních poskytovatelů finančních služeb v Německu jsou fintechy, což podtrhuje rostoucí význam technologických start-upů pro finanční sektor,“ zdůraznil prezident sdružení Bitkom Ralf Wintergerst. „Je proto o to důležitější, abychom v Evropě i ve světě vytvořili konkurenceschopné rámcové podmínky, aby se fintech firmy rozhodly pro Německo jako místo pro založení a rozvoj a staly se odtud mezinárodně úspěšnými.“

Největší výzvou pro růst německých fintechů je byrokracie a administrativní náklady (46 %). Fintechy, které získaly licenci pro bankovní a finanční služby od dohledového orgánu Bafin, na ni musely čekat v průměru 2 roky. Mezi další těžkosti patří financování (33 %) a obtížná spolupráce se zavedenými subjekty (22 %). 19 % respondentů uvádí jako problematické získání regulační licence, 17 % zmiňuje trvalé povinnosti v oblasti dohledu a příliš slabý fintech ekosystém. Naproti tomu pouze 7 % respondentů považuje za překážku růstu fintech sektoru konkurenci v Německu.

Celkově má jasná většina, tedy dvě třetiny (65 %) fintech firem, zkušenosti s regulací finančního trhu v Německu, která je pro jejich společnost omezující. Celkem 82 % oslovených firem si stěžuje, že implementace regulačních požadavků v Německu se zaměřuje spíše na zamezení rizik než na inovace nebo zákaznickou zkušenost. V důsledku toho se 67 % z nich považuje za znevýhodněné v globální konkurenci, 53 % v evropské konkurenci.

V souladu s tím je 72 % účastníků studie pro jasný a harmonizovaný postup udělování licencí ve všech členských státech EU. To by usnadnilo fintech firmám přístup na trh, protože by musely splňovat stejné požadavky a standardy v každé zemi EU.

Celá studie s řadou dalších výsledků je k dispozici ke stažení na adrese ZDE

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688