Vyškov (vyskov-mesto.cz)
Z regionů  |  21.08.2024 15:59:00

Vyškov - Areál pivovaru přejde do vlastnictví města, rozhodli zastupitelé

 
 
Vyškov, 21. srpna 2024 – Dva velké požáry, dvě světové války, spousta správců a nájemců. Vyškovskému pivovaru se za 344 let své existence přihodila dlouhá řada tragédií i nevšedních událostí. Vyškované jej v posledních letech ovšem vnímají jako území v centru města, které chátrá a zeje prázdnotou. A kromě zlatavého moku vzpomínají na dny otevřených vrat v rámci vyškovských poutí, rockové koncerty, promítání letního kina… Za pár let se jim možná vzpomínky oživí. Vlastníkem pivovaru se totiž stalo město Vyškov.

Udá se tak po mnoha letech, kdy radnice zájem odkoupit areál opakovaně projevovala. Důležitou roli v tom na začátku letošního roku sehrálo ukončení takřka deset let se táhnoucího sporu mezi státem (konkrétně státním podnikem Jihomoravské pivovary) a někdejším provozovatelem, který požadoval odškodné za údajné závady na pronajaté technologii.

V té době už zároveň probíhala likvidace společnosti Jihomoravské pivovary, která vlastní budovu a výrobní technologie, a která spadá pod Ministerstvo zemědělství. „Tyto kroky odblokovaly další rozvoj areálu, věci se posunuly kupředu. Právě s resortem jsme dlouhodobě jednali, řadu let panovala shoda veřejnosti i politické reprezentace na tom, aby město areál pivovaru vlastnilo. Zcela jistě jde o velmi strategické území. Ministr Marek Výborný, který pivovar loni na podzim navštívil, přislíbil, že město bude tím prvním, s kým bude o případném odkupu areálu jednat. Slovo dodržel,“ ocenil jeho přístup starosta Vyškova Karel Jurka.

Resort musel pochopitelně postupovat dle nezávislého znaleckého posudku. Cena? Přes 75,5 milionu korun. Nejde přitom výhradně o samotný areál: suma zahrnuje také rybník Jandovku včetně hráze a navazující pozemky pod zámeckou zahradou (v místě původních jeslí). Pozemky Palánek o výměře přesahující 2 700 m2 dosahují ceny téměř 9 milionů, vodní plocha pak 2,5 milionu. S pivovarem souvisí historicky, v Jandovce se kdysi provádělo ledování.

Před vyškovským zastupitelstvem tak ve středu 21. srpna ležel klíčový dokument a obrovský závazek na řadu let dopředu. Na mimořádném zasedání schvalovalo sumu, za kterou město areál odkupuje. Ruku nakonec zvedlo všech 22 přítomných zastupitelů. „Jedná se o logické a správné rozhodnutí. Nemohli jsme dopustit, aby radnice neměla možnost ovlivňovat budoucnost území prakticky v centru Vyškova. Zároveň je třeba si uvědomit, že jde o obrovský a v mnoha ohledech zdevastovaný prostor. Hovoříme o typickém brownfieldu,“ zdůraznil místostarosta Vyškova Karel Goldemund.

Pivovar Vyškov

Za možnost rozvoje celého území je rád také vyškovský místostarosta Roman Celý. Zopakoval snahu propojit stávající areál zámku, zámecké zahrady a předmětného areálu bývalého pivovaru ve smysluplný celek, který by plochy oživil v oblasti kultury, gastronomie, společenského setkávání a obecně trávení volného času. Zůstává i možnost navrácení výroby piva v menším měřítku. „Určitě to ale není o tom, že převezmeme areál a následně se v současných prostorách rozběhne vaření piva. Je zřejmé, že obnova vaření tak, jak ho ve Vyškově pamatujeme, je v dnešní době se stávajícími technologiemi nereálná. Pomyslný vrchol kariéry mají dávno za sebou, navíc výstav piva i samotný postup výroby se dnes dostaly někam jinam,“ upozornil místostarosta Celý a zmínil rovněž problematickou dopravní obslužnost území. „Je možné jej obsluhovat pouze z náměstí Čsl. armády, které je dnes, zejména v exponovaných časech, na hraně průjezdnosti,“ připomněl místostarosta Celý.

Nové využití území musí být podle vedení radnice položeno zejména na ekonomických základech. „Je zřejmé, že město naší velikosti a danými příjmy bude jen těžko hledat další zásadní zdroje ať už na asanaci celého území, tak na jakoukoliv investiční výstavbu. Už jen zapravit terén do nějaké roviny bude představovat obrovské peníze. Od začátku proto nahlas hovoříme o tom, že klíčové bude najít zajímavého investičního partnera, se kterým se názorově na nové podobě území shodneme. Čeká nás složitá a zdlouhavá cesta. Spolu s odkoupením areálu je ale jedinou, jak si město může nad lokalitou udržet zásadní vliv,“ prohlásil místostarosta Goldemund.

Zástupci radnice jsou nicméně přesvědčení, že ve spojení se zámkem a zámeckým prostorem na jedné straně a areálem bývalé pošty na straně druhé může vzniknout rozsáhlé území, které městu přinese řadu příležitostí. „Ožije a bude sloužit lidem. Chceme zachovat vaření formou minipivovaru i obnovit pivovarský dvůr jako místo pro letní kino a veřejné produkce všeho druhu. Celým propojením s předzámeckým prostorem a zahradou až k lodžii by vzniklo velké reprezentativní území parkového typu. Takový prostor ve Vyškově dlouhodobě chybí a město je v podstatě nuceno veškeré venkovní kulturní akce pořádat na náměstí, což není z mnoha důvodů ideální prostor,“ uzavřel starosta Jurka.

Pivovar Vyškov
 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 21.8.2024 / 21.8.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Et 13:32  Starosta Jiří Čunek svolal povodňovou komisi Město Vsetín (mestovsetin.cz)
Et 13:20  Silničáři od pátku vyhlašují pohotovost pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Et 12:38  Ústecký kraj se připravuje na vydatné srážky Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688