Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Osobní finance  |  21.08.2024 10:39:05

Košík hub nasbíraných v Česku je nejdražší v historii, kilogram vyjde na 212 korun. Možná se ani Česku nevyhne zpoplatnění či regulace sběru hub

První polovina letošního srpna přála růstu hub v českých lesích. Na většině území Česka byla tou dobou pravděpodobnost růstu hub vysoká. Dnes je situace horší. Vysoká pravděpodobnost růstu hub je z celé ČR pouze v části Šumavy, na Prachaticku, jak plyne z příslušné mapy Českého hydrometeorologického ústavu (viz níže a zde: https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=houby).

Každopádně za nasbíraný kilogram hub mohou Češi počítat i letos s výrazně vyšší cenou než ještě před třemi lety. I letos cena kilogramu hub překročí hodnotu 200 korun, stejně jako loni či předloni.

Loni lidé v Česku nasbírali 17 340 tisíc tun hub za celkovou částku přibližně 3,67 miliardy korun, plyne z dat české zemědělské univerzity (viz zde: https://www.fintag.cz/2024/08/16/loni-lide-z-lesu-odnesli-houby-a-jine-plody-za-6-mld-korun/). Kilogram nasbíraných hub tak vyšel průměrně na necelých 212 korun. To je dosud nejvíce v historii.

Vůbec poprvé vyšel kilogram hub na více než 200 korun o rok dříve. Roku 2022 lidé v Česku nasbírali takřka 25 tisíc tun hub za celkovou částku přibližně 5,24 miliardy korun, takže kilogram stál necelých 210 korun.

Mezi roky 2021 a 2022 kilogram hub podražil o vysokých bezmála 43 procent. V letech 20172021, před nástupem mimořádné inflace v ČR, přitom kilogram sebraných hub v průměru zlevňoval, a to o zhruba dvě procenta ročně, plyne z uvedených dat České zemědělské univerzity. Ještě v roce 2021 vyšel kilogram hub sebraných v Česku průměrně na necelých 147 korun. Za dva roky, od roku 2021 do loňska, tedy podražil o přibližně 65 korun.

V řadě západních zemí EU je sběr hub zakázán, přísně regulován a pokutován, nebo zpoplatněn. Je pravděpodobné, že jeden z takových přístupů nakonec zvolí také Česko. Experti upozorňují, že vlastník má s lesem nemalé náklady, přičemž hlavním zdrojem, jak může vydělat, je v současnosti prodej dříví. Mohly by tak podle nich být také právě houby. Popsaný růst jejich tržní ceny v posledních letech tomu nahrává.

Ostatně v Nizozemsku je sběr hub zakázán a představuje tam pytláctví. V Itálii, v Jižním Tyrolsku, je zase nutné si kupříkladu na poště koupit „houbařský lístek“, tedy povolení ke sběru hub, jež stojí osm eur pro každý jeden den a každou jednu obec, na jejímž katastru houbař sbírá.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku


Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688