Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.08.2024 13:26:08

Obchody na pražské burze v týdnu poklesly o více než polovinu. ERSTE mílovými kroky naplňuje odkup


Pražská burza v týdnu předvedla vyloženě prázdninový provoz. Po předcházejícím naopak nadprůměrně likvidním a volatilním týdnu investoři jako by vyčkávali na další dění. Index PX se nicméně po většinu týdne posouval výše, nakonec si v souhrnu polepšil o solidních 1,26 %. V zahraničí však trhy pokračovaly v mnohem výraznější korekci předcházejícího „černého pondělí“. Například německý DAX si v týdnu polepšil o téměř 3,4 %, evropský prestižní EUROSTOXX 50 ještě nepatrně více. Na Wall Street si akcie vedly obdobně pozitivně, resp. nejziskovější index Nasdaq dokonce poskočil o více než 5 %. Především právě makrodata ze zámoří indikovala, že tamní ekonomika neztrácí na růstové dynamice, což přinášelo globální optimismus.

Druhý týden v řadě si z pravidelně sledovaných emisí nejvíce polepšily akcie PILULKA. O značnou část zisků přitom vlastně přišly, když před blížící se valnou hromadou se v úterý obchodovaly až za 194 . Ve čtvrtek pak valná hromada příliš nových zpráv nepřinesla, například potvrzen byl celoroční výhled. Investoři se každopádně nic nového nedozvěděli o podmínkách možného přesunu kontrolního podílu ve společnosti (více zde).

 

Index PX svou vahou každopádně druhý týden v řadě nejvýrazněji podporovaly akcie ERSTE, které tak v Praze s 32 % upevňují svou pozici letos kurzově nejziskovější emise. Titul se zkrátka v domovské Vídni výrazně vrací zpět ke svým 16letým maximům z konce července. Podporou je jistě pokračující odkup vlastních akcií ze strany banky. Denní nákupy neklesají pod 5 mil. EUR, ve čtvrtek pak překročily 8 mil. EUR. Dle zatím posledního zveřejněného přehledu, banka k 15.8. nakoupila v souhrnu již 4,37 mil. vlastních akcií. Za zhruba jen měsíc a půl tak přes 1 %, resp. utratila takto již 202 mil. EUR. Při zachování tempa nákupů tak k naplnění celého programu (500 mil. EUR) může dojít již v říjnu.

Před blížícími se hospodářskými výsledky se dařilo i druhému rakouskému titulu VIG, který se ve Vídni navrátil nad hranici 30 EUR. Na pražské burze se dařilo i zbylým finančním titulům. Z nich větší volatilitu předváděly akcie MONETA, které nacházely nákupní podporu na 104,20 . U titulu byl reportován nákupní zájem ze strany místopředsedy představenstva (více zde). Oba tituly, stejně jako i ostatní, zaznamenaly mezitýdenně pokles obchodování. U akcií KB však v porovnání likvidita propadla na čtvrtinu.

Akcie KOFOLA se při své cestě vzhůru zatím vlastně zastavují u rezistencí, tedy u svých 27měsíčních maxim. Nervozitu na titul tak vlastně nepřinesla zpráva, že z technických důvodů firma zveřejní pololetí hospodářské výsledky až 23. září. Tedy o 3 týdny později.

Beze změny za týden uzavřely akcie PRIMOCO, které šlo vyhlásit za nejstabilnější emisi. Každý den totiž uzavřely na stejné ceně 850 . Rovněž v poměrně úzkém cenovém rozsahu 651-660 se obchodovaly akcie COLT, kde akcionáři, kteří si nezvolili akciovou výplatu dividendy, mohou v úterý vyhlížet přítok financí.

Hlavní domácí titul ČEZ ukazoval při pokusech v cestě výše rezistence u hranice 900 . Firma dostala ze strany EK zelenou k převzetí majoritního podílu v domácím provozovateli plynárenské distribuční infrastruktury GasNet za 846,5 mil. EUR. Ceny elektřiny rostly, domácí kontrakt pro příští rok se začal usazovat nad hranicí 100 EUR/MWh. Možno zmínit, že po několika měsících tentokrát o tomto víkendu na denním trhu ani jeden den nepoklesla cena elektřiny do záporu.

Akcie GEVORKYAN se vrátily zpět ke svým letošním minimům. Druhý týden v řadě nejztrátovější akcie PHOTON ENERGY pak nové „dno“. Předchozí vyjádření šéfa firmy v médiích o redukci růstové strategie působily dále negativně. V týdnu v oficiálním měsíčním reportu pak firma na dané téma odkázala na zveřejnění aktualizace společně s nadcházejícím pondělním reportem hospodářských výsledků.


Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688