Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.08.2019 10:08:18

Již 100 miliardový Avast vévodil v týdnu pražské burze, ERSTE překvapila

Po předchozích výrazně ztrátových dvou týdnech se tentokrát pražská burza vydala k nádechu. Index PX se z půlročních minim ocitl po volatilním vývoji na konci týdne na 1 035,5 bodech. Oproti předchozímu pátku si tak solidně polepšil o 1,25 %, přestože nadpoloviční většina emisí ztrácela.

Hlavním pozitivním faktorem se v návaznosti na zveřejněné hospodářské výsledky staly akcie Avast. Firemní zprávy je oproti předchozímu pátku vystřelily výše nakonec o 13 %. V pátek se obchodovaly v Praze až za 105 , což firmu oceňovalo již na více než 100 mld. . O korunu nižší závěr přineslo ocenění pod danou hranicí.

Po předchozích třech týdnech ztrát se navíc k solidnímu nádechu vydaly akcie pojišťovny VIG. Nehleděly tentokrát již na stále ještě klesající výnosy na státních dluhopisech, které jsme zmiňovali v minulém reportu. Posílit dokázaly druhý týden v řadě akcie PHILIP MORRIS, které však opakovaně předváděly volatilní vývoj, když se obchodovaly i o téměř 300 níže.

Až pátečních zobchodovaných 5 akcií TMR dopomohlo také tomuto neindexovému titulu výše.

 

Indexu tak výše pomohly nepatrně již jen akcie KB a ČEZ. Oba tituly se sice pokoušely o větší zisky, avšak nakonec neúspěšně. Zatímco na bankovní tituly obecně působily globální obavy ohledně možné recese, na energetický titul tlačily, pod obdobnými obavami dále klesající ceny elektřiny. V týdnu zveřejněné solidní hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí, díky i nevylepšenému celoročními výhledu, tak zapůsobily pozitivně jen krátkodobě. Vlastně se na akciích ČEZ potvrdila výrazná technická hranice nad hranicí 530 , která je po 3 týdnech opět nepustila výše.

Nejztrátovějším titulem týdne se staly akcie KOFOLA, když zveřejněné hospodářské výsledky nenaplnily očekávání investorů. Kurzový návrat titulu zpět pod hladinu 300 nicméně přilákal po čase opět samotný management, resp. generální ředitel Daniel Buryš si přikoupil dalších téměř 300 akcií.

Negativní sentiment přicházející ze zámoří se nevyhnul na domovském trhu Nasdaq ani akciím CETV, která tak také v Praze v návaznosti přerušily svou předchozí 3 týdenní růstovou šňůru. V týdnu zveřejněné údaje nicméně poodkryly v druhé polovině července tentokrát klesající objem short pozic a to dokonce nejvýrazněji od druhé poloviny března (o 179 tisíc akcií).

Třetí ztrátová příčka v Praze za týden patří akciím PFNONWOVENS, které se ocitly již pod hranicí 700 a vlastně stále ale bojují s výraznou technikou u této úrovně. Výrobce netkaných textilií bude v nadcházejícím týdnu jedinou firmou, která zveřejní hospodářské výsledky.

Index každopádně svou vahou brzdily indexově významnější akcie bank. Akcie MONETA se po šesti týdnech obchodovaly zpět pod hranicí 76 , ERSTE pak pod 730 , což titul pamatuje naposledy na konci prosince. Stalo se tak v pátek krátce před polednem, když titul v domovské Vídni začal bez nových zpráv za výrazného objemu o 2 eura prudce propadat. Během čtvrt hodiny však značnou část ztrát korigoval. Zda se jednalo například o chybu obchodníka, není známo, každopádně především ve Vídni to vedlo k výraznému zvýšení likvidity. Titul zaznamenal třetí nejvyšší letošní objem, když zde majitele vyměnilo nakonec přes 4,5 mil. akcií, tj. přes 1 %. Pro porovnání v Praze se zobchodovalo jen necelých 207 tisíc akcií ERSTE.

Závěrem možno doplnit, že z hlediska indexu PX-TR, který zohledňuje i výplatu dividend, se letošní výkonnost pražské burzy navrátila zpět nad 10 %. Kladnou kurzovou výkonnost si však právě drží jen 7 z 12ti emisí zařazených v indexu, když index PX tím roste o sotva polovinu méně.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688