Saxo Bank (Saxo)
Měny-forex  |  15.08.2024 14:20:44

Důvody k otestování přemrštěných sázek na snížení amerických sazeb


USD: Vyšší CPI může zmírnit obavy z recese, ale vrací se hrozba stagflace

Minulý týden byly trhy jako na houpačce a ani teď není jasné, jestli americká ekonomika zamíří do recese, jak naznačuje růst nezaměstnanosti, nebo navzdory ní zvládne měkké přistání. Této situaci jsme se věnovali už minulý týden v článku „US Economy: Soft Landing Hopes vs. Hard Landing Fears“ (Americká ekonomika: Naděje na měkké přistání vs. obavy z tvrdého dopadu, https://social.saxo/jq3ddpm?uuid=qfO6k3T). Tento týden bude otestován aktuální narativ, protože nás čeká zveřejnění celé řady klíčových ekonomických údajů – v úterý PPI, ve středu CPI a ve čtvrtek maloobchodní tržby.

Celkový CPI vykázal v červnu meziměsíční pokles a jádrový stoupl meziměsíčně nejméně od srpna 2021, konkrétně o 0,1 %. Pro červenec se všeobecně očekává meziměsíční vzestup celkového i jádrového indexu o 0,2 %. Může však překvapit vyššími hodnotami, i kdyby dezinflační trend nadále pokračoval. V takovém případě by pak trhy musely nejspíš počítat s menší pravděpodobností americké recese a s tím, že Fed na své příští schůzce patrně nesníží sazby o nyní očekávaných 38 bps. Ovšem kdyby byl CPI až příliš vysoký, mohou se obavy z možné recese rychle zvrtnout ve strach ze stagflace.

 

Aby však bylo možné odhadnout, jaké hodnoty mohou tento měsíc dosáhnout jádrové výdaje na osobní spotřebu (PCE), což je Fedem preferovaný ukazatel inflace, je nezbytné zhodnotit data o velkoobchodní i spotřebitelské inflaci jako celek.

Jedním z klíčových faktorů, který nám pomůže pochopit, jak rychle může ekonomika zpomalit, jsou data o spotřebitelských výdajích. Proto je třeba sledovat čtvrteční údaje o maloobchodních tržbách, spolu se zisky ze spotřebního zboží takových podniků jako Home Depot (úterý) a Walmart (čtvrtek). Na trhu práce pak bude důležitý čtvrteční počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

GBP: Růst inflace vs. pokles mzdových tlaků

Britská libra se od počátku roku pyšnila značnou odolností, ale když Bank of England snížila úrokové sazby a v Evropě se zmírnily politické obavy, ocitla se pod tlakem. K jejímu ústupu z někdejšího maxima přispěl i značný objem dlouhých pozic a korelace s globálním postojem vůči riziku. V tomto týdnu překypujícím novými údaji však mohou libru opět podpořit úrokové diferenciály.

Britská ekonomika pravděpodobně vykáže za 2. čtvrtletí robustní růst HDP. Očekává se, že inflace, zveřejněná ve středu, bude vyšší, protože se z loňského základu odečítají dopady účtů za energie. Důležité ale bude, zda zpomalí inflace v oblasti služeb, a může se projevit také jednorázový dopad „Swiftonomiky“. Všeobecně se v červenci očekává celková meziroční inflace 2,3 % (v červnu 2,0 %) a inflace v oblasti služeb má ochladnout z červnových meziročních 5,7 % na 5,5 %.

V úterý zveřejněná data o zaměstnanosti nejspíš ukážou, že mzdové tlaky ustupují a nezaměstnanost může dál stoupat. Spolu s nižší inflací v oblasti služeb to může zvýšit šance na další pokles sazeb. V současnosti trh odhaduje pravděpodobnost, že BOE v září sazby sníží, na necelých 40 %.

 

Na obecnější postoj k riziku, a tím i na GBP, mohou mít vliv i údaje ze Spojených států. Případný propad amerického indexu CPI nebo maloobchodních tržeb může vyvolat opětovné obavy z recese, což by mohlo GBP prospět.

NZD: Odklad snižování sazeb RBNZ může být problém

Mezi 1. a 2. čtvrtletím vzrostla míra nezaměstnanosti na Novém Zélandu ze 4,3 % na 4,6 %. I když to není tak hrozné jako 4,7 %, která očekávali ekonomové, je vidět, že se trh práce ochlazuje, a nezaměstnanost je nejvyšší za poslední tři roky. Spolu s ustupující inflací a poklesem ekonomické aktivity ve 2. čtvrtletí tak vzbuzuje obavy ohledně možné kontrakce.

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) má před sebou zásadní rozhodnutí: Buď začne tento týden snižovat sazby, nebo riskuje, že bude vypadat, že „zaostává“. 10. července zaujala na schůzce svých představitelů holubičí postoj a vzhledem k tomu, jak se od té doby množí volání po výraznějším snížení sazeb Fedu, je možné, že si RBNZ dokáže pokles sazeb zdůvodnit. A i když existuje jistá šance, že je sníží o 50 bps, pravděpodobnější je pokles o 25 bps. Trhy už se srpnovým snížením novozélandských sazeb počítají zhruba na 70 %, což může přinést tlak na propad NZD, zejména pokud to bude doprovázeno holubičí rétorikou.

 

 

Charu Chananatržní stratéžka Saxo Bank

Charu Chanana je singapurská odbornice SaxoMarkets na tržní strategie. S finančními trhy má více než 10 let zkušeností a dříve pracovala na pozici Lead Asia Economist ve společnosti Continuum Economics, kde se zabývala mimo jiné makroekonomickou analýzou asijských rozvojových zemí se zvláštním zaměřením na Indii a jihovýchodní Asii. Její specializací jsou analýzy a monitorování dopadů domácích i zahraničních makroekonomických šoků na daný region. Charu se umístila vysoko v žebříčku agentury Bloomberg a média pravidelně publikují její názory na různé trhy a ekonomiky. Často je citována v novinových článcích a nezřídka se objevuje nejen na CNBC, Bloomberg TV a ChannelNewsAsia, ale i na singapurských rozhlasových stanicích zaměřených na byznys.  

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.08.2024Sázky na agresivní snížení sazeb Fedu vzrostly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.05.2024Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.07.2023Zpomalující inflace podpořila sázky na snížení sazeb ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688