Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  15.08.2024 09:14:54

Ranní okénko - Eurozóna příliš nenadchla, ale americká inflace na dobré cestě

Čtvrtek bude patřit ekonomice Spojených států, kde budou zveřejněny výsledky za maloobchod a průmysl. Ještě předtím však dorazí data ze státu New York, která nabídne průzkum mezi podnikateli ve zpracovatelském průmyslu z dílny místního Fedu. Očekává se, že mírně rostoucí trend tohoto indexu by měl pokračovat i v srpnu, přestože hodnocení podnikatelského prostředí v daném odvětví pravděpodobně zůstane záporné. Z makroekonomických dat bude dále zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb v červenci, které by se dle očekávání trhu měly meziměsíčně zvýšit o 0,3 % (vs 0,0 % v červnu). To by byla dobrá zpráva pro investory obávající se o udržitelnost kondice americké ekonomiky v současném i nadcházejícím kvartále, jelikož spotřeba domácností tvoří více než dvě třetiny HDP Spojených států. Míra inflace přitom pozvolna slábne, a tak by případný růst tržeb neměl významně ovlivnit ani rozhodování Fedu na zářijovém zasedání. Hůře na tom však může být americký průmysl, jehož růst bude podle mediánového odhadu analytiků nejspíše záporný (odhad -0,3 % m/m). Ještě v červnu přitom průmyslová výroba rostla tempem 0,6 % m/m.

Pohled zpět:

Včera dorazily zpřesněné údaje ohledně ekonomiky eurozóny, která podle druhého odhadu Eurostatu ve druhém čtvrtletí letošního roku reálně porostla o 0,3 % v mezičtvrtletním vyjádření. Pohledem meziročních změn šlo o růst ve výši 0,6 %. Potvrdilo se tak, že eurozóna se ve druhém čtvrtletí dokázala udržet „nad vodou“ navzdory kontrakci německé ekonomiky (-0,1 % k/k), když oproti očekáváním posílilo například Španělsko (0,8 % k/k) nebo Francie (0,3 % k/k). Celkově byl růst tažen spíše periferními zeměmi, když klíčové centrální ekonomiky v čele s Německem dosud nevykazují známky oživení. Spolu s údaji o HDP byl také zveřejněn kvartální vývoj zaměstnanosti, která se v souladu s naším i tržním odhadem zvýšila o 0,2 %. Aktuální čísla je však třeba vnímat s obezřetností, neboť finální data za druhý kvartál zveřejní Eurostat až po revizích v příštím měsíci. V neposlední řadě pak došlo k odhalení situace v průmyslu v měsíci červnu, kde však oproti odhadům došlo k poklesu produkce o 0,1 % m/m. V meziročním vyjádření jde o pokles ve výši -3,9 %, přestože náš i tržní odhad předpokládal snížení jen na úrovni 3 %. Zároveň byl směrem níže revidován květnový výsledek, kdy došlo k poklesu o 0,9 % m/m (vs původních -0,6 %). Pro celkovou ekonomiku eurozóny jsou tak vyhlídky do konce roku smíšené, očekáváme však, že další snižování úrokových sazeb bude hrát ve prospěch růstu i v současném kvartále, a v průměru by tak eurozóna mohla letos meziročně vzrůst o 0,8 %.

S potěšením včera trhy reagovaly na inflaci v USA, která oproti očekáváním mírně zpomalila a posunula se o kousek blíže inflačnímu cíli, když v meziročním vyjádření v červenci poklesla na 2,9 % (vs 3,0 % v červnu). Jádrová inflace se sice drží stále nad 3 % (aktuálně 3,2 % r/r), i tam jsou však patrné známky pokračujícího útlumu zdražování (3,3 % r/r v červnu), když k poklesům tempa růstu cen dochází bez přerušení již od července 2022. Stále více na dohled se tak zdá být i očekávané zahájení snižování úrokových sazeb, ke kterému by měl Fed přikročit již na nadcházejícím zasedání.

Akciové trhy včera hnány příznivým inflačním vývojem opět rostly, americký index S&P 500 si připsal 0,38 %, německý DAX +0,41 %. Pražská burza skrze index PX vzrostla o 0,26 %. Zatímco dolar vůči hlavním měnám oslaboval, koruna včera posílila i vůči euru a dosáhla úrovně 25,12 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 13:53  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Analýza… Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

05.01.2024Ranní okénko - Inflace v eurozóně by na konci roku měla vzrůst Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.10.2023Ranní okénko - Vrátí se americká inflace na sestupnou dráhu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688