Inzerce (Inzerce)
Akcie ve světě  |  13.08.2024 14:51:45REKLAMA

Tomáš Vranka z XTB: Stockpicking nebo ETF?

Tomáš Vranka PR článek XTB

Tak jako každé druhé pondělí v měsíci, i tento týden vyšel nový díl ze série Akciové portfolio Tomáše Vranky (APTV). Hlavní tématem bylo samozřejmě současné dění na trzích, umělá inteligence a investování do rozvíjejících se trhů. Nakonec se ale Tomáš v rámci svého pravidelného nákupu rozhodl pro ETF, což vedlo k hlavnímu tématu této epizody; kdy nakupovat individuální akcie a kdy ETF?

Hlavní myšlenkou formátu APTV je již od počátku sestavení stabilního dlouhodobého investičního portfolia. Portfolio však neobsahuje pouze jednotlivé akcie, ale také několik ETF, díky nimž je zajištěna potřebná diverzifikace. Tento měsíc se Tomáš rozhodl portfolio rozšířit o World Equity ETF, což se může na první pohled zdát někomu jako zvláštní krok. V rámci propadů v posledních týdnech se přece tolik zajímavých firem prodává se „slevou”! Proč by někdo v tuto chvíli volil právě ETF?

Důvodů je hned několik. ETF jsou z hlediska časové náročnosti mnohem méně náročné než výběr jednotlivých akcií a dá se říci, že na rozdíl od nákupu akcií zde má smysl pravidelný mechanický nákup. Z tohoto důvodu jsou samozřejmě ETF tak populární mezi pasivními investory. Nákupem ETF investor v podstatě projevuje důvěru v růst ekonomik a v růst lidské produktivity, od níž se odvíjí i růst akciových trhů. Různé historické statistiky také ukazují, že nákupem ETF s velkou pravděpodobností dosáhnete vyšší výkonnosti než výběrem a nákupem jednotlivých akcií. Výkonnost akciových indexů se dlouhodobě nedaří překonat ani většině investičních profesionálů.

Report XTB PR článek

Zdroj : S&P Dow Jones Indices LLC, CRSP

Na obrázku výše vidíte, jaké procento aktivně spravovaných amerických akciových fondů nedosahuje v každém časovém horizontu výkonnosti benchmarků, tj. akciových indexů. Pokud si všimnete posledního sloupce, v horizontu 20 let přibližně 90 až 98 % aktivních fondů, v závislosti na tom, na jaké akcie se zaměřují, nedosahuje výkonnosti benchmarku. Logika tedy říká, že nákup ETF je racionálnější volbou nejen z hlediska vynaloženého času, ale i výnosu. Stejně zajímavý je však i obrázek níže. Ten ukazuje, jaká byla výkonnost více než 29 000 akcií sledovaných od roku 1926. Z grafu je patrná jedna velmi zajímavá věc, a to, že zatímco průměrný výnos akcií činil 22 840 %, mediánový výnos byl -7,41 %. Jinými slovy, polovina akcií dosáhla za dané období výkonnosti mínus 7,41 % a polovina akcií dosáhla výkonnosti vyšší než mínus 7,41 %. Je tedy možné, že při sestavování individuálního portfolia vyberete mnoho akcií, které skončí v záporu.

Zdroj : RWM

Jak je v tom případě možné, že akciové trhy tak silně rostou, přestože více než polovina akcií je v červených číslech? A jaké jsou argumenty pro aktivní výběr akcií?

V nejnovějším díle APTV najdete kromě odpovědí na tyto otázky i mnoho dalších zajímavých čísel a grafik. Dozvíte se například také, která akcie měla za dané období nejvyšší absolutní celkový výnos a jak překvapivě nízké je toto číslo po přepočtu na průměrnou roční výkonnost. Pokud se tedy rozhodujete mezi investováním do akcií a ETF, tyto údaje a statistiky vám mohou pomoci při správné volbě.

Celý aktuální díl Akciového portfolia Tomáše Vranky naleznete zdarma dostupný na tomto odkaze: https://cz.xtb.com/akciove-portfolio-tomase-vranky

Investování je rizikové. Investujte zodpovědně

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688