mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  12.08.2024 13:11:00

S výdaji spojenými se začátkem školního roku pomůže dávka mimořádné okamžité pomoci i projekt Obědy do škol

Rodiče školáků, kteří potřebují pomoct s výdaji na školní pomůcky, mohou žádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci. Jedná se o specifický druh pomoci, který je spojen s úhradou nákladů v souvislosti se vzděláváním a MPSV ho vyplácí každoročně. Již devátým rokem také běží projekt Obědy do škol, díky kterému mohou mít žáci a studenti obědy zcela zdarma. I ve školním roce 2024/2025 tak podpoříme nemalou část rodin v tíživé finanční situaci.

Mimořádná okamžitá pomoc (MOP) je jednorázovou dávkou, která může být poskytnuta v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru, které je třeba řešit bezodkladně. Jednou z možností, kdy ji lze využít, je právě oblast vzdělávání. Kromě školních pomůcek se jedná např. o úhradu družin, škol v přírodě, adaptačních kurzů či nákladů spojených s mimoškolními aktivitami, např. jazykové kurzy, tábory, apod.

Částka, která může být žadatelům vyplacena, se určuje podle druhu potřebného výdaje a jeho výše. Aktuální průměrná výše tohoto typu MOP je 3123 a částka se meziročně zvyšuje. V porovnání s předchozími lety je v období leden-červenec počet žádostí velmi podobný. Letos bylo k 31.7.2024 vyplaceno na MOP pro účely vzdělávání celkem 1324 dávek. Výrazný nárůst však teprve očekáváme, a to především v září a v říjnu. V těchto měsících bylo v loňském roce přiznáno 55 % všech žádostí z celého kalendářního roku.

„V nadcházejících týdnech očekáváme největší počet žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, která se pojí s výdaji nového školního roku. Našim cílem je, aby na tíživou situaci daných rodin nedoplácely děti. Právě těm jsme připraveni pomoci. Zároveň bych rád připomněl, že o tuto dávku lze žádat i v průběhu roku, a to např. v souvislosti s lyžařskými kurzy v zimních měsících,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Byť je mimořádná okamžitá pomoc jednorázovou dávkou, lze o ni v případech, kdy se rodiny dostanou do tíživé finanční situace vícekrát v průběhu roku, požádat i opakovaně. Pokud dojde k poskytnutí MOP opakovaně, je nutné dodržet limit pro daný kalendářní rok, který nesmí překročit desetinásobek životního minima jednotlivce, což odpovídá 48 600 .

MPSV také dále podporuje bezplatné školní stravování formou programu OPZ+. V loňském školním roce zažádalo o finanční prostředky na bezplatné obědy všech čtrnáct krajů. Počet zapojených dětí si určují právě kraje, a to na základě vlastních předběžných odhadů a priorit. Největší podpora jde směrem k základním a středním školám a dále také do mateřských škol.

„Obědy do škol vnímám jako jeden z klíčových projektů. Něco pro většinu z nás tak běžného, jako je oběd pro své dítě, si totiž někteří rodiče dovolit nemohou. Pomoc v tomto směru je tak naprosto zásadní a vítám zapojení všech krajů. Právě kraje poté vyčleněné peníze dále distribuují tak, aby se dostaly k těm školákům, kteří je potřebují nejvíce,“ doplnil ministr Jurečka.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688