Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.08.2024 13:13:32

Bitcoin hoří! Během pár dní oslabil o půl milionu korun, přesto stále patří mezi top 10 nejhodnotnějších aktiv na světě

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Přesto, že se závěr minulého týdne a začátek nového týdne nesl ve znamení propadů technologických firem, což se negativně promítlo také do hodnoty bitcoinu a celého kryptoměnového trhu, udržuje si bitcoin pozici v top 10 nejhodnotnějších aktiv světa. Ethereum se pak nachází ve čtvrté desítce nejhodnotnějších světových aktiv.

Inovace, které Bitcoin přinesl

I když bitcoin stále hledá praktické využití ve světě tradičních financí, jeho popularita roste. Významně k tomu přispívá lednové schválení spotových burzovně obchodovatelných fondů s bitcoiny. Díky tomu získal bitcoin statut investičního aktiva, do kterého mohou investoři uložit svůj kapitál s výhledem na zhodnocení v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu v závislosti na tom, jakou investiční strategii si investor zvolí.

Byl to však právě Bitcoin, který přinesl a světu představil nový pohled na fungování peněz. Systém, na jehož základě vznikl, a který je dodnes inspirací mnohým nově vzniknuvším kryptoměnám, se v čase osvědčil a naplnil svůj princip, tzn., že je do jisté míry anonymní, nelze ovlivnit a hlavně, že je transparentní. Na druhou stranu je stále vnímán jako rizikové aktivum a každý otřes ve světě tradičních financí se negativně promítá do hromadných výprodejů bitcoinů a dalších kryptoměn. Bohužel se ukazuje, že Bitcoin je spjat s americkým trhem více, než by si leckterý nadšenec a zastánce kryptoměn přál.

Hrozba manipulace s trhem

I když to tak ve světle posledního dění nevypadá, jsou to právě tyto atributy, které dělají z bitcoinu atraktivní aktivum, a které lákají investory k zařazení bitcoinu do svého investičního portfolia. Naopak značnou nevýhodou celého konceptu nezávislé digitální měny je, že dokáže být náchylná k manipulacím a negativně reaguje na propady zejména právě technologického průmyslu, kterého jsme byli svědky v posledních dnech. Ačkoliv bitcoin patří do první desítky nejhodnotnějších aktiv na světě, jeho celková tržní kapitalizace během pár dní klesla ze zhruba 1,3 bilionů dolarů na hodnotu pod 1 bilionu dolarů (cca 970 miliard dolarů; cca 22,698 bilionů korun). Od začátku týdne část svých ztrát umazala a ve středu 7. srpna činila tržní kapitalizace 1,132 bilionů dolarů (cca 26,489 bilionů korun). K možným manipulacím přispívá zejména to, že jen se zlomkem bitcoinů se obchoduje.

Do dnešního dne bylo vytěženo necelých 20 milionů bitcoinů (19736600 BTC), ale jen s necelou desetinou se obchoduje. Zbývající mince mají investoři buď ve střednědobé, či dlouhodobé držbě, anebo jsou již ztraceny. K manipulaci s trhem tak může stačit relativně nižší částka, než jaká je celková tržní kapitalizace. Názorně se to projevilo po krachu kryptoburzy FTX v listopadu 2022, který spustil takřka rok trvající kryptozimu.

Špatné hospodářské výsledky technologických gigantů táhnou bitcoin dolů

Zveřejnění čtvrtletních hospodářských výsledků technologických gigantů jako NVIDIA, Apple, Meta apod. k optimismu na trhu s kryptoměnami nepřidalo. Oznámení hromadného propouštění a slabších ekonomických výkonů, než jaké trh očekával, v kombinaci se statistickými údaji o vývoji nezaměstnanosti v USA, vedl k prudkému propadu všech hlavních akciových indexů v USA (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones apod.). Negativní nálada se záhy přelila na asijské burzy a dopadá také na kryptoměnový trh, ze kterého investoři jen v průběhu minulého pátku stáhli kapitál v souhrnné výši zhruba 270 milionů dolarů. Takřka třetina z této částky připadla na bitcoin (83,52 milionů dolarů).

Tak výrazný odliv kapitálu znamenal pro bitcoin pohoršení si mezi nejhodnotnějšími aktivy z devátého na desáté místo, když se před něj dostala společnost Meta, jejíž tržní kapitalizace aktuálně činí 1,249 bilionů dolarů. Na osmém místě je s lehkým odskokem stříbro s tržní kapitalizací 1,499 bilionů dolarů. Na nedostižném prvním místě s tržní kapitalizací 16,406 bilionů dolarů se vyhřívá jiný drahý kov, zlato. To je zhruba 16× větší tržní kapitalizace než v případě bitcoinu. Na zlato však nemají ani druhý a třetí v pořadí Apple a Microsoft s tržní kapitalizací 3,150 bilionů dolarů, potažmo 2,970 bilionů dolarů. Například společnost Tesla, Elona Muska, se nachází až na 15 místě s tržní hodnotou jen 640,97 miliard dolarů.

Nejhodnotnější aktiva světa | zdroj: CompaniesMarketcap.com https://companiesmarketcap.com/assets-by-market-cap/

Závěr

Aktuální otřes na trhu je způsoben kombinací horších hospodářských výsledků a propadu zaměstnanosti na amerických trzích. I když FED cílil na pokles zaměstnanosti, tak výrazný propad se nečekal. Naznačuje to, že by se měnová politika mohla FEDu vymykat z rukou, i když na vynášení těchto soudů je ještě brzy. Když se k tomu přičtou hospodářské problémy technologických gigantů jako Meta, Apple apod. a obavy z prasknutí bubliny kolem umělé inteligence, je na světě smrtící mix, který predikuje blížící se recesi v největší ekonomice světa. Pozitivní zprávou však je, že takřka vždy po takových výrazných propadech trhů došlo dříve, či později k opětovnému růstu zasažených trhů.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:16  Češi v srpnu nakoupili víc kryptoměn něž loni Martin Stránský (WBTCB)
02.09.2024  Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
28.08.2024  Zlato od začátku roku investorům vydělalo 21 procent Martin Stránský (WBTCB)
27.08.2024  Může být Solana budoucností kryptoměn? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688