Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  09.08.2024 11:07:59

Cena plynu zdražuje i kvůli válce. Co může spotřebitel dělat?

Ceny plynu roste

Cena plynu na hlavním nizozemském uzlu TTF vzrostla meziměsíčně o téměř 30 % na 40,2 eura za MWh, což představuje letošní maximum. Tento nárůst je přičítán především eskalaci konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, konkrétně průnikem ukrajinských sil na ruské území v Kurské oblasti, kde se nachází klíčový tranzitní bod pro dodávky ruského plynu do Evropy přes město Sudža. Tento bod je pro Evropu zásadní, protože jeho výpadek by mohl dále destabilizovat ceny plynu na evropském trhu.

Pro spotřebitele není tato situace příznivá, zdražování probíhá již několik týdnů a mohlo by ještě kulminovat. Doba, kdy bylo možné nakoupit plyn za méně než 1100 Kč za MWh bez DPH, je již minulostí. Cena plynu nyní dosahuje 1148 Kč za MWh a očekává se, že v příštím měsíci překročí hranici 1200 Kč za MWh. Toto potvrzuje i strategie některých dodavatelů, kteří již promítají zdražování do cen a cena obchodní složky roste o nižší stovky korun na MWh. V takovém případě si domácnosti, které plynem i vytápějí, připlatí tisíce korun navíc. Je třeba podotknout, že tento růst cen může být ještě výraznější, pokud se situace na Ukrajině a v okolí Sudži nezlepší.

Spotřebitel může využít prodlevu před zdražením 

Existují však i pozitivní zprávy. Dodavatelé energií promítají současné burzovní ceny do cen pro konečné spotřebitele obvykle s dvouměsíčním zpožděním. Je tedy stále možné těžit z minulých burzovních cen, ideálně formou garantované ceny, tedy fixního akvizičního produktu dodavatele. Fixaci proto určitě doporučujeme na delší období, například na dva nebo tři roky, aby se zákazníci vyhnuli dalšímu zdražování. Rizikové jsou v dnešní době produkty s měsíční fixací, kde se cena plynu mění každý měsíc podle burzovního vývoje.

Nejhorším řešením pro zákazníky jsou ceníky na dobu neurčitou, které umožňují dodavatelům pružně promítat rostoucí ceny do smluv, což může vést k nepředvídatelnému zvýšení nákladů pro domácnosti. U těchto ceníků je naštěstí změna dodavatele možná poměrně rychle a bez sankcí. Vyčkávat na těchto cenících však znamená nejen platit vyšší ceny, ale v případě přechodu mohou být i akviziční ceníky dražší, což znamená další zvýšení nákladů pro spotřebitele. 

Proč se nespoléhat na zásoby 

A na závěr. Současná naplněnost zásobníků je nad 80 % díky teplému počasí, což je nad pětiletým průměrem. V případě oživení evropské ekonomiky se ale situace může velmi rychle změnit a tento růst by museli promítnout do svých cen i tuzemští dodavatelé. Proto je nyní více než kdy jindy důležité zajistit si stabilní a předvídatelné ceny energií. Chytrý spotřebitel změnou dodavatele a volbou akvizičního produktu ušetří na plynu průměrně více než 7000 Kč ročně.


Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



¨

Více zpráv k tématu Plyn - LNG, CNG, LPG


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688