Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  09.08.2024 09:21:59

ČEZ: Novinky z konferenčního hovoru - dostavba jaderek, windfall tax, ceny elektřiny, polská aktiva

Na konferenčním hovoru k výsledkům za 2Q24 se diskutovaly hlavně nové jaderné bloky a související témata. Vedení potvrdilo již známé schéma financování prvního bloku a uvedlo, že schéma financování druhého bloku by mělo být téměř stejné, protože se de facto jedná o jeden projekt a není mnoho dalších alternativ. ČEZ investuje 4,5 mld. do přípravy projektu a projektové SPV pak dostane bezúročnou půjčku na výstavbu. Ta bude následně splacena prostřednictvím garantovaných výkupních cen na úrovni, která pokryje náklady plus přiměřenou návratnost firmy na jejích vložených prostředcích. Součástí dohody jsou i incentivy pro efektivní provozování nových bloků. ČEZ bude odpovědný pouze za případné problémy způsobené společností, nikoli za externí rizika, jako jsou změny legislativy, překročení nákladů způsobená dodavatelem atd. Investice ČEZ 4,5 mld. a jeho maximální expozice vůči případným ztrátám na úrovni 1,7 mld. Eur by měla zůstat stejná i po nedávném schválení výstavby dvou bloků místo jednoho.

Pokud jde o mimořádné daně (windfall tax), management aktuálně neví o žádné legislativní aktivitě vlády směrem k jejímu předčasnému zrušení (tj. před koncem roku 2025). ČEZ proto očekává, že WFT bude platit v roce 2024 a pravděpodobně i v roce 2025. Z jeho právní analýzy vyplývá, že WFT je v souladu s českou legislativou, protože se jedná o tzv. přímé daně, které jsou plně v kompetenci národních vlád (a nebyla zavedena retroaktivně). Letošní WFT nově odhaduje na 27-34 mld. oproti 25-32 mld. v prvním čtvrtletí kvůli vyššímu provoznímu výsledku – mezní daňová sazba je 81 %.

Zvýšený výhled EBITDA pro rok 2024 je především kvůli vyššímu zisku z obchodování s komoditami po dobrém 1H24. Menší pozitivní vliv mají lepší využití uhelných elektráren a nižší fixní náklady. Pokud jde o ceny elektřiny, management nevidí důvod pro jejich další růst z aktuálních úrovní, ve střednědobém horizontu pak vidí i stabilní ceny povolenek CO2 mezi 50 a 100 EUR/t.

ČEZ obdržel „několik kvalitních závazných nabídek“ na svá polská aktiva, o jejich případném prodeji rozhodne do YE24.

Důležitou zprávou je, že schéma financování druhého jaderného bloku by mělo být téměř stejné jako u prvního bloku. Z toho vyplývá, že se pravděpodobně nejedná o žádné výraznější restrukturalizaci společnosti. To může být zklamáním pro některé investory, kteří stále na restrukturalizaci sázejí. Pokud by maximální investice, resp. expozice ČEZ do jaderného projektu zůstala i v případě dvou bloků na 200 mil. EUR, resp. 1,7 mld. Eur, byl by celý jaderný projekt pro společnost z finančního hlediska relativně malou záležitostí.

Z ostatních témat management nezněl optimisticky, pokud jde o dřívější zrušení WFT a nebyl ani nijak zvlášť optimistický, pokud jde o ceny elektřiny (proti aktuálním poměrně pěkným úrovním). Prodej polských aktiv (0,6 GW uhelných kapacit) by mohl podle našeho odhadu znamenat menší příjem v řádu ~10 /akcii. Od konferenčního očekáváme lehce negativní dopad na sentiment kvůli ochlazování spekulací na restrukturalizaci společnosti a na předčasné zrušení WFT.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688