Pojištění  |  07.08.2024 11:45:41

Převoz zraněného pacienta ze zahraničí může vyjít na statisíce

cestovani ilustrační

Každoročně se v zahraničí zraní tisíce Čechů, několik set jich dokonce i zemře. Repatriace, tedy převoz zraněného nebo nemocného turisty do zdravotnického zařízení nebo zpět do České republiky, pak může vyjít na statisíce. Pokud člověk nemá sjednáno cestovní pojištění, musí počítat se zaplacením nákladů ze svého. Transporty totiž nekryje Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC).

„V celkových nákladech závažnějších škodních událostí tvoří transport a repatriace velmi podstatnou část, ceny šplhají až do statisíců korun, říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

V posledních dvou letech totiž opět došlo k výraznému navýšení nákladů na repatriace řádově o téměř 100 %. Souvisí to s vyšší frekvencí cestování, skladbou destinací a omezenou kapacitou tzv. stretcherů, kdy se na palubu letadla v podstatě umístí nemocniční lůžko. Nejvhodnější způsob transportu vždy doporučuje asistenční lékař a následně ho schvaluje pojišťovna.

Důležité je také počítat s tím, že Evropský průkaz zdravotního pojištění kryje pouze náklady na veřejně dostupnou zdravotnickou péči v dané zemi, a to pouze v rámci zemí Evropské unie. Průkaz tedy nepokryje převoz zraněného zpět do České republiky.

Letecká přeprava pro méně závažné případy

V nejjednodušším případě, kdy pacient může cestovat standardně na jednom sedadle, vychází náklady na transport v ekonomické třídě na přibližně 5-10 tisíc korun, pokud se jedná o bližší destinace jako jsou například Itálie, Španělsko či Egypt.

Častěji ale pacient potřebuje pro návrat domů více místa v letadle, například z důvodu zlomené nohy. „Je zcela běžné, že pro klienta kupujeme více sedadel, tzv. Extra seats. Většinou jde o tři místa. Náklady se pak násobí a letenky vyjdou na 15-30 tisíc korun,“ říká Vlastimil Divoký.

U vzdálenějších zemí, jako je například Dubaj, se pro převoz využívají místa v Byznys třídě, která je prostornější a pro zraněného klienta bezpečnější. „V takovém případě se ale už bavíme o nákladech přesahujících 50 tisíc korun. Naším cílem je vždy dostat klienta domů bezpečně, proto náš speciální transportní tým, který je součástí asistenční služby, vždy zvolí ten nejvhodnější způsob přepravy,“ říká Vlastimil Divoký.

Létající lůžko i ambulance

V případě vážného zranění, či pooperačního stavu se používá tzv. stretcher. Jde v podstatě o nemocniční lůžko instalované do letadla místo 9-12 sedadel, které klientovi zajistí průběžný monitoring, podávání kyslíku, a také péči doprovázejícího zdravotníka. Cena takového převozu se pohybuje v rozmezí 150-200 tisíc korun. „V těchto situacích obvykle vysíláme z ČR i našeho zdravotníka, který po celou dobu sleduje zdravotní stav pacienta. Cena stretcheru je vysoká i z důvodu, že charterové a nízkonákladové linky nejsou příliš ochotné k jeho umístění na palubu. Často z důvodu vysoké obsazenosti letadel,“ říká Vlastimil Divoký.

U velmi vážných poranění s nutností urychlené operace, polytraumat či v případě ohrožení života se využívá tzv. letecká ambulance. Jde o vypravené letadlo, které díky svému speciálnímu vybavením funguje jako létající JIP, která se pohybuje v nižších výškách kvůli dodržení optimálního tlaku vzduchu. „Jedná se o vůbec nejdražší typ transportu. Náklady na leteckou ambulanci začínají na zhruba půl milionu korun, přičemž ze vzdálenější destinace může převoz stát i více než jeden milion korun, říká Vlastimil Divoký.

Pozemní přeprava

Pokud se klient zraní v některé ze sousedních zemí, například na Slovensku či v Rakousku, často pro převoz stačí sanitka. Nejčastěji se využívá u lyžařských zájezdů. Cena převozu se počítá podle ujetých kilometrů a obvykle se pohybuje kolem 30–40 tis. Kč.

Letecký transport Cena
Běžné sedadlo 5–10 tis. Kč
Extra Seats 15–30 tis. Kč
Byznys třída Od 50 tis. Kč
Stretcher 150–200 tis. Kč
Letecká Ambulance od 500 tis. Kč
Pozemní transport Cena
Převoz sanitkou od 30 tis. Kč

Poznámka: Jedná se o přibližné částky. Cena převozu se může lišit podle konkrétního typu transportu, aktuálních cen přepravce a vzdálenosti od České republiky.

„S ohledem na vysoké ceny transportů může být cestování bez kvalitního pojištění zbytečný hazard. A to nejen se zdravím, ale i financemi. Pojištění stojí řádově nižší stovky korun, ale náklady na zdravotní péči a repatriace šplhají i do milionů,“ dodává Vlastimil Divoký.

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688