Město Turnov (turnov.cz)
Z regionů  |  06.08.2024 14:27:00

Granát Turnov i turnovská řemeslná tradice na festivalu Crystal Valley Week 2024

Český granát, turnovská šperkařská tradice i moderní řemeslo se brzy představí v Liberci. Granát Turnov loni oslavil sedmdesát let od svého vzniku, během dne otevřených dveří jste do tajemství výroby mohli nahlédnout i vy. Letos se pilně chystá na akci Crystal Valley Week 2024 v Liberci, a to třeba ve spolupráci s turnovským muzeem či šperkařskou školou.

Český granát a jeho temně červená barva upoutala pozornost člověka již v době stěhování národů. Franz Xaver Maxmilian Zippe, mineralog, geolog a spoluzakladatel Národního muzea v Praze, o něm prohlásil, že je mineralogickým symbolem Čech. Obecně je pak tento pyrop považován za národní symbol. Těží se pouze na dvou lokalitách, v Dolní Olešnici v Podkrkonoší a Podsedicích v Českém Středohoří. Těžební právo na české granáty má pouze družstvo umělecké výroby Granát Turnov. Družstvo je také majitelem ochranné známky „Český granát“ a označení původu „Český granátový šperk“, loni oslavilo sedmdesát let od svého vzniku.

Při dni otevřených dveří loni v říjnu měla veřejnost příležitost nahlédnout do výroby, pod ruce zlatníků a brusičů. I letos si Granát Turnov připravil pro milovníky a obdivovatele českého granátu a šperků s českými granáty překvapení, které je určitě potěší. V rámci festivalu CRYSTAL VALLEY WEEK 2024 bude možné navštívit výstavu, která bude vyprávět příběh českého granátu v libereckém Paláci Liebieg. Výstava bude prezentovat vášeň pro tento temně červený kámen.

Výstava S VÁŠNÍ PRO ČESKÝ GRANÁT se koná od 19. srpna do 7. září 2024 a je doplněna bohatým doprovodným programem. Těšit se můžete na již zmiňovanou výstavu, komentované prohlídky, přednášky o českém granátu a šperku, prezentaci současného granátového šperku, módní přehlídky, dílničky pro děti a mnoho dalšího. Výstava nechává nahlédnout jak do historie šperků s českými granáty, tak zde budou vystaveny opravdu luxusní, současné šperky. Příběh českého granátu bude také vyprávět nové video, které se natáčelo na jaře tohoto roku jak při těžbě, tak ve výrobě v Granátu Turnov.

Výstavu S VÁŠNÍ PRO ČESKÝ GRANÁT připravil Granát Turnov ve spolupráci s Muzeem Českého ráje v Turnově, exponáty dále zapůjčilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Severočeské muzeum v Liberci, Oblastní galerie Liberec a Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou. Scénu výstavy připravil Ricardo Hoineff (scénárista a sklářský výtvarník). Část Paláce Liebieg bude patřit turnovské Špéře. Turnov se zde bude prezentovat jako město, kde má kámen a šperk své neodmyslitelné místo. Organizace Turnovské památky a cestovní ruch pro tuto příležitost připravila novou venkovní výstavu o našem městě, která bude umístěna v zahradě Paláce Liebieg.

Nechejte se pozvat také na módní přehlídku MÓDA A ŠPERK. Letní podvečer na nádherném nádvoří Paláce Liebieg bude patřit šperkům s českými granáty od Granátu Turnov, které jsou vždy spojením luxusu, elegance a řemeslné preciznosti. Představí se zde společně s módními kousky ze STYL 2.0, Zdeňky Štrauchové.


móda a šperk.jpg


Módní přehlídka SPIRIT OF CRYSTAL VALLEY je jednou z mnoha akcí, kde se tvůrci z Crystal Valley v rámci CRYSTAL VALLEY WEEKU 2024 společně představí. Módní přehlídka SPIRIT OF CRYSTAL VALLEY se koná v tramvajovém depu dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou. Tramvajové depo se tak stane středobodem české tvorby. A Granát Turnov bude u toho. Již na začátku roku designeři a zlatníci Granátu Turnov spojili své síly s Alenou Novotnou z atelieru AJJA, která má svou krejčovskou dílnu v turnovské Uličce řemesel. Byly to velmi tvůrčí měsíce, kdy vznikla sada přehlídkových modelů, které nechají vyniknout kráse českého granátu.


spirit of crystal valley.jpg


Přímo v Turnově se stejně jako vloni velké oblibě těší Dětské dílničky v Galerii Granát na náměstí Českého ráje, kde si mohou malí návštěvníci prověřit svou trpělivost a pečlivost při výrobě drobného šperku. Při prohlídce galerie můžete nahlédnout pod pokličku zlatnického řemesla, které má v Turnově bohatou tradici. Dětské dílničky jsou otevřeny každé prázdninové úterý a pátek.

V příštím roce se v japonské Ósace koná Všeobecná světová výstava EXPO 2025. Český pavilon bude prezentovat talent a kreativitu, ale také úspěchy vědy, výzkumu a inovací. Bude prezentovat Česko jako atraktivní místo pro život a obchodní příležitosti, které si zaslouží pozornost. Světová výstava se do japonské Ósaky vrací po 55 letech. Granát Turnov se stal partnerem českého pavilonu a účasti České republiky na této prestižní události. Nebude to ostatně poprvé, kdy bude Granát Turnov prezentovat Českou republiku na EXPO. V Bruselu v roce 1958 získal Granát Turnov významné ocenění GRAND PRIX, účastnil se i dalších světových výstav Světových v Montrealu, Ósace, Aichi a Šanghai. Japonští novináři do našeho kraje za Granátem Turnov zavítají začátkem října.

Aktuální informace najdete také na www.granat.cz.


Petra Pavlištová,
Granát Turnov

S vášní pro český granát.jpg, obrázek se otevře v novém okně
Vytvořeno 6.8.2024 14:26:30 | přečteno 16x | marcela.jandova
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688