Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.08.2024 09:05:32

Ranní okénko - Finanční trhy se obávají, jaký bude další vývoj v USA

Dnes budeme zejména netrpělivě vyhlížet výsledek průmyslu, který podle naší prognózy ani v červnu mnoho optimismu nenabídne. V případě neočištěných dat očekáváme meziroční propad o téměř 5 % a ani výsledek očištěný o kalendářní vlivy není příliš povzbudivý, kdy podle našeho odhadu průmyslová produkce takřka stagnovala. Automobilový průmysl již v posledních měsících nepřispíval k růstu celého odvětví a stejně tomu tak bude i nyní díky vyšší srovnávací základně loňského roku. Navíc i zahraniční poptávka zůstává slabá, když nás zejména ovlivňují problémy německého průmyslu. O jeho vývoji se více dozvíme zítra, ale již dnes naznačí tovární objednávky, zda v Německu nenastává obrat k lepším zítřkům. V meziměsíčním srovnání trh předpokládá jejich zvýšení v červnu o 0,5 %, zatímco v květnu došlo k jejich snížení o 1,6 %. Nicméně i pokud by se tato predikce naplnila, není na místě dělat okamžité soudy a bude na místě počkat na další data.

Český statistický úřad dnes také již za pár okamžiků zveřejní bilanci zahraničního obchodu za červen, která podle naší predikce dosáhla podobné úrovně jako v květnu (+13,6 mld. ), konkrétně 14,3 mld. . Kladnému saldu nahrává stabilizace cen komodit na světových trzích, kterými Česká republika v dostatečné míře nedisponuje a musí je dovážet. Nicméně import se v posledních měsících stává dražším, když česká koruna pod tíhou uvolňování měnové politiky ČNB a geopolitického napětí oslabuje.

Pohled zpět:

Nový týden otevřela statistika maloobchodních tržeb v České republice, kde prodejci inkasovali reálně o 4,4 % více v letošním červnu než ve stejném období minulého roku. Hlavním strůjcem růstu sektoru maloobchodu je internetový a zásilkový obchod, jehož tržby byly meziročně vyšší o více než pětinu.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5203

V eurozóně bylo zveřejněno, jak se vyvíjely v červnu ceny ve výrobě. Výsledky byly téměř v souladu s očekáváními trhu, kdy v meziměsíčním srovnání došlo k jejich nárůstu o 0,5 %. Deflační trend v meziročním vyjádření pokračuje, ačkoli nadále jeho tempo zpomaluje, nyní z -4,1 % na -3,2 %. To je dáno především klesajícími cenami energií, jejichž pokles v tomto roce ovšem poprvé nebyl dvouciferný, nýbrž v uvozovkách pouze -9,4 %.

V USA byl publikován červencový výsledek ISM v oblasti služeb, který se zvýšil dokonce více (z 48,8 bodů na 51,4 bodů), než jak očekával trh (51,0 bodů). Zároveň byl revidován předběžný odhad PMI ve službách za červenec, který nakonec nevzrostl na 56,0 bodů, naopak z 55,3 bodů mírně poklesl na 55,0 bodů.

Finanční trhy v souvislosti s rostoucím geopolitickým napětím na Blízkém východě a nepříznivými pátečními výsledky z amerického trhu práce zachvátila panika. Investory děsí možnost ekonomické recese americké ekonomiky, což vyústilo ve velký výprodej akcií. V průběhu dne sice byly ztráty mírně korigovány, přesto americký index S&P 500 odepsal rovná 3 %. Negativní nálada z Ameriky prosákla nepřekvapivě i do Evropy, kde německý DAX ztratil 1,8 % a pražský PX dokonce více než 4 %. Koruna vstřebává rozhodnutí ČNB z minulého týdne, které hraje v jejích prospěch, což se projevuje jejím posílením 25,30 EUR/CZK. Obavy z dalšího ekonomického vývoje se odrážejí i ve slábnoucím dolaru, který se aktuálně obchoduje vůči euru za 1,095 EUR/USD.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.03.2024Ranní okénko - Inflační cíl v ČR dosažen, jaký bude vývoj v USA? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.02.2024Ranní okénko - Vývoj na americkém trhu práce bude důležitý pro Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688