Broker Consulting (Broker Consulting)
Hypotéky  |  05.08.2024 15:03:00

ČNB opět snížila úrokovou sazbu, poskytovatelé hypotečních úvěrů však na snižování příliš nehledí

 

Úrokové sazby u hypoték stále stagnují a drží se nad hlavní úrokovou sazbou České národní banky. Poskytovatelé hypotečních úvěrů k rozpohybování sazeb nepřiměla ani opakovaná rozhodnutí rady o snížení dvoutýdenní repo sazby, která aktuálně, po včerejším zasedání, činí 4,5 procenta. I přes pomalé tempo, kterým banky snižují základní hypoteční sazby, roste počet i objem poskytovaných hypoték.

Pokles úrokových sazeb probíhá velmi pozvolna a my ani v dalších měsících neočekáváme větší výkyvy. I přesto však stoupá počet poskytovaných hypoték. Klienti si stále více uvědomují, že odložení sjednání hypotéky o několik měsíců nedává příliš smysl. Vybraná nemovitost totiž na kupce nemusí čekat, uvádí Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting.

Kolik lidé v praxi ušetří díky snížení úrokových sazeb?

Jestliže si klient od banky vypůjčí 5 miliónů korun se splatností 30 let při úrokové sazbě 5,17 procenta, bude měsíční splátka činit 27 363 korun. V porovnání s předchozím měsícem, kdy se sazby pohybovaly okolo 5,11 procenta, jde o nárůst ve výsledné splátce o 185 korun. Snížením sazby o jeden procentní bod by výsledná splátka klesla o tři tisíce korun, konkrétně na 24 363 korun.

Průměrné nabídkové sazby hypoték zůstávají v posledních měsících takřka beze změn, navzdory opakovanému snižování základní sazby Českou národní bankou. „ Ráda centrální banky přistoupila od začátku roku ke snížení sazby již popáté v řadě, banky se však do snižování sazeb nehrnou. Důvodem může být obava ze změn, které od září přinese novela spotřebitelského zákona,“ vysvětluje Michaela Pudilová ze společnosti Broker Consulting. Meziměsíční srovnání hodnot Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů dokonce ukázalo na velmi mírné zvýšení hodnoty, a to o 0,06 procentního bodu. Totožná hodnota, tedy 5,17 %, byla dosažena už v květnu letošního roku. Stejný vývoj hypotečních sazeb předpovídá i předstihový ukazatel, který predikuje na následující měsíc průměrnou hodnotu 5,36 %.

Novela spotřebitelského zákona je již doslova za dveřmi

Novela spotřebitelského zákona, která začne platit již v září, mění podmínky pro předčasné splacení hypotečního úvěru.

Pro úvěry uzavřené do konce prázdnin budou stále platit původní podmínky. „Klient tak bude hradit, v případě nesplnění podmínek předčasného splacení zdarma, pouze účelně vynaložené náklady, komentuje Michaela Pudilová ze společnosti Broker Consulting.

Od prvního září však bude pevně stanovená maximální náhrada, která bude činit 0,25 % z předčasně splacené části úvěru za každý rok zbývající do konce fixace, nejvýše však 1 % z předčasně splacené částky. „Pro úvěry, které jsou uzavřeny před zářiovým datem, platí tato změna až při změně fixace úrokové sazby,“ dodává ke změně Michaela Pudilová.


Broker Consulting Index hypotečních úvěrů je analytický nástroj znázorňující průměrnou úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů, které zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky Broker Point nebo Broker Point Premium u kteréhokoli poskytovatele hypotečních úvěrů. Jedná se o vážený aritmetický průměr, kdy hlavní vahou je objem úvěru. Tedy čím vyšší úvěr, tím jeho sazba vstupuje do indexu větší vahou. Výhodou metody výpočtu indexu je skutečnost, že se do statistiky dostávají pouze skutečně schválené úvěry, a to bez výjimky všechny. Nemůže tak dojít ke zkreslení informací a index není závislý na dodávkách třetích stran.

V principu se Broker Consulting Index hypotečních úvěrů počítá ze sazeb, které jsou v danou chvíli pro daného klienta nejnižší na trhu, anebo se nejnižší hranici přibližují, neboť klient si vybírá z mnoha možností, které mu trh v danou chvíli nabízí. A většinou si vybírá právě nejnižší sazbu úvěru, který i v jiných parametrech splňuje jejich podmínky. Broker Consulting ročně zprostředkuje úvěry v objemu přesahujícím 13 miliard korun.

Předstihový ukazatel Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů a jeho výpočet reaguje na potřebu aktuálního výhledu výše sazeb, ve kterém se budou v daném měsíci poskytovat hypoteční úvěry zprostředkovávané od většiny bankovních institucí v tuzemsku. Ve výpočtu jde o aritmetický průměr nabízených úrokových sazeb v konkrétním měsíci, ve kterém se zveřejňují hodnoty Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů. Vzhledem ke statistice preferovaných fixací byla při výpočtu zohledněna pětiletá fixace úrokových sazeb.


ČNB opět snížila úrokovou sazbu, poskytovatelé hypotečních úvěrů však na snižování příliš nehledí Broker Consulting, a. s..

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688