Broker Consulting (Broker Consulting)
Pojištění  |  05.08.2024 14:19:00

Cestovní pojištění může ušetřit statisíce, v krajním případě i milióny

Uzavření cestovního pojištění je otázkou několika málo minut. Ty mohou rozhodnout o tom, zda si v případě problému z dovolené přivezeme jako nechtěný suvenýr i úhradu nákladů za léčebné výlohy a jiné pojistné události. Pro mnohé je sjednání pojištění již samozřejmostí, někteří však tuto zásadní součást dovolené podceňují a pojistí se nedostatečně nebo dokonce vůbec. Léčebné výlohy v zahraničí nebo v nejhorším případě repatriace zpět do vlasti mohou přitom dovolenou prodražit i o milióny korun.

Pojištění je možné sjednat také z pohodlí domova, zadat potřebné údaje a pak už jen vyčkat na zaslání smlouvy, asistenční karty a podmínek pojištění na e-mailovou adresu uvedenou v žádosti. Zapotřebí není ani tisk těchto dokumentů, stačí je mít u sebe v mobilu. Pro případ nedostatečného signálu v zahraničí doporučuji ještě doma provést printscreen dokumentů, které pak snadno najdeme v galerii mobilního telefonu,“ vysvětluje k cestovnímu pojištění Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting.

Zkušení cestovatelé mají většinou v oblibě určitou pojišťovnu a typ pojistky, který si pro cesty do zahraničí pravidelně uzavírají. I zde je třeba mít na paměti, že mohlo u dané pojišťovny dojít například ke změnám v podmínkách a vždy si důkladně pročíst smlouvu, výluky v pojištění a promyslet si také výši limitů.

Jaké aktivity je zapotřebí připojistit?

Při výběru vhodné pojistky je důležité zhodnotit, jakému typu aktivit se budeme v zahraničí věnovat. Jestliže nám podstatnou dobu dovolené zabere lenošení u vody, procházky a drobné výlety, pak není třeba do pojistky zahrnout tzv. rizikové sporty. Máme-li však v plánu například jízdu na vodním skútru, jachting, sjezd na horských kolech, potápění s použitím dýchacího přístroje do míst s hloubkou do 40 metrů, pak je žádoucí připojistit se i na tyto rizikové sporty.

Má na cenu pojistky vliv také výběr destinace?

Stanovení nákladů na pojištění je logicky ovlivněno také vzdálenosti dané destinace, včetně výše léčebných a zdravotních výdajů, které jsou za tyto úkony v dané zemi běžné. V tomto kontextu jsou nejnákladnější Spojené státy americké, Austrálie a Asie. „Pojištění do těchto zemí může přijít i na několik tisíc korun. Ve srovnání s náklady, které bychom museli v případě úhrady léčebné péče či jiné pojistné události platit tzv. z vlastní kapsy, je však tato částka zanedbatelná,“doplňuje Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Jak důležité je seznámit se s výlukami?

Jestliže chceme předejít nepříjemným překvapením v podobě zamítnutí pojistného plnění ze strany pojišťovny, měli bychom si důkladně pročíst výluky z cestovního pojištění.

„Velký pozor by si měli dát ti, kteří si při zahraničních radovánkách dopřejí i krapet alkoholu. Pojištění se totiž obecně nevztahuje na náklady vyplývající ze škod, které vznikly následkem požití alkoholu nebo návykových látek. Pojišťovny také obvykle nehradí například poškození zavazadla, které bylo odbaveno leteckou společností. Přijede-li z odbavovacího pásu kufr bez kolečka, promáčknutý nebo zdeformovaný, musíme škodu řešit přímo s leteckou společností,“ uvádí Jiří Váchal.

Do výluk spadají také škody a újmy, které nastaly v souvislosti s nedodržením bezpečnostních nařízení nebo právních předpisů platných na daném území při dané činnosti. Výluka z pojištění se vztahuje také na újmy, které vzniknou provozováním organizovaného sportu, není-li v pojistné smlouvě sjednáno pojištění rizikových sportů.

Z pojištění nevznikne nárok na náhradu také takových škod, které byly způsobeny úmyslně pojištěncem, osobou blízkou nebo osobou žijící s pojištěncem ve společné domácnosti nebo těch, které byly způsobeny hrubou nedbalostí.

A co když způsobím jinému škodu?

Pro případ, že bychom způsobili jinému škodu na majetku či zdraví, je nezbytné tzv. pojištění odpovědnosti. Toto pojištění je ve valné většině již zahrnuto v cestovním pojištění, je však zapotřebí pohlídat, zda je skutečně součástí smlouvy a hlavně, jaké jsou zde limity. „Obecně je dobré nastavit krytí alespoň na pět miliónů korun, výše limitů je však odvislá od činností, kterým se chceme v zahraničí věnovat. Důležité je, aby byli pojištěni všichni členové, kteří se dovolené účastní,“ uzavírá Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688