David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  05.08.2024 15:01:25

Reakce trhu na výsledky společnosti Microsoft poukazuje na tlak investorů na velké technologické společnosti

Ve zprávách o výnosech technologických gigantů mají všechny jedno společné: zvýšené investice do umělé inteligence (AI). V poslední době se do centra pozornosti dostává společnost Microsoft. Navzdory konzistentnímu růstu tržeb a zisku se investoři v současné době zaměřují na problémy spojené s umělou inteligencí. Vzhledem k tomu, že v poslední době jejich očekávání dosáhla závratných výšin, mohou i drobné odchylky v tempu růstu těchto segmentů výrazně ovlivnit hodnotu akcií.

Růst tržeb a zisku investorům nestačí

Ve středu oznámil softwarový gigant Microsoft své finanční výsledky, které se na první pohled zdají být působivé, ale jsou zastíněny několika faktory. Společnost uzavřela 4. čtvrtletí a celý fiskální rok 2024 (od 1. července 2023 do 30. června 2024). Za poslední čtvrtletí se celkové tržby meziročně zvýšily o 15 % na 64,7 miliardy dolarů, přičemž čistý zisk činil 22 miliard dolarů, což je nárůst o 10 %. Azure, inteligentní cloudová služba, zaznamenala oproti minulému roku nárůst tržeb o 29 %, což je však méně než 31 % v předchozím čtvrtletí a méně, než očekávali analytici. Všechny oči se upírají k tomuto segmentu, kde Microsoft pumpuje miliardy dolarů do integrace umělé inteligence. Pro srovnání, od dubna do června 2024 činily tyto investice 19 miliard dolarů, zatímco ve 3. čtvrtletí to bylo 14 miliard dolarů. Finanční výsledky Azure jsou také považovány za klíčový ukazatel celkové poptávky po službách AI.

Kde Microsoft exceloval

Významným zdrojem příjmů Microsoftu jsou aplikace a služby zaměřené na podnikání. V segmentu produktivity a podnikových procesů dosáhly příjmy za 4. čtvrtletí 20,3 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 11 %. Dominovaly komerční produkty a cloudové úložiště pro Office vzrostlo o 12 %. Zvláště užitečné byly příjmy z komerčních služeb Office 365, které vzrostly o 13 %. Dalším důležitým faktorem je nárůst počtu předplatitelů Microsoft 365 Consumer, který dosáhl 82,5 milionu. To svědčí o pokračujícím zájmu spotřebitelů o integrovaná řešení nabízející přístup k aplikacím Office, cloudovému úložišti a dalším službám. Kromě toho výrazně vzrostly i příjmy z reklamy ve vyhledávání a zpravodajství. Meziročně vzrostly o 19 %, oproti 12 % růstu v předchozím čtvrtletí.

Velké výprodeje technologických akcií

Den po oznámení finančních výsledků klesly akcie Microsoftu přibližně o 1,6 %, i když ve čtvrtek se mírně stabilizovaly. Technologický sektor zažívá v poslední době výrazný pokles, a to především v důsledku masivních výprodejů akcií společností NVIDIA, Apple, Meta a Intel. Trh začala ovlivňovat rostoucí nejistota spojená s investicemi do umělé inteligence. K poklesu sektoru přispěly také slabé finanční výsledky některých leteckých společností kótovaných na burze Nasdaq v důsledku nižší než očekávané poptávky na začátku letní prázdninové sezóny. Sázky investorů na nyní již téměř jisté zářijové snížení úrokových sazeb v USA [1] vedly k rotaci kapitálu do menších společností, což zvýšilo index Russell 2000 a zároveň způsobilo pokles indexu Nasdaq Composite.

Zdroj: Investice.com*

 

Největší výpadek IT systému v historii

Vážným problémům v souvislosti s nedávným historicky největším celosvětovým výpadkem IT systému čelila také společnost Microsoft. Ten byl způsoben chybnou aktualizací softwaru společnosti CrowdStrike, která se zabývá kybernetickou bezpečností a má řadu klientů, z nichž největším je Microsoft. Vzhledem k tomu, že operační systém Windows používají miliony podniků po celém světě, postihl výpadek mimo jiné zejména letecké společnosti. Podle Microsoftu spočívá hlavní problém v tom, že CrowdStrike má přístup k jádru jejich systému a podobná fatální chyba může způsobit úplný výpadek. Microsoft musel tento otevřený přístup poskytnout externím firmám již v roce 2009, a to v souladu s evropskými předpisy zabývajícími se antimonopolními praktikami technologických gigantů. Případ je však stále čerstvý a vyšetřuje se.

Závěr

Poslední čtvrtletní výsledky společnosti Microsoft odhalují zajímavou dynamiku v technologickém sektoru. Přestože společnost zaznamenala meziroční růst tržeb a zisku, klíčové oblasti, jako je Azure, do kterého Microsoft výrazně investuje, nesplnily očekávání analytiků. Tento vývoj spolu s pokračujícími výkyvy na trhu vytváří atmosféru nejistoty. V krátkodobém horizontu je klíčové sledovat, jak se budou investice do umělé inteligence vyvíjet a jak bude trh reagovat na případné problémy s jejich návratností.

David Matulay, InvestingFox 

* Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení v sobě zahrnují riziko a nejistotu, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být chápán jako investiční poradenství. Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investice v cizí měně může ovlivnit výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulovaná Národní bankou Slovenska.

 

Zdroje:

https://www.investing.com/news/stock-market-news/microsoft-cloud-growth-misses-estimates-in-q4-despite-jump-in-investment-spending-3544426

https://www.microsoft.com/en-us/Investor/earnings/FY-2024-Q3/press-release-webcast

https://www.microsoft.com/en-us/investor/earnings/FY-2024-Q4/press-release-webcast

https://www.investopedia.com/dow-jones-today-07112024-8676382

https://www.theverge.com/2024/7/26/24206719/microsoft-windows-changes-crowdstrike-kernel-driver

https://sherwood.news/tech/microsoft-eu-regulation-crowdstrike-cybersecurity-mishap/

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

20.08.2024  Trhy opět ožívají: obavy z recese postupně mizí David Matulay (InvestingFox)
20.08.2024  Zlato na novém rekordu. K růstu mu pomáhá mnoho věcí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688