ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.08.2024 12:00:00

TikTok se zavazuje trvale stáhnout program TikTok Lite Rewards z EU

Společnost TikTok se zavazuje k trvalému odebrání odměny za službu TikTok

Komise dnes přijala závazek společnosti TikTok trvale stáhnout program TikTok Lite Rewards z EU. Tyto závazky předložila společnost TikTok s cílem řešit obavy, které Komise vyjádřila ve formálním řízení zahájeném proti společnosti TikTok dne 22. dubna, a zajistit soulad s  aktem o digitálních službách.

Platforma přijala tyto závazky:

  • Závazek trvale stáhnout program TikTok Lite Rewards z EU;
  • Závazek nezahájit žádný jiný program, který by vystoupení obcházel.

Dnešní rozhodnutí činí tyto závazky právně závaznými, což znamená, že jakékoli porušení závazků by okamžitě představovalo porušení aktu o digitálních službách, a mohlo by proto vést k pokutám. Tímto rozhodnutím Komise rovněž uzavírá formální řízení zahájené proti společnosti TikTok dne 22. dubna.

Jedná se o první případ, který Komise uzavírá na základě aktu o digitálních službách 105 dnů po zahájení řízení. Je to také poprvé, co Komise přijímá závazky od určené online platformy, proti níž zahájila formální řízení podle aktu o digitálních službách.

Další kroky

Komise bude pečlivě sledovat, zda společnost TikTok dodržuje závazné závazky, které platforma nabídla podle článku 71 aktu o digitálních službách, jakož i s jejími dalšími povinnostmi podle aktu o digitálních službách.

První formální řízení Komise proti společnosti TikTok, které bylo zahájeno dne 19. února, zůstává otevřené a šetření pokračuje.

Pozadí

TikTok Lite je nová samostatná verze aplikace TikTok. Po jeho spuštění ve Španělsku a Francii v dubnu 2024 vyjádřila Komise obavy ohledně programu TikTok Lite Rewards, který uživatelům umožnil získat body při provádění určitých „úkolů“ na TikTok Lite, jako je sledování videí, likingový obsah, sledování tvůrců, pozvání přátel, aby se připojili k síti TikTok atd.

Komise byla znepokojena tím, že program TikTok Lite Rewards byl zahájen bez předchozího pečlivého posouzení rizik, která s sebou nese, zejména pokud jde o návykový účinek programu Odměny, a aniž by byla přijata účinná opatření ke zmírnění rizik. Program Odměny, který může stimulovat návykové chování, by mohl mít potenciálně negativní účinky na fyzické a duševní zdraví uživatelů. To se týká zejména nezletilých osob, které mohou mít zvýšenou citlivost vůči těmto rysům.

Podle aktu o digitálních službách jsou velmi velké online platformy povinny provést posouzení rizik a předložit útvarům Komise zprávu před zavedením jakýchkoli nových funkcí, které budou mít pravděpodobně kritický dopad na systémová rizika. Musí rovněž přijmout účinná zmírňující opatření k řešení zjištěných rizik.

Vzhledem k tomu, že společnost TikTok nepředložila zprávu o posouzení rizik v souvislosti se zahájením činnosti TikTok Lite, přijala Komise dne 22. dubna rozhodnutí o zahájení formálního řízení proti společnosti TikTok a upozornila společnost TikTok na svůj záměr pozastavit program TikTok Lite Rewards v EU. Dne 24. dubna vzala Komise na vědomí rozhodnutí společnosti TikTok o dobrovolném pozastavení programu TikTok Lite Rewards v Evropské unii.

V současné době probíhá formální řízení podle aktu o digitálních službách proti X (od prosince 2023, pro něž byla vydána předběžná zjištění dne 12. července 2024), TikTok (únor 2024), AliExpress (březen 2024) a Meta (duben a květen 2024).

Pro více informací

Souhrnná zpráva k rozhodnutí o zahájení řízení na adrese TikTok

Donucovací rámec podle nařízení o digitálních službách

Akt o digitálních službách – Otázky a odpovědi

Quote

Bezpečnost a dobré životní podmínky uživatelů sociálních médií musí být prioritou číslo jedna. Konstrukční prvky platforem s návykovými účinky ohrožují dobré životní podmínky jejich uživatelů. Proto jsme učinili závazky společnosti TikTok podle aktu o digitálních službách právně závaznými. Dodržování pravidel ze strany společnosti TikTok budeme pečlivě sledovat. Dnešní rozhodnutí rovněž vysílá jasný signál celému odvětví sociálních médií.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-08-04

Doba, která je mladým Evropanům k dispozici, není měnou pro sociální média – a nikdy tomu tak nebude. Obdrželi jsme trvalé stažení programu TikTok Lite Rewards, což by mohlo mít velmi návykové důsledky. Akt o digitálních službách je v plném proudu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-08-04

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688