Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  05.08.2024 09:48:54

Ranní okénko - Týden české ekonomiky

Tento týden se budeme věnovat nově příchozím datům z české ekonomiky, která postupně nabídnou pohled na vývoj maloobchodu, průmyslu, zahraničního obchodu a nezaměstnanosti. Ze zahraničních dat zaujme zejména výrobní inflace v eurozóně či výkon německého průmyslu.

Dnes týden otevřou česká data z maloobchodu, který by měl zachovat růst i v červnu, ačkoli tempo nejspíše zpomalí. Po očištění o počet pracovních dnů se v průměru očekává růst o 4,1 % r/r (vs 4,4 % v květnu), náš odhad počítá ještě s větším zpomalením. Z eurozóny se dozvíme data o výrobní inflaci, náš odhad počítá s tempem zdražování ve výší 0,1 % m/m (-3,3 % r/r). Z USA dorazí téměř jediný zajímavější údaj tohoto týdne, a to index PMI ve službách dle ISM.

V úterý se zaměříme na českou průmyslovou výrobu, které se příliš nedaří, když v květnu poklesla o -3,2 % r/r. V červnu by se dle našeho odhadu situace mohla mírně zlepšit (0,2 % r/r), vzhledem k nejistému vývoji v zahraničí jsou však rizika spíše směrem níže. Dále bude zveřejněna červnová bilance zahraničního obchodu, kterou odhadujeme kladnou ve výši 14,3 mld. (vs 13,6 mld. v květnu). Německo nabídne růst průmyslových objednávek (tržní odhad 0,8 % m/m), eurozóna tržby maloobchodních prodejců (tržní odhad 0,0 % m/m) a Spojené státy bilanci zahraničního obchodu.

Ve středu dorazí data z Německa ohledně tamního průmyslu, očekáváme, že by mohlo dojít ke zlepšení ve formě růstu výroby okolo 1,0 % m/m (vs -2,5 % m/m v květnu). Dále se dozvíme i výsledek německého zahraničního obchodu, který by měl udržet kladné saldo.

Čtvrtek bude ve znamení trhu práce, když bude zveřejněna aktuální míra nezaměstnanosti v ČR. Ta by se dle našeho odhadu mohla zejména vzhledem k sezónním faktorům posunout o něco výše (odhad 3,8 % vs 3,6 % v červnu). V USA pak budou zveřejněny týdenní statistiky z trhu práce.

V pátek týden uzavře finální spotřebitelská inflace v Německu, neočekává se však žádná změna. Meziročně by tak ceny v červenci rostly o 2,3 %, resp. o 2,6 % podle harmonizované metodiky Eurostatu.

Pátek přinesl další neuspokojivá data podporující obavy na trzích o udržení růstu americké ekonomiky, když výsledky reportu o zaměstnanosti dopadly výrazně pod už tak opatrnými očekáváními. Trh práce sice přidal nová pracovní místa (114 tis.), jde však o značný pokles oproti předchozímu měsíci (206 tis.) i analytickým odhadům (175 tis.), přičemž značně pod očekáváními dopadla i část za soukromý sektor. V souladu s odhady došlo ke snížení tempa růstu průměrných mezd (3,6 % r/r vs níže revidovaných 3,8 % r/r v červnu), trh však očekával menší pokles (3,7 % r/r). Míra nezaměstnanosti pak navzdory odhadům, že zůstane beze změny na 4,1 %, nakonec v červenci povyskočila až na 4,3 %. Americký dolar na report okamžitě reagoval oslabením a postupně se dostal až nad 1,09 EUR/USD, což je jedna z nejslabších úrovní za poslední půlrok. Ke zlepšení nálady nepomohla ani pozdější data o továrních objednávkách, které oproti předchozímu měsíci opět propadly, tentokrát dokonce o 3,3 % (vs odhad -2,9 % a -0,5 % v květnu).

V pátek rovněž proběhlo setkání analytiků s viceguvernérem Janem Fraitem v ČNB, který detailněji představil novou makroekonomickou prognózu centrální banky. Aktuální prognóza vychází z identifikace strukturálních změn v české ekonomice, které snižují rovnovážnou úroveň veličin jako růst potenciálního HDP, produktivita, růst nominálních mezd a rychlost posilování směnného kurzu. Inkorporací těchto změn tak došlo ke zhoršení vyhlídek letošního růstu reálného HDP o 0,2 p.b. na 1,2 %, zároveň však ČNB počítá i s ukázněnější inflací (letos v průměru 2,2 %). Z komunikace centrálních bankéřů je zřejmá opatrnost v dalších měnově-politických krocích, očekávaný ekonomický vývoj však podle nás otevírá dostatečný prostor pro pokračování ve snižování sazeb na všech zbývajících zasedáních do konce roku.

Akciové trhy na znepokojivá data z USA reagovaly dalšími výprodeji, americký index S&P 500 ztratil -1,84 %, stáhl s sebou však i globální trh, který skrze index MSCI poklesl o 0,7 %. Ztrátový osud tak postihl i Evropu, německý DAX odepsal 2,33 %, pražský PX -1,51 %. Koruna koncem týdne posílila až pod 25,30 EUR/CZK, v reakci na dění na světových trzích však dnes opět oslabuje.


Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Editor: Martin Kron, analytik
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:52  Kalendář výsledků na tento týden (09.09.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Po 15:42  USA vs Čína. Proč Čína postupně přebírá AI trh? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Po 15:35  DOPO četba: Automobilky dostanou pokutu v přepočtu 376 mld. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.08.2024Ranní okénko - Týden dovolené pro českou ekonomiku vyplní data z Německa Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.05.2024Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.04.2024Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688