Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  04.08.2024 15:09:40

Ponechal FED sazby vysoko příliš dlouho?

Obavy o americkou ekonomiku budou i nadále v popředí zájmu investorů s obavami, že Federální rezervní systém možná ponechal úrokové sazby příliš dlouho na vysoké úrovni, což mohlo poškodit hospodářský růst. Čekají nás další významné zprávy o hospodářských výsledcích a zdá se, že ceny ropy zůstanou volatilní v kombinaci obav z recese a geopolitických rizik. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Americká data a projevy představitelů Fedu

Po páteční slabé červencové zprávě o zaměstnanosti, která vyvolala obavy z možného příchodu recese, je ekonomický kalendář na nadcházející týden podstatně méně nabitý. V pondělí zveřejní Institut řízení dodávek svůj index sektoru služeb, který by měl indikovat mírný růst. Ve čtvrtek se investoři dozvědí nové informace o stavu trhu práce prostřednictvím týdenní zprávy o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti, u nichž se očekává pouze mírný pokles z téměř ročního maxima.

Investoři budou mít také příležitost vyslechnout si projevy prezidentky sanfranciského Fedu Mary Dalyové a prezidenta richmondského Fedu Thomase Barkina. Tyto projevy následují po rozhodnutí centrální banky minulý týden ponechat úrokové sazby beze změny, avšak s možností jejich snížení v září.

Výsledková sezóna

Zatímco většina velkých společností již své výsledky zveřejnila, v nadcházejících dnech se očekávají některé další důležité zprávy. Výsledky průmyslové společnosti Caterpillar a mediálního a zábavního giganta Walt Disney poskytnou více informací o stavu výroby a spotřebitelského sektoru. Reportovat budou také významní hráči ve zdravotnictví, včetně výrobce léků na hubnutí Eli Lilly a společnosti Super Micro Computer, která je v centru zájmu trhu díky umělé inteligenci.

Americké akcie zaznamenaly v pátek druhý den poklesu, což posunulo index Nasdaq Composite do oblasti korekce. Náznaky zpomalování ekonomiky vyvolaly obavy, že Fed možná příliš dlouho otálel se snížením úrokových sazeb. K tomuto tlaku přispěl pokles akcií společností Amazon a Intel po zveřejnění čtvrtletních výsledků a neuspokojivých prognóz.

Čína a výhledy

Investoři se tento týden dozvědí aktuální informace o vývoji hospodářského oživení v Číně ve druhé polovině roku, a to díky řadě nadcházejících ekonomických zpráv. Týden začne průzkumem aktivity v soukromém sektoru služeb, ve středu budou zveřejněny údaje o obchodu a na konci týdne se očekávají údaje o spotřebitelských cenách.

Nedávné údaje naznačují chmurný výhled pro druhou největší světovou ekonomiku, což se odrazilo i v nedávném překvapivém snížení sazeb, které odráží rostoucí pocit naléhavosti v úsilí Pekingu podpořit růst. Úředníci budou obzvláště pozorně sledovat páteční údaje o inflaci, aby zjistili, jaké kroky jsou ještě nutné pro podporu nedostatečné domácí poptávky.

Rozhodnutí Reserve Bank of Australia

Očekává se, že Reserve Bank of Australia (RBA) na svém nadcházejícím zasedání v úterý ponechá úrokové sazby na stávající úrovni. Toto očekávání je založeno na nedávných údajích, které ukázaly, že jádrová inflace ve druhém čtvrtletí nečekaně zpomalila na dvouleté minimum a tempo hospodářského růstu se v prvním čtvrtletí zmírnilo. Účastníci trhu se zaměří na budoucí pokyny centrální banky, přičemž současné tržní odhady ukazují na 70% pravděpodobnost uvolnění úrokových sazeb do konce roku, pokud bude inflace nadále zpomalovat.

Světové ceny ropy

Ceny ropy v pátek klesly na nejnižší úroveň od ledna poté, co slabé ekonomické údaje ze Spojených států a Číny, která je největším dovozcem ropy, zvýšily obavy ohledně budoucí poptávky. Slabá zpráva o zaměstnanosti v USA spolu s oslabením výrobní aktivity v Číně přispěly k poklesu cen kvůli riziku, že pomalé oživení světové ekonomiky ovlivní spotřebu ropy.

Komoditní obchodníci pečlivě sledují situaci na Blízkém východě, kde libanonská skupina Hizballáh podporovaná Íránem oznámila, že její konflikt s Izraelem vstoupil do nové fáze. Na zasedání OPEC+ minulý čtvrtek zůstala politika skupiny v oblasti těžby ropy beze změny, včetně plánu začít od října postupně rušit některá omezení produkce.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 10:04  Analytik Petr Lajsek komentuje americkou nezaměstnanost. Jaký vliv mohou mít… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:16  Americké indexy propadly po datech o zaměstnanosti Research (Česká spořitelna)
Po   9:04  USA: Trh práce pokračuje v solidním vývoji Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688