Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  02.08.2024 17:25:26

V příštím týdnu se trhy zaměří na pokračování výsledkové sezóny za 2Q24, u nás CTP a ČEZ

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na zasedání Fedu, výsledkovou sezónu 2Q24 a geopolitiku. Fed dle očekávání neměnil sazby, ale Powell zřetelně naznačil, že v případě pokračování současného makroekonomického vývoje je snížení sazeb o 25 b.b. v září jedním z vážných scénářů. Geopolitické napětí znovu vzrostlo na Blízkém východě, kdy došlo k zabití šéfa vojenského křídla Hamasu v Teheránu za což Írán viní Izrael. Obě země se již nechaly slyšet, že se zmíněný akt neobejde bez případné odezvy, pokud k nějaké dojde. Zvýšené geopolitické napětí bylo trhem vnímáno nepříznivě. Vedle Fedu a geopolitiky je nutné zmínit výsledkovou sezónu, která obsahovala významné společnosti v čele s technologickými giganty jako Meta, Apple, Amazon, Microsoft, AMD či Intel. Prozatím je znát, že jakékoliv překvapení ať už kladné či záporné vede k výrazným cenovým reakcím (+/- 10, 20 či dokonce 30 % d/d) jako tomu bylo například u Intelu či AMD. Prozatím vlažně přijatá výsledková sezóna se na trhu projevila ústupem z pozic nedávných miláčků trhu, jakým byly technologické tituly navázané na AI. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 odevzdaly 2,4 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ustoupila o 2,6 % t/t. Domácí index PX nebyl na trhu výjimkou a uzavřel níže o 1,8 % t/t na 1569 bodech.

Společnosti na BCPP

Erste Group oznámila za 2Q24 čistý zisk ve výši 846 mil. EUR (-6 % r/r), a výrazně tak překonala konsensus trhu (781 mil. EUR). Oproti očekávání byly vyšší především ostatní provozní výnosy a mírně nižší provozní i rizikové náklady. Managment zvýšil celoroční výhled a současně očekává dividendu ze zisku letošního roku ve výši 3 EUR na akcii (6,5% hrubý div. výnos) vedle pokračujícího odkupu vlastních akcií za 500 mil. EUR (2,5 % z tržní kapitalizace). Titul zakončil týden na 1143 (-4,8 % t/t).

Komerční banka reportovala za 2Q24 čistý zisk ve výši 3 540 mil. , a výrazně tak zaostala za tržním očekáváním (3 675 mil. ). Hlavním důvodem tohoto zklamání jsou především nižší úrokové výnosy a vyšší provozní náklady oproti odhadům. Z pohledu celoročního výhledu management zvýšil očekávaný růst klientských vkladů, které by měly růst středním až vyšším jednociferným tempem (doposud středním jednociferným tempem). Na ostatních úrovních management potvrdil dosavadní výhled. Ve 3Q by zároveň banka měla zaúčtovat mimořádný zisk z prodeje společnosti VN42, která vlastní budovu na Václavském náměstí. Titul zakončil páteční seanci na 777 (-2,8 % t/t).

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila výsledky za 1. polovinu účetního roku 2023/24. Tržby skupiny se za zimní sezónu zvýšily o 15,3 % r/r na 126,8 mil. EUR, přičemž růst zaznamenalo šest ze sedmi segmentů společnosti. Růst nákladů v 1H 2023/24 překonal růst tržeb, a zisk před odpisy EBITDA tak rostl pomalejším tempem (+9,8 % r/r) na 47,4 mil. EUR. V důsledku toho marže zisku EBITDA klesla o 1,8 proc. bodu na 37,4 %. Management nyní očekává za celý rok 2023/24 tržby cca 209 mil. EUR a zisk před odpisy EBITDA okolo 61,5 mil. EUR. Titul zakončil pátek na 500 (-1,0 % t/t).

Agentura Moody’s oznámila, že snížila dluhový rating společnosti CPI Property Group (CPI PG) z Baa3 na Ba1 s negativním výhledem. Rating od Moody’s se tak poprvé nachází v neinvestičním (spekulativním) pásmu. Snížení ratingu a negativní výhled podle Moody’s reflektují slabé dluhové metriky CPI PG a nejistotu při refinancování dluhu splatného ve střednědobém výhledu. Krok Moody’s následuje nedávné obdobné snížení ratingu do neinvestičního pásma na BB+ ze strany agentury S&P. CPI PG uvedla, že snížení ratingu nemění její strategii, avšak společnost učiní vše pro to, aby se rating vrátil zpět do investičního pásma. Zpráva o ratingu je negativní pro cenu dluhopisů společnosti vzhledem k tomu, že investiční rating bývá často podmínkou pro zařazení dluhopisu do portfolií fondů. Dopad může být mírněn tím, že trh mohl snížení od Moody’s již předpokládat vzhledem ke stejnému kroku S&P před měsícem.

Společnost Pale Fire Capital, která drží podíly v českých a zahraničních společnostech, vykázala za r. 2023 tržby ve výši 1,93 mld. , tj. o 69,2 % vyšší r/r. Nárůst tržeb reflektoval jak organický růst tržeb v jednotlivých společnostech v portfoliu, tak i větší objem držených aktiv, který dosáhl 5,28 mld. oproti 4,64 mld. v r. 2022. Pale Fire vykázal zisk po zdanění ve výši 459,7 mil. , tj. o 22 % vyšší r/r. Společnost oznámila, že k 31. 12. 2023 činilo zadlužení LTV (loan-to-value) 44,84 %, čímž splnila kovenant svého dluhopisu 5,75/2026, který vyžaduje LTV pod 50 %. LTV se významně zvýšilo z hodnoty 30,15 %, kterou Pale Fire vykázal v polovině loňského roku, nicméně hlavním důvodem je podle nás menší počet firem zahrnutých do valuace. Pale Fire do ní k 31. 12. 2023 zahrnul společnosti Aukro, Coweo Technologies, Uptime Robot a VirtualTraining, ale na rozdíl od 30. 6. 2023 vynechal výrobce čerpadel Acond či Pale Fire Core podfond, který drží podíl v americkém Grouponu.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání jednomyslně snížila úrokové sazby o 25 b.b. na 4,50 % (2T repo). ČNB zpomalila pokles úrokových sazeb, když na předchozích 4 zasedáních snižovala sazby o půl procentního bodu. Celkově zasedání naznačilo, že další pokles sazeb ČNB bude ve zbytku roku velmi opatrný. ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, která vůči předchozí verzi z května představuje jen mírný posun dolů u inflace a růstu HDP v letošním roce. Naopak úrokové sazby by letos i příští rok měly být mírně vyšší. Guvernér Michl na tiskové konferenci nechtěl otevřeně naznačit, jaký bude další vývoj sazeb do konce roku a vše bude záviset na dalších datech.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo CTP (415,8 , +1,7 % t/t). Společnost se obešla bez konkrétní kurzotvorné zprávy. Nicméně investoři mohou již spekulovat na výsledky, které firma předvede příští čtvrtek (8. 8.). Zde se budou investoři zabývat především změnou hodnoty aktiv na akcii. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Erste Group (-4,8 % t/t na 11143 ). Banka předvedla lepší než očekávaná čísla a management zvýšil jak výhled, tak očekávanou dividendu za letošní rok. Z pohledu hospodaření společnosti bylo vše v pořádku. Avšak cena akcie Erste Group reagovala na globální výprodej, a i sama o sobě si vybírá oddychový čas po dosažení maxim z roku 2008.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se trhy zaměří na pokračování výsledkové sezóny za 2Q24 na obou stranách Atlantiku. Vzhledem k tomu, že v rámci indexu S&P 500 jsme již za dvěma třetinami výsledkové sezóny, tak se její výraz bude víceméně jen pilovat. Ale nesmíme zapomenout, že je před námi stále velmi důležitá společnost pro sektor AI a to NVIDIA, která však zveřejní svá čísla až 28. 8. Vedle výsledkové sezóny budou investoři sledovat geopolitiku, a to konkrétně jiskření mezi Íránem a Izraelem po nedávné smrti šéfa vojenského křídla Hamasu v Teheránu. Mimo jiné na základě této události si obě strany slibují odvetná opatření. Zvýšení rizika vojenských odpovědí v regionu může přimět k větší ostražitosti v rámci akcií. Celkově jsme na příští týden výrazně ostražití vzhledem k možnosti pokračování v ústupu především u technologických společností.

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. Ve čtvrtek představí svá čísla CTP a ČEZ. U ČEZu počítáme za 2Q24 s 2% r/r poklesem EBITDA na 29,2 mld. . Za tímto poklesem jsou především vyšší náklady a nižší očekávaný zisk z derivátových obchodů s komoditami (oček. 1,5 mld. oproti 5,2 mld. ve 2Q23). Jestliže se naše projekce naplní nelze vyloučit zvýšení výhledu na zisk EBITDA pro celý rok. V případě čistého zisku právě vzhledem k mimořádným daním zřejmě společnost výhled upravovat nebude. Zmíněné mimořádné daně jsou rovněž limitujícím faktorem pro větší odezvu trhu na zveřejněná čísla.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM služeb za červenec (oček. 51,5 po 48,8 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní podnikové objednávky za červen (oček. +0,5 po -1,6 % m/m), čtvrteční průmyslovou produkci za červen (oček. +0,9 po -2,5 % m/m) a páteční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. beze změny 2,3 % r/r). V Číně se zaměříme na středeční data ze zahraničního obchodu.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688