Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  02.08.2024 09:53:13

Erste Group: Výsledky nad odhady, zvýšení výhledu

Erste oznámila za 2Q 2024 čistý zisk ve výši 846 mil. EUR (-6 % r/r), a výrazně tak překonala konsensus trhu (781 mil. EUR). Oproti očekávání byly vyšší především ostatní provozní výnosy a mírně nižší provozní i rizikové náklady.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 2 %. Na jednu stranu pokračuje růst úvěrového portfolia (čisté úvěry +3 % r/r) a zpomalil přeliv vkladů z běžných účtů do výše úročených produktů. Na druhou stranu má negativní dopad ukončení úročení povinných minimálních rezerv. Čistá úroková marže mírně klesla (2,43 % vůči 2,49 % v 1Q24). Růst výnosů z poplatků (+12 % r/r) byl tažen především transakčními poplatky (+15 % r/r) a poplatky spojenými s cennými papíry (+19 % r/r). Tyto dvě kategorie zároveň generují přes 80 % všech poplatků.

Provozní náklady jsou nadále pod kontrolou (+3 % r/r). Podíl nesplácených úvěrů zůstává velmi nízký (2,4 % oproti 2,3 % v 1Q), rizikové náklady byly ve výši pouze 6 b.b. V kategorii ostatní náklady a výnosy banka zaúčtovala jednorázový náklad 90 mil. EUR v souvislosti s možnou změnou legislativy v Rakousku týkající se výjimky u DPH. Tento negativní dopad je však především v segmentu spořitelen, kde má Erste jen minoritní podíl a dopad do čistého zisku je tak minimální.

Na základě dosavadních výsledků managment podle očekávání zvýšil celoroční výhled, který počítá s přibližně 5% růstem úvěrového portfolia (beze změny), čistými úrokovými výnosy na podobné úrovni jako v předchozím roce (doposud -3 % r/r), růstem výnosů z poplatků kolem 10 % (doposud 5 %),rizikovými náklady maximální 20 b.b. (doposud max. 25 b.b.) a návratností hmotného kapitálu (ROTE) více jak 15 % (doposud kolem 15 %. Management očekává dividendu ze zisku letošního roku ve výši 3 EUR na akcii (6,5% hrubý div. výnos).

Celkově vnímáme výsledky pozitivně jak z pohledu samotných čísel za 2Q, tak z pohledu zvýšení celoročního výhledu. Očekávaná dividenda spolu s probíhajícím odkupem vlastních akcií v objemu 500 mil. EUR představují přibližně 9% výnos pro akcionáře. I přes 26% nárůst akcií od začátku roku se akcie obchodují na násobku P/BV (oček. 2024) na úrovni 0,9x, což při očekávané více jak 15% návratnosti vlastního kapitálu podle našeho názoru stále nabízí prostor k dalšímu růstu. Konferenční hovor k výsledkům společnost pořádá dnes v 9:00 SEČ

 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688