AKAT ČR (AKAT ČR)
Investice  |  01.08.2024 10:32:24

Do Dlouhodobého investičního produktu má za prvních 6 měsíců jeho existence zainvestováno už přes 50 tisích Čechů

Počet investorů, kteří se rozhodli vložit své finanční prostředky sloužící k zajištění na důchod na stáří do Dlouhodobého investičního produktu (DIP) se mezikvartálně zdvojnásobil z 22 445 k 31. 3. 2024 na 53 561 k 30. 6. 2024. Data představují majoritu poskytovatelů DIP z řad členů AKAT.


„Poptávka po DIP odpovídá očekáváním, kdy v prvních měsících si pořizovali DIP především tzv. "early adopters“, tj. spíše zkušení investoři kteří zavedení DIP několik posledních let očekávali. Postupně se v další vlně přidávají lidé reagující na změny ve třetím penzijním pilíři od 1.7.2024, kdy největší poptávku lze očekávat obdobně jako u všech produktů podporovaných státem na roční bázi v průběhu podzimu a koncem roku.“ komentuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR. Legislativní proces, kterým byl schválen DIP, byl ukončen až v posledních dnech roku 2023. Toto způsobilo pomalejší náběh, kdy řada poskytovatelů začala tuto možnost penzijního zajištění nabízet až v průběhu letošního roku.

DIP je spolu s penzijními fondy jednou ze základních možností, jak si dnes můžeme spořit na stáří. Jde o dlouhodobý produkt, jehož skutečný dopad uvidíme až po mnoha letech. Stát v tomto ohledu již svoji práci vykonal. Momentálně je to na každém z nás, jak se chce o sebe postarat do budoucnosti a jakou životní úroveň si chce udržet v post-produktivním věku. Ne zcela zřejmou, ale nezastupitelnou roli, již dnes v tomto ohledu hrají zaměstnavatelé. Je totiž pouze na jejich rozhodnutí, jak silnou podporu dají DIPu ve svých benefitních programech a kolektivních smlouvách.“ doplňuje Jaromír Sladkovský, předseda AKAT ČR.


Proč DIP vznikl?

Demografická situace způsobuje problémy ve financování průběžného prvního penzijního pilíře. Lze očekávat, že státní penze bude do budoucna plnit funkci zajištění spíše životního minima než důstojného stáří. Třetí pilíř tak představuje motivaci pro všechny, kdo mají možnost a vůli si na penzi spořit. DIP jim v rámci třetího pilíře umožňuje lépe si vybrat produkty, jejichž prostřednictvím tak budou činit. DIP tak především odpovídá na poptávku investorů.


Inspirace pro DIP

Jednou z velkých inspirací pro DIP bylo takové nastavení investičního prostředí jako je ve Švédsku, kde velmi malá daňová odečitatelná položka v průběhu několika desetiletí naučila Švédy investovat. Ve Švédsku tak má investice do investičních fondů 90% dospělých a 70% dětí do 18 let. DIP se funkčními modely zajištění na stáří v zahraničí inspiroval, a to navíc s minimálními zásahy do legislativního nebo daňového prostředí nebo do státního rozpočtu.


Co DIP přináší do třetího penzijního pilíře?

DIP doplňuje dosavadní produkty tak, aby si každý mohl vybrat dle svých preferencí a v maximální míře se zatraktivnil třetí penzijní pilíř. Z průzkumu Asociace pro kapitálový trh ČR plyne, že již nyní polovina lidí, kteří do investičních fondů investují, tak činí pravidelně každý měsíc s cílem zajištění na stáří. DIP může přinést zajímavou incentivu i pro řadu dalších lidí, kteří s vytvářením dlouhodobých úspor na zajištění na stáří dosud nezačali. DIP nabízí již řada bankovních i nebankovních licencovaných společností zabývajících se investicemi, což přináší značnou konkurenci do třetího pilíře, ze které profitují především klienti.


Pro koho je DIP určen?

Dlouhodobý investiční produkt se diskutoval dlouhých osm let. Každou diskuzí se upravily jeho jednotlivé aspekty tak, aby byl co nejefektivněji nastavený. Poslední úpravy, které byly provedeny v Poslanecké sněmovně, směřovaly především k jeho co nejvíce bezpečnému nastavení – byly omezeny investiční nástroje, do kterých lze v rámci DIP investovat, a také byla zavedená povinná registrace poskytovatelů DIP u České národní banky. DIP je tak upraven tak, aby byl vhodný pro širokou veřejnost:


DIP prakticky

Asociace pro kapitálový trh jako iniciátor vzniku DIP i nadále aktivně působí směrem k takovému nastavení DIP, aby jeho fungování bylo jednoduché, transparentní a bezpečné. I proto ve spolupráci s Českou asociací společností finančního poradenství a zprostředkování přijala Standard k některým aspektům při poskytování Dlouhodobého investičního produktu v nejlepším zájmu zákazníka. Nadále také informuje veřejnost o praktickém nastavení DIP a také postupně zavádí reporting informací o vývoji investic do DIP pro informování veřejnosti o aktuálním vývoji.

AKAT ČR

Asociace pro kapitálový trh České republiky patří mezi nejvýznamnější profesní sdružení působící na kapitálovém trhu. Asociace sdružuje nejvýznamnější správce – investiční společnosti a asset management společnosti, dále pak obchodníky s cennými papíry a banky, které působí v ČR, a další subjekty poskytující služby v oblasti kapitálového trhu.

Činnost Asociace napomáhá ke zvýšení transparentnosti kapitálového trhu, ochraně investorů a podpoře zájmů svých členů. Asociace usiluje zejména o rozvoj kapitálového trhu a kolektivního investování. Svými aktivitami a samoregulačními předpisy chce rozvíjet povědomí, znalost a důvěryhodnost v oblasti kapitálového trhu.

Více informaci na: www.akatcr.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688