ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  31.07.2024 11:12:31

Dokončené byty v jihočeských obcích v roce 2023

 

V roce 2023 bylo v Jihočeském kraji podle předběžných údajů dokončeno 2 364 bytů. Více než tři pětiny z nich se nacházely v rodinných domech. Nejvíce bytů bylo stejně jako loni zkolaudováno ve městě České Budějovice, nejvyšší intenzita bytové výstavby byla zaznamenána v obci Lipno nad Vltavou.

Jen v krajském městě bylo během roku 2023 dokončeno 277 bytů, což činilo necelých 12 % dokončených bytů v celých jižních Čechách. Druhou příčku obsadilo Lipno nad Vltavou se 159 byty a na třetím místě se umístilo město Hluboká nad Vltavou (104 bytů). Ve 43 jihočes­kých městech a obcích vykázali 10 a více zkolaudovaných bytů a alespoň 1 byt byl dokončen v 368 obcích. Naopak v 256 obcích kraje byla v loňském roce dokončená bytová výstavba nulová. Z tohoto počtu připadalo zhruba 62 % na obce do 200 obyvatel a necelých 29 % obcí spadalo do kategorie od 200 do 499 obyvatel. Žádný byt nebyl dokončen v 9 jihočeských městech a obcích s více než 1 000 obyvateli. K největším se řadila například města Sezimovo Ústí, Bechyně a Lišov.

Tab. 1 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v roce 2023
Tab. 1 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v roce 2023

Přepočet dokončených bytů na tisíc obyvatel středního stavu se nazývá intenzita bytové výstavby. Nejintenzivněji z celého kraje se v roce 2023 stavělo v obci Lipno nad Vltavou, kde bylo dokončeno 159 bytů. V této lokalitě by se však spíše než o byty pro trvalé bydlení mohlo jednat o objekty využívané k rekreaci. V celém Jihočeském kraji dosáhla intenzita bytové výstavby hodnoty 3,61 bytu na 1 tisíc obyvatel.

V jižních Čechách bylo v roce 2023 zkolaudováno 1 421 bytů v rodinných domech, meziroční nárůst tedy činil 11,0 %. Nejvíce těchto bytů bylo postaveno v obci Roudné, v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. Alespoň jeden byt v rodinném domě byl dostavěn ve více než polovině jihočeských obcí (361).

Tab. 2 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Jihočeském kraji v roce 2023
Tab. 2 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Jihočeském kraji v roce 2023

Naopak byty v bytových domech byly v roce 2023 v Jihočeském kraji zkolaudovány pouze v 17 městech a obcích. Meziročně došlo k nárůstu počtu dokončených bytů v bytových domech o téměř třetinu. Téměř 29 % těchto bytů připadalo na město České Budějovice (202). Byty v bytových domech vykázala pouze čtyři jihočeská okresní města, větší počet byl dokončen také v obci Lipno nad Vltavou, kde se by se mohlo jednat spíše o objekty určené k rekreaci.

Dokončené byty a intenzita bytové výstavby v jihočeských obcích v dlouhodobém pohledu

Při hodnocení bytové výstavby je vhodnější zaměřit se na delší časové období, v našem případě se jedná o bytovou výstavbu v posledních pěti a dvaceti letech.

Tab. 3 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v letech 20192023
Tab. 3 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v letech 2019 až 2023

Od roku 2019 bylo v Jihočeském kraji dokončeno celkem 9 997 bytů. Více než 50 bytů bylo za posledních pět let zkolaudováno v celkem 36 městech či obcích kraje.

Nejvíce dokončených bytů ve sledovaném období vykázalo krajské město České Budějovice (2 013), druhé v pořadí bylo Lipno nad Vltavou, kde bylo za pět let dokončeno 325 bytů a na třetí příčce se umístil Tábor s 272 byty. V Lipně nad Vltavou se však zřejmě jednalo spíše o tzv. druhé bydlení, tedy byty určené k rekreaci. V popředí žebříčku lze najít ještě okresní města Strakonice a Jindřichův Hradec. Na osmé a deváté místo se poměrně překvapivě zařadila města Milevsko a Vimperk, kde bylo v posledních pěti letech dokončeno 126, resp. 123 bytů.

Z celkového počtu 624 jihočeských obcí nebyl v posledních pěti letech zkolaudován ani jeden byt v 90 z nich. Jednalo se zejména o malá sídla do 199 obyvatel.

V celém kraji bylo v letech 20192023 dokončeno 3,10 bytu na 1 tisíc obyvatel. Nejvyšší intenzitu bytové výstavby vykázaly obce v rekreačních oblastech (Lipno nad Vltavou, Kvilda) a obce v bezprostředním okolí velkých měst, ať už na Českobudějovicku (Vráto, Roudné, Hlincová Hora) nebo Jindřichohradecku (Horní Skrýchov, Hatín).

Tab. 4 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Jihočeském kraji v letech 20192023
Tab. 4 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Jihočeském kraji v letech 2019 až 2023

V Jihočeském kraji bylo od roku 2019 dokončeno 6 438 bytů v rodinných domech, nejvíce jich uvedlo město České Budějovice (325). Více než 50 bytů tohoto typu bylo v posledních pěti letech zkolaudováno ve 24 obcích a městech, přičemž převahu Českobudějovicka narušila pouze tři okresní města – Tábor, Strakonice a Jindřichův Hradec. Jinak se jednalo převážně o obce v těsné blízkosti krajského města. Do popředí žebříčku se dostala také města Kaplice, Planá nad Lužnicí, a Vimperk. V 94 obcích kraje nebyl ve sledovaném období dokončen žádný byt v rodinném domě.

Nejintenzivnější výstavba bytů v rodinných domech probíhala v posledních pěti letech v obci Borová Lada na Vimpersku, která leží na hranici Národního parku Šumava, a je zde předpoklad, že byty budou sloužit spíše k rekreaci. Intenzívní výstavba rodinných domů probíhala také v obcích těsné blízkosti měst – v Horním Skrýchově, v Sedlečku u Soběslavě a ve Vrátě.

V Jihočeském kraji bylo v letech 20192023 zkolaudováno 2 797 bytů v bytových domech, z nichž více než polovina byla dokončena v krajském městě. Více než 90 bytů vykázalo Lipno na Vltavou a města Tábor a Hluboká nad Vltavou. Byty v bytových domech za posledních pět let byly dokončeny pouze ve 28 jihočeských městech a obcích.

Nejvyšší intenzitu bytové výstavby v bytových domech opět vykázaly obce v rekreačních oblastech –Lipno nad Vltavou, Kvilda, Nové Hutě a Černá v Pošumaví, ačkoli zde se s největší pravděpodobností nejednalo o byty k trvalému bydlení, ale o byty určené k rekreaci.

Při pohledu na bytovou výstavbu za posledních 20 let je možno eliminovat krátkodobé vlivy. V nedávné minulosti to byla například opatření spojená s pandemií koronaviru, která počátkem 20. let zasáhla celý svět.

V jihočeských obcích bylo od roku 2004 dokončeno 37,2 tis. bytů, přičemž více než pětina jich byla realizována na území krajského města. Kromě okresních měst, která se umístila na dalších místech pomyslného žebříčku, stojí za zmínku 770 bytů dokončených ve městě Třeboň, 667 bytů zkolaudovaných v Lipně nad Vltavou a také více než 634 bytů postavených v obci Srubec.

Našlo se však také 25 obcí, kde za posledních 20 let nevznikl ani jeden byt, jednalo se však malá sídla do 199 obyvatel. Polovina těchto obcí se nacházela na území okresu Strakonice.

Tab. 5 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v letech 20042023
Tab. 5 Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů a nejvyšší intenzitou bytové výstavby v Jihočeském kraji v letech 2004 až 2023

Nejvyšší intenzita bytové výstavby v letech 20042023 byla zaznamenána především v rekre­ačních oblastech, ať už se jednalo o Lipensko nebo Šumavu, a dále v obcích v bezprostředním okolí Českých Budějovic a Jindřichova Hradce.

Kontakt:

Ing. Irena Votrubová
Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích
E: irena.votrubova@csu.gov.cz
T: 386 718 450
M: 737 280 421

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688