OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  31.07.2024 11:05:05

Trh s elektromobily roste. S tím jsou spojena rizika pro pojišťovny (Swiss Re)

Trh s pojištěním motorových vozidel na elektrický pohon v nadcházejících letech výrazně poroste. Zajištění rentability v úpisu rizik tak představuje výzvu. Podle Swiss Re Institute je zapotřebí užší spolupráce mezi pojistiteli a výrobci automobilů.

Prodej elektromobilů rychle roste a vyvíjí se v nový segment rizik pro pojištění motorových vozidel. K tomuto závěru dospěl institut globální zajišťovny Swiss Re v novém vydání své zprávy „Economic Insights“ zveřejněné na konci května letošního roku.

V roce 2023 se prodá o 35 % více elektromobilů.

Podle zprávy se loni na celém světě prodalo téměř 14 milionů elektromobilů, což je o 35 % více než v předchozím roce. Jejich podíl na celkovém odbytu automobilů činil 18 %. V USA tvořily elektromobily deset % všech prodaných automobilů, v Číně 38 % a v zemích Evropské unie v průměru 22 %.V příštích letech se celosvětově očekává průměrný roční nárůst o 30 procent. Očekává se, že do roku 2035 budou elektromobily tvořit polovinu všech prodejů nových automobilů.

Souběžně s tím se bude rozvíjet i trh s pojištěním. Podle analytiků se odhaduje, že do roku 2030 vzroste velikost celosvětového trhu na více než 200 miliard USD (184,9 miliardy EUR), zatímco v roce 2022 to bylo ještě 51 miliard USD (47 miliard EUR).

Vyšší náklady na opravy…

Podle vědců je to velká příležitost pro pojišťovnictví. Vidí však také krátkodobé pojistně-technické výzvy pro pojišťovny. Zavádění elektromobilů vytváří nové charakteristiky pojistných rizik, protože se mění jízdní vlastnosti, způsoby využívání, opravy a funkce vozidel, uvádí se ve zprávě. Nejvýznamnějším rozdílem je, že elektromobily zrychlují ve srovnání s vozidly se spalovacím motorem z klidu velmi dynamicky.

... vyšší nehodovost a ...

Kromě vyšší nehodovosti jsou jako klíčové rizikové faktory uváděny rovněž instalace a provoz nabíjecí infrastruktury a výměna baterií. Kumulace rizik požáru a výbuchu rovněž zvyšuje majetková a odpovědnostní rizika. Ve zprávě se uvádí, že náklady na opravy elektromobilů jsou obecně vyšší než u spalovacích motorů. Americká studie z roku 2022 přinesla poznatek, že celkové náklady na opravy elektromobilů byly v průměru o 26,6 % vyšší. Německá studie informovala, že náklady jsou o 30 až 35 % vyšší.

... vyšší pojistné

To má dopad na výši pojistného. Podle společnosti Swiss Re bylo průměrné pojistné pro řidiče elektromobilů v Číně v roce 2023 o 81 % vyšší než pro standardně motorizovaná auta. Britská Howden Group uvedla, že pojistné v Anglii bylo v loňském roce přibližně dvakrát vyšší. Nicméně pojistné nemusí pokrýt pojistně-technické ztráty, uvádí se ve zprávě. Podle institutu Swiss Re byl kombinovaný nákladový škodní poměr čínských pojistitelů elektromobilů v roce 2023 vyšší než 100 %. Rostoucí podíl pojistného ze šířeji zastoupených elektromobilů tak zatížil škodní kvótu celého odvětví.

„Výrobci elektromobilů znají rizikové charakteristiky svých vozidel a shromažďují údaje o jízdě, zatímco pojistitelé sbírají zkušenosti se škodami,“ píší autoři zprávy. Vyslovují se pro užší spolupráci obou odvětví s cílem překonat dočasné problémy při upisování rizik.

Společné inovace by podle návrhu mohly vést k tomu, že by se v pojistných smlouvách zohledňovalo chování pojistníků při řízení nebo že by se pojistníkům nabízela řešení na míru nebo dodatečné služby, například v oblasti oprav a údržby.

Obrat vývoje v Německu

Celostátní svaz německých pojistitelů zveřejnil na podzim loňského roku studii na toto téma. Vyplývá z ní, že opravy elektromobilů v Německu jsou v průměru o 30 až 35 % dražší než u jejich benzinových protějšků. Přesto bylo pojištění elektromobilů v Německu dlouhou dobu levnější než pojištění aut se spalovacími motory. Vyplynulo to ze studie srovnávací pojišťovací platformy společnosti Check24 z léta loňského roku. Úspory bylo možné dosáhnout až do výše 38 %. V posledních měsících však pojistné za elektromobily prudce vzrostlo, jak uvedla redakce Focus online v polovině února. Navzdory nižším nákladům na údržbu a provoz byly v kurzu příplatky ve výši 30 až 35 %, zejména u komplexního havarijního pojištění.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 17:28  Vienna Insurance Group slaví 30. výročí na vídeňské burze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Et 12:55  Rizika jsou stále komplexnější (Tržní report 2024 AON) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688