Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  30.07.2024 10:38:24

Růst ve druhém čtvrtletí příliš nepotěšil

Dnes byl Českým statistickým úřadem zveřejněn úvodní odhad růstu HDP ve druhém kvartále tohoto roku, podle něhož česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %. To je horší výsledek, než který očekávala naše (+0,4 %) i tržní (+0,5 %) prognóza. Oproti druhému čtvrtletí minulého roku byl výkon tuzemského hospodářství vyšší o 0,4 %.

Mezičtvrtletní růst byl tažen rostoucí domácí poptávkou. Spotřeba domácností je podpořena zejména po velmi dlouhé době růstem reálných mezd, které dosahuje dokonce vyššího tempa kvůli výraznějšímu poklesu inflace. Podobný vývoj očekáváme i ve druhé polovině roku, kdy pravděpodobně ne výhradně, ale primárně rostoucí útraty domácností budou hnacím motorem růstu české ekonomiky. Naopak podle předběžného odhadu měla negativní vliv na české HDP zahraniční poptávka. To je samozřejmě pro malou otevřenou ekonomiku, jako je ta naše, velikým problémem. Oživení našich hlavních proexportních trhů je pomalejší, než v jaké jsme doufali, což má negativní konsekvence pro české exportéry a zejména pro ty působící v průmyslu. Důvodem je především špatná kondice německého průmyslu, který se potýká s podobnými obtížemi jako ten náš. Jsou to primárně vysoké ceny energií a nízká zahraniční poptávka, především z Číny, jejíž ekonomické tempo zaostává za očekáváními. Druhá polovina roku by sice podle nás měla nabídnout pozitivnější obrázek, ale rizika k nižšímu růstu jsou znatelná. To by mělo negativní dopad i na český průmysl, jelikož ten je významným subdodavatelem německého protějšku.

Hlavním faktorem meziročního růstu byla opět vyšší domácí poptávka především v podobě vyšších výdajů na konečnou spotřebu. Rovněž vládní spotřeba se podílela pozitivně na růstu HDP ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku a v tomto případě tomu tak bylo i u zahraniční poptávky. Na druhé straně negativní vliv měla změna stavu zásob, kdy je stále zřejmé, že potřeba firem ve vyšší míře vyrábět a předzásobit se je relativně nízká. Naopak dokážou stávající nízkou poptávku uspokojit z dříve nahromaděných zásob, které postupně rozpouštějí.

Úvodní odhad růstu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí sice potvrzuje, že období ekonomické deprese je za námi, ale pravděpodobně jsme všichni doufali v dynamičtější oživení našeho hospodářství. Extrémně utažené peněženky sice Češi dál pootevírají, ale vzhledem ke struktuře české ekonomiky nemůže pouze samotná vyšší spotřeba domácností zajistit mnohem rychlejší tempo růstu. Pro nás velmi důležitá zahraniční poptávka zůstává stále utlumená a ani ve druhé polovině roku nemusí dojít k jejímu výraznějšímu růstu. To je hlavní riziko pro českou ekonomiku v krátkém období. Z dlouhodobého hlediska je rizikem případné vítězství Donalda Trumpa a jeho politika týkající se mezinárodního obchodu. Co se týká růstu HDP v letošním roce, původně jsme očekávali růst okolo 1,5 %, nyní považujeme za realističtější výsledek okolo 1 %.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

31.08.2010Kanadská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 2,0 pct X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688