Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  30.07.2024 07:14:50

Růst tuzemské ekonomiky zpomaluje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Obáváme se, že růstové momentum v české ekonomice se vytrácí, což podle nás potvrdí předběžná data HDP za druhé čtvrtletí. Proti tržnímu očekávání se tedy bojíme zklamání. Pozitivní překvapení naopak čekáme od HDP eurozóny jako celku za Q2 24, lepším výsledkem ve srovnání konsensem by měla potěšit i německá ekonomika. Červencové sentiment indikátory z eurozóny ale příliš důvodů k optimismu neposkytnou.

Sentiment indikátory z eurozóny poukáží na horšící se náladu

Z pohledu vývoje kurzu eura vůči dolaru dnes očekáváme smíšené signály. Z eurozóny se totiž dočkáme podle ekonomů Société Générale lepších než očekávaných výsledků předběžného HDP za velké evropské země i eurozónu jako celek. Proti tomu se ovšem obáváme zklamání v případě červencových sentiment indikátorů z dílny Evropské komise. Na druhé straně Atlantiku by pak spotřebitelská důvěra dle Conference Boardu měla zaznamenat meziměsíční zhoršení, podle nás ale ne tak markantní, jak by naznačoval tržní konsensus.

Předběžné údaje HDP v eurozóny zřejmě ukáží na pokračující slabý růst ekonomiky v Q2 (0,3 % q/q), oproti konsensu (0,2 % q/q) ale čekáme pozitivní překvapení. Ekonomové Société Générale předpokládají, že růst HDP v Německu a Francii zůstal nevýrazný na 0,2 % q/q, a naopak silnější v periferii eurozóny, ve Španělsku (o 0,6 %) a v Itálii (o 0,3 %). Negativně by se měl na mezičtvrtletním výsledku podepsat horší výkon stavebnictví, který v Q1 těžil z neobvykle příznivého počasí. V Německu budou špatný výkon v průmyslu pravděpodobně vyvažovat vyšší spotřebitelské útraty v obchodech. Právě spotřeba domácností by měla být významným motorem růstu ekonomiky eurozóny. Nicméně slabý výkon v průmyslu stále představuje značné riziko směrem dolů pro budoucí růst. Tyto obavy zřejmě potvrdí červencový výsledek sentiment indikátorů z dílny Evropské komise.

Česká ekonomika podle nás v Q2 24 dále ztrácela momentum a mezičtvrtletně vzrostla pouze o 0,1 % po 0,2 % a 0,3 % v Q1 24, respektive Q4 23. Růst spotřeby domácností zřejmě dále nezrychloval, jak dokazují data tržeb v maloobchodu a službách, stále by ale spolu s čistým vývozem měla být hlavním důvodem proč ekonomika v Q2 mezičtvrtletně vůbec rostla. Vývoz by měl odrážet vyskladňování, když průmyslová výroba v Q2 výrazně klesla. Čistý vývoz by tak měl kompenzovat negativní příspěvek tvorby zásob. Investice byly navzdory nepříznivému ekonomickému vývoji v předešlých letech jedním z povzbudivých faktorů, když rychle rostly. Nicméně v H2 23 již pouze téměř stagnovaly a na začátku letošního roku výrazně klesaly. Investiční aktivita tak může být do jisté míry vyčerpána, celkově se podle nás letos sníží. Ekonomika by ale měla dále těžit z oživování spotřeby domácností v souvislosti s růstem reálných mezd a zlepšenou důvěrou domácností. Pro celý letošní rok očekáváme růst HDP o 0,7 % a zrychlení na 1,9 % v roce 2025. Detailněji se věnujeme české ekonomice v nových Ekonomických výhledech, které jsou k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_3Q24_CZ.

Euro na úvod týdne pod prodejním tlakem

Dolar před klíčovými událostmi tohoto týdne, jako je zasedání FOMC, BoJ či BoE, upevňoval na jeho úvod své pozice. Euro se tak proti dolaru včera propadlo pod 200denní klouzavý průměr, když se kurz posunul z hladiny 1,087 USD/EUR, kterou atakoval v průběhu asijské seance, až k 1,080 USD/EUR v odpoledních hodinách. Samotný ekonomický kalendář byl pro včerejší den v podstatě prázdný. Koruna včera kvůli oslabení eura také padala, hladina 25,40 CZK/EUR se ale ukázala jako solidní úroveň odporu, nad ní se kurz nedostal. Celkově byl ale kurzový vývoj na české měně včera klidný. Tady trh čekal na dnešní statistiky HDP za Q2 24, pro které se my obáváme zklamání (viz výše). I pro korunové obchodníky bude důležité zasedání ČNB, bankovní rada se sejde ve čtvrtek. V souladu s tržním analytickým konsensem předpokládáme snížení o 25 bb, v tomto je pohled analytiků jednotný. My ale vnímáme téměř vyrovnanou šanci i na snížení o 50 bb, což částečně odráží i tržní nacenění.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688