Export (export.cz)
Export  |  29.07.2024 15:36:00

Česká firma věří, že přivede živou vodu do pouště

Česká firma Ecoone chce své generátory vody vyrábět v Turecku. Věří, že díky svým nápadům jednou vodu v podobě bouřkových mračen přivede i do pouště.

Ilustrační foto: Shutterstock

Nabízet hostům vodu je v horkém létu věc celkem obvyklá. V pražské kanceláři firmy Ecoone Europe je ale k mání voda, kterou návštěvy hned tak jinde neochutnají. Vyrábějí si ji tu sami z obyčejného vzduchu, a to s pomocí přístroje, který na první pohled vypadá jako běžné plastové pítko: ovšem bez naraženého barelu vody. Dobře to demonstruje nejen samotný atmosférický generátor vody, ale i myšlenku, která za ním stojí.

„Vystudoval jsem technologii budov a napadlo mě, že kdyby se podařilo vzdušnou vlhkost kondenzovat na výměníku a získanou vodu pak vyfiltrovat, mohly by domácnosti nebo firmy mít kvalitní pitnou vodu k dispozici pořád čerstvou,“ líčí nápad na výrobník vody Filip McFly, technický ředitel Ecoone. Před osmi lety tedy začínající firma vyšla z designu běžných pítek, který obohatila o generátor vody vlastní konstrukce. „Teprve pak jsme ale zjistili, že na světě je asi 60 firem, které napadlo něco podobného. A k tomu další stovka různých prodejců,“ dodává.

Jak ale spoluzakladatel Ecoone zdůrazňuje, oproti americké nebo izraelské konkurenci zvládají generátory vody Query Water pracovat i v teplotách pod bodem mrazu a „vytáhnout“ vodu i z nízké vlhkosti vzduchu. Při popisu, jak Query Water funguje, se nelze vyhnout srovnání s jinou českou „ždímačkou“ vzduchu, technologií SAWER, která se představila na EXPO 2020 v Dubaji. Filip McFly ovšem zdůrazňuje, že nejde o konkurenci: Query Water využívá čistou kondenzaci bez ohřívání vzduchu a produkuje mírně mineralizovanou pitnou vodu kojeneckých parametrů.

TURECKO JAKO BRÁNA DO SVĚTA

Ecoone zatím prodalo asi tisíc svých výrobníků, od malých modelů, které zvládají vyrobit 20 litrů vody denně, až po obří stanice s denní produkcí 5 tisíc litrů. Zpočátku se generátory vyráběly ve Frenštátě pod Radhoštěm, pak ale produkce především kvůli nižším nákladům putovala do Číny. V Ecoone na intermezzo v Říši středu nevzpomínají v dobrém. „Nakonec jsme skončili jako řada jiných firem, náš výrobek se začal prodávat pod jiným jménem a ničilo nám to obchodní značku,“ říká Filip McFly. Při hledání nových výrobních kapacit se tak firma logicky začala rozhlížet v zemích, kde měla dobrý odbyt. Nadějně vypadal Egypt, kde se Ecoone s několika dalšími českými firmami loni zúčastnila veletrhu Cairo Water Week, nakonec ale padla volba na Turecko. „S tamním partnerem, s jehož výběrem nám hodně pomohla česká ambasáda, jednáme nejen o výrobě, ale i o investičním vstupu,“ upřesňuje technický ředitel Ecoone.

Turecko chce díky jeho poloze mezi Evropou a Asií česká společnost využít také jako odrazový můstek pro další expanzi a představení nové modelové řady svých atmosférických generátorů vody. Věří, že díky čím dál většímu tlaku na podávání zpráv o udržitelnosti (ESG reporting) budou výrobky Query Water atraktivní třeba pro zemědělské podniky nebo menší průmyslové firmy, které si tak mohou vykázat úsporu ve spotřebě vody. Stejně tak mohou sehrát výrobníky vody větší roli v akvaponických pěstírnách nebo při zalesňování. A samozřejmě také v kancelářích, běžných domácnostech, na chatách, ale také jachtách, kde splňují roli záložních zdrojů vody.

V Ecoone ovšem spřádají mnohem dalekosáhlejší plány. Pomocí vlastního patentu, který kombinuje pěstování tropického keře se zavlažováním, výrobou bioplynu a aktivního uhlí, chtějí v poušti vybudovat obří plantáže, které by dokázaly vytvořit vodu v podobě nových bouřkových mraků. Životodárná tekutina by se tak časem dostala i do dosud neúrodných oblastí. Obrazně řečeno tak v Ecoone chtějí vodu z atmosféry nejen získávat, ale i ji tam vracet. „Naším cílem je také ukázat, že hospodaření s vodou má dalekosáhlé ekonomické a sociální přesahy, protože vede k udržitelnosti a vyšší životní úrovni obyvatelstva,“ dodává Filip McFly s tím, že pouštní projekt by mohl zaujmout agentury OSN nebo velké neziskové a humanitární organizace.

BLAHOSLAV HRUŠKA

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688