Stát  |  29.07.2024 13:22:00

Firmy jsou opatrné, očekávají ochlazení investic (Průzkum SP ČR a ČNB)

Firmy jsou při plánování podnikatelských aktivit pro nejbližší měsíce spíše opatrné až negativní, a to i přesto, že postupně očekávají nižší inflaci. Výsledky průzkumu Svazu průmyslu a dopravy a ČNB mezi nefinančními podniky ve 2. čtvrtletí letošního roku naznačují nepříznivý výhled pro nejbližší měsíce – společnosti očekávají opětovné zhoršení nových zakázek a oproti předchozím zjišťováním avizují také ochlazení investic.


Dosavadní bariéry růstu se nezměnily

Firmy v šetření hodnotí i klíčové faktory, které je podle jejich názoru omezují v možném růstu. Mezi nejproblematičtější se opakovaně řadí ceny materiálů a surovin, vysoké ceny energie, vysoké náklady na práci nebo nedostatek kvalifikované pracovní síly. Významně omezující je také nedostatečná tuzemská či zahraniční poptávka.
„Respondenti hodnotí i meziroční vývoj daných bariér. Ke zhoršení došlo především u cen materiálů a surovin (nejspíše i v návaznosti na nedávné zdražení některých průmyslových surovin jako například měď či hliník). Situace se zhoršila také u vysokých nákladů na práci ve spojení s nedostatkem pracovní síly. Negativně z meziročního srovnání vyšla i domácí a zahraniční poptávka,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské a hlavní analytik Svazu průmyslu a dopravy.


Investiční očekávání se na letošní rok znatelně snížilo

Ve 2. čtvrtletí letošního roku se bohužel změnil trend investičního sentimentu pro nadcházejících 6-12 měsíců. Zatímco předchozí průzkumy ukazovaly pozitivní saldo plánované investiční aktivity, teď to vypadá opačně. Vážené saldo investičních očekávání na příštích 6 měsíců kleslo až na -10,8 %, což rozhodně nenaznačuje pozitivní nastavení.

Investiční očekávání na následujících 6 měsíců

Pozn.: Vážené saldo v kladných číslech značí převis pozitivních očekávání firem nad negativními (v %), převis negativních očekávání nad pozitivními značí záporné znaménko a indikuje pokles investiční aktivity. Hodnoty jsou očištěné/vážené dle tržeb firem.
Nepříznivý vývoj investic v letošním roce ukázaly i výsledky HDP za 1. čtvrtletí, kdy investice do fixního kapitálu poklesly jak v mezičtvrtletním (o 7,9 %), tak i v meziročním (o 2,7 %) pojetí.


Klíčové faktory limitující investiční rozhodování

Podniky v tomto průzkumu uvádějí i konkrétní faktory, které mohou limitovat jejich investiční rozhodování. Obvyklou příčinou je nízká návratnost navrhovaných investic (18,2 % respondentů), dále nejistota budoucí poptávky (17,4 %) nebo nedostatek kvalifikovaných pracovníků (11,3 %). Dle očekávání se mírně snížil počet respondentů upozorňujících na vysoké úrokové sazby (aktuálně 8,2 % oproti dřívějším 10-11 %), což zřejmě koresponduje se snižováním úrokových sazeb ČNB.

Příliv nových zakázek se neočekává, zhoršil se zejména výhled na nejbližší měsíce

Očekávání nových zakázek ze strany firem je spíše negativní. V následujících 6 měsících podniky predikují zápornou stagnaci (vážené saldo – 0,1 % značí poměrně vyvážený poměr optimistických a negativních výhledů).
Oproti minulému šetření se však zhoršil výhled na příští čtvrtletí. Vážené saldo očekávání na následující 3 měsíce se propadlo až na -13,1 %. Výsledky tedy dokládají přetrvávající nízkou důvěru podniků v budoucí poptávku, a to zejména pro nejbližší budoucnost.

Očekávání zakázek na příští čtvrtletí

Slabá poptávka je bohužel patrná i z jiných indicií. Nové průmyslové zakázky dle aktuálních údajů ČSÚ (data za květen) opět reálně poklesly a podobný trend lze pozorovat i v Německu, hlavním odbytišti našich výrobků. Setrvale slabou poptávku v průmyslu napříč celým kontinentem naznačuje také Index nákupních manažerů. Poslední červencový indikátor důvěry ČSÚ potvrdil také odraz této situace na ekonomickém sentimentu v průmyslu, kdy nedostatečnou poptávku za bariéru růstu označilo 44 % respondentů.

Stabilizace inflačních očekávání

Pozitivní zprávou je pokračující pokles inflačních očekávání podniků, a to jak u spotřebitelské inflace, tak i u výhledu zvýšení cen vstupů či výstupů.
Neplatí to však pro odhad vývoje výdajů za mzdy. Podniky i nadále očekávají poměrně vysoký nárůst mezd, který atakuje 5 %. Mzdové tlaky pravděpodobně souvisí jak s dlouhodobým nedostatkem pracovníků na trhu, tak s nedávným poklesem reálných mezd a snahou kompenzovat snížení kupní síly obyvatel.
V každém případě je však patrné ukotvení inflačních očekávání podniků na nižších úrovních, což je zásadní předpoklad dlouhodobé cenové stability.
Aktuální průzkum mapuje situaci ve druhém čtvrtletí 2024 a očekávání respondentů zejména pro zbývající část roku. Ačkoliv se letos očekává mírné oživení a určité zlepšení hospodářské situace, sentiment nefinančních podniků zůstává prozatím spíše negativní s určitou opatrností a obavami ve výhledu.
Projděte si kompletní data ze společného šetření SP ČR a ČNB mezi nefinančními podniky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688