Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Finanční rady  |  29.07.2024 11:27:15

Mohu se jako podnikatel pojistit?

V roce 2023 u nás podle údajů společnosti Imper ukončilo podnikání 277 tisíc živnostníků, tedy nejvíce od roku 1993. Pro podnikatele často nebývá jednoduché přizpůsobit se zhoršeným ekonomickým podmínkám, a proto musí mnohdy živnost přerušit nebo ji úplně zrušit. Ne vždy to ale musí být likvidační.

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky uvádí jako hlavní důvody pro ukončení živnosti v posledních letech zejména krizi způsobenou covidem-19 a válku na Ukrajině, se kterými souvisí zvýšení cen energií. Právě ceny a dostupnost energií, materiálů a komodit dělají podnikatelům největší starosti. Podle našeho BNP Paribas Cardif indexu jistoty 39 procent podnikatelů uvedlo, že mají problém získat zakázky, a 18 procent OSVČ si dokonce hledá nebo již má druhou práci.

Osoby samostatně výdělečně činné oproti zaměstnancům méně často nastupují do pracovní neschopnosti. Na rozdíl od nich totiž živnostníci nejsou finančně zabezpečeni během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti a tzv. „nemocenská“ se jim vyplácí až od 15. dne. S tím pak může souviset i delší doba, po kterou OSVČ bývají v pracovní neschopnosti. Nemocenské pojištění, které je v ČR dobrovolné, si ale platí jen málokteří a na odvodech na sociální a zdravotní pojištění platí většinou nejnižší možné částky.

Zrušení nebo přerušení živnosti pro ně ale nemusí být likvidační. Naše pojištění schopnosti splácet klientům pomáhá v případech, kdy musejí svou živnost zcela zrušit, a od minulého roku se vztahuje i na její přerušení. Pokud se tedy klient rozhodne z důvodu zhoršeného zdravotního stavu, malého počtu zakázek nebo například z technických důvodů živnost přerušit a zaregistruje se na úřad práce, pomáháme mu splácet jeho závazky. Pokud navíc přestane podnikat a stane se zaměstnancem, pojištění mu kryje i ztrátu zaměstnání.

V případě, že chce někdo živnost přerušit nebo zrušit, je nejdůležitější se co nejdříve registrovat na úřadu práce. Jakmile uběhne 30 dní od registrace a pokud dotyčný splní podmínky pro vyplacení pojistného plnění, jako pojišťovna mu hradíme pravidelné úvěrové splátky a pomáháme mu se finančně stabilizovat.


Martin Steiner

obchodní ředitel a místopředseda představenstva

V BNP Paribas Cardif Pojišťovně je zaměstnán od roku 2006, od roku 2008 je ředitelem obchodu a od roku 2016 též místopředsedou představenstva. Je expertem zejména na témata vlajkového produktu CPI: pojištění schopnosti splácet, pojištění pravidelných výdajů, pojištění vyčerpané částky na kreditní kartě, ale i příbuzných témat týkajících se úvěrů, hypoték, pracovní neschopnosti nebo duševních nemocí.


BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s.

BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s., se primárně zaměřuje na pojištění schopnosti splácet finanční závazky v oblasti bankopojištění, se kterým přišla v tuzemsku jako vůbec první pojišťovna. Na český trh vstoupila v roce 1996 a již 28 let na něm poskytuje produkty a služby, které klientům garantují pocit bezpečí a jistoty v neočekávaných a těžkých životních situacích. Kromě již zmíněného pojištění schopnosti splácet finanční závazek nabízí pojištění platebních prostředků a osobních věcí, pravidelných výdajů, prodloužené záruky, nahodilého poškození a krádeže, domácnosti či úrazové pojištění. V současné době se v důsledku zvýšené míry kybernetické kriminality zaměřuje také na pojištění internetových rizik.

Více informací na https://cardif.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688