Pojistěte si nemovitost nejlíp, jak můžete

REKLAMA       Inzerce, 20.12.2021

Konečně jste se dočkali a stali jste se hrdými majiteli nemovitosti, na kterou jste tak dlouho čekali? Oslavte to a své nemovitosti nadělte dárek v podobě toho nejlepšího pojištění a chraňte se před finančními dopady pojistné události.

Když se řekne pojištění nemovitosti

Pojištění majetku v sobě ukrývá jak pojištění nemovitosti, tak pojištění domácnosti. Mnozí z nás si myslí, že se jedná o to samé, opak je ale pravdou. Každé pojištění chrání něco jiného.

Pojištění nemovitosti chrání stavbu, hlavně pak její zdi, dveře, střechu, omítky, okna atd. Kromě toho se pojištění vztahuje i na vedlejší stavby a příslušenství na pozemku jako garáž, kůlna, bazén, skleník, plot, chodník apod. Součástí ale není pozemek.

Oproti tomu pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení bytu nebo domu a zahrnuje tak nábytek, elektrospotřebiče, sportovní potřeby, oblečení a další vybavení, stejně tak stavební součásti (obklady, kuchyňská linka, plovoucí podlaha) a prostory mimo byt jako půda a sklep.

Na co se pojištění nemovitosti vztahuje?

Pojištění nemovitosti kryje celou škálu rizik. Nejčastější jsou škody způsobené krádeží, vloupáním, vandalismem a živelnými událostmi jako požár, výbuch, sesuv půdy, náraz vozidla, tíha sněhu, pád stromu, vytečení vody z akvária, přepětí na elektromotorech, úder blesku, kouř apod. Podle svého uvážení se můžete pojistit i pro případ povodně, záplavy nebo odcizení stavební součásti.

Pojištěná je i odpovědnost za újmu na zdraví, majetku nebo finanční škody, které vznikly v souvislosti s vlastnictvím, nájmem, držbou nebo správou nemovitosti. Co to konkrétně znamená? Oceníte to třeba ve chvíli, kdy z vaší nemovitosti uletí střecha a způsobí někomu škodu, a to jak na zdraví, tak na majetku.

Víte, že je dobré si pohlídat, zda je součástí pojištění i pojištění pro případ zatečení vody při dešti do domu nebo bytu? To se stává poměrně často, ne vždy je ale toto riziko součástí pojistné smlouvy. Tak si to pohlídejte a případně se připojistěte.

Jak nejlíp nemovitost pojistit?

Abyste si sjednali pojištění nemovitosti, nemusíte nutně nikam chodit, zvládnete to z klidu a pohodlí domova. Stačí si otevřít porovnávač pojištění, vyplnit pár základních údajů a hned vidíte, jaké jsou možnosti.

Důležitým parametrem u každého pojištění je pojistný limit, jinak tomu není ani v případě pojištění majetku. Limit udává, kolik vám pojišťovna v případě pojistné události vyplatí a měl by být stanovený pro každé pojistné riziko. Cena pozemku se do pojistné částky pro účely pojištění nemovitosti nepočítá.

Částka by měla odpovídat ceně, za kterou byste si mohli postavit srovnatelnou nemovitost (nová cena) nebo ceně, za kterou byste ji v určitou chvíli prodali (obecná cena). Nemovitost byste neměli podhodnotit ani nadhodnotit, to se rozhodně nevyplácí.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky