ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  26.07.2024 00:00:00

Stavební povolení v Královéhradeckém kraji v 1. čtvrtletí 2024

 

Stavební úřady Královéhradeckého kraje vydaly v 1. čtvrtletí celkem 950 stavebních povolení, to představuje meziroční pokles o 2,6 % a mezi kraji třetí nejnižší pokles. Orientační hodnota staveb meziročně klesla o 1,7 %, tempo poklesu bylo osmé nejrychlejší z krajů. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla hodnoty 7,6 mil. a mezi kraji byla čtvrtá nejvyšší.

 

V prvním čtvrtletí roku 2024 bylo podle předběžných výsledků v kraji vydáno 950 stavebních povolení, to představuje meziroční snížení o 25 povolení, tj. o 2,6 %. Mezi kraji to byl třetí nejnižší propad.

Ke snížení počtu vydaných stavebních povolení proti 1. čtvrtletí 2023 došlo ve čtyřech z pěti okresů Královéhradeckého kraje. Přitom v okrese Jičín byl pokles zhruba třetinový. Naopak okres Hradec Králové jako jediný zaznamenal meziroční nárůst stavebních povolení, a to o 23,1 %.

Ve struktuře vydaných stavebních povolení jich 57,7 % připadlo na budovy (bytové a nebytové) a 42,3 % na inženýrské stavby. Z 548 stavebních povolení na budovy bylo 59,9 % určeno na byty (v nové nebo v původní zástavbě) a 40,1 % na nebytové budovy. Stavebních povolení na inženýrské stavby bylo v 1. čtvrtletí vydáno celkem 402, z toho pětina připadla na dopravní stavby a 79,9 % na ostatní inženýrské stavby.

V celé České republice bylo za první tři měsíce roku 2024 vydáno 17 235 stavebních povolení, jejich počet se proti stejnému období loňského roku snížil o 9,3 %. Podíl Královéhradeckého kraje na celkovém počtu činil 5,5 % a mezi kraji byl šestý nejnižší. Nejvíc stavebních povolení bylo vydáno ve Středočeském kraji (19,1 % z celku) a také v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském (zhruba po jedné desetině) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (2,6 %). Počet vydaných stavebních povolení klesl meziročně ve všech krajích, nejvíc v Plzeňském kraji (téměř o jednu čtvrtinu) a nejméně v kraji Zlínském (o 0,4 %).

Orientační hodnota staveb představuje odhad celkových nákladů staveb (v běžných cenách) včetně technologie vynaložené na přípravu, realizaci a uvedení stavby do provozu a dosáhla za první tři měsíce roku 2024 v kraji hodnoty 7,2 mld. , meziročně klesla o 1,7 %, a to bylo osmé nejrychlejší tempo snížení mezi kraji.

Ve třech okresech Královéhradeckého kraje došlo k meziročnímu poklesu hodnoty vydaných stavebních povolení, nejvyšší byl v okrese Trutnov (o 12,8 %), vysoký byl i v okresech Hradec Králové (o 7,3 %) a Rychnov nad Kněžnou (o 5,7 %). Naopak nárůst hodnoty vydaných stavebních povolení byl v okresech Náchod a Jičín, a to více než 30%, resp. desetinový.

Na celkové hodnotě vydaných stavebních povolení v Královéhradeckém kraji se nejvíc podílel okres Hradec Králové, a to 55,0 %, podíl ostatních okresů se pohyboval mezi 17,5 % v okrese Náchod a 7,8 % v okrese Jičín.

Vydaná stavební povolení v HKK podle čtvrtletí v letech 2019 až 2024

V České republice dosáhla orientační hodnota staveb v 1. čtvrtletí 2024 celkové hodnoty 140,9 mld. a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku vzrostla o 7,2 %. V šesti krajích došlo k meziročnímu nárůstu hodnoty staveb, k nejvýraznějšímu došlo v Karlovarském (o 189,9 %) a Jihočeském kraji (o 73,7 %). V osmi krajích doznala orientační hodnota staveb meziroční pokles, nejvýraznější relativní propad byl zjištěn v Olomouckém (o 44,1 %) a Pardubickém kraji (o 35,9 %).

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení v Královéhradeckém kraji byla 7,6 mil. . V okrese Hradec Králové se vyšplhala na 13,3 mil. , v ostatních čtyřech okresech nedosáhla průměru za Českou republiku (8,2 mil. ).

Mezi kraji byla nejvyšší průměrná hodnota připadající na jedno stavební povolení tradičně v hl. městě Praze (20,1 mil. ) a nejnižší v Pardubickém kraji (3,3 mil. ). Královéhradecký kraj se řadí průměrnou hodnotou na čtvrtou nejvyšší příčku mezi kraji.

 

Kontakt:

Mgr. Jana Bečvářová
Oddělení informačních služeb a správy registrů KS ČSÚ v Hradci Králové
T: 495 762 322
M: 704 659 371
E: jana.becvarova@csu.gov.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688