Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  26.07.2024 11:18:56

Ethereum může relativně brzy atakovat úroveň 22000 dolarů

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Analýza investiční společnosti VanEck přinesla zajímavou prognózu, dle které by při splnění určitých podmínek mohla cena druhé nejhodnotnější kryptoměny, ethereum (ETH), vzrůst do roku 2030 ze současných pozic kolem 3500 dolarů až na úroveň 22000 dolarů. Nejen, že by se jednalo o růst takřka 629 % (628,57 %), ale znamenalo by to čistý výnos zhruba 487 %.

Schválení spotových ETF na ethereum

Stěžejní pro celou prognózu je, aby americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválila žádosti investičních společností o povolení nabízet svým klientům přímé expozice vůči ETH, tedy tzv. spotové burzovně obchodované fondy (ETF) s ethereem. Schválení těchto ETF investičních produktů totiž umožní institucionálním investorům a finančním poradcům držet toto jedinečné aktivum s jistotou kvalifikovaných správců. Běžní uživatelé díky tomu budou moci využívat cenových výhod a výhod likvidity charakteristických pro ETF.

Lze předpokládat, že s ohledem na jedinečné vlastnosti blockchainu Ethereum, který je poháněn zejména silnou nabídkou hodnoty pro podnikatele, bude tato síť nejspíš nadále pokračovat v rychlém růstu tržního podílu tradičních účastníků finančního trhu a přiláká ještě větší množství velkých technologických společností. I když Ethereu šlapou na paty konkurenti typu Solana apod., univerzálnost celého blockchainu dává vysokou naději, že si bude nadále udržovat dominantní postavení mezi platformami pro chytré smlouvy. V pondělí (22. července 2024) schválené ETF mohou potenciálně přilákat minimálně 66 miliard dolarů volného kapitálu.

Potenciál Etherea

Ethereum nabízí uživatelům jedinečné vlastnosti pro široké využití. V nejoptimističtější variantě může do budoucna dokonce ohrozit dominantní postavení takových velkých technologických platforem, jako jsou Google či Apple. Již nyní Ethereum měsíčně přitahuje zhruba 20 milionu aktivních uživatelů a vypořádává kapitál v přibližné hodnotě 4 bilionů dolarů. Vždyť jen za poslední rok usnadnily chytré smlouvy uzavřené na platformě Ethereum převody stablecoinů v souhrnné nominální výši 5,5 bilionů dolarů.

Vzhledem k tomu, že síť Ethereum je nyní brána zejména jako platforma pro různé druhy aplikací, lze o této síti hovořit jako o digitální ropě. Nesporná výhoda je, že podpůrná kryptoměna ethereum se spotřebovává zapojením do činnosti na výchozí platformě. Navíc lze ETH považovat za „programovatelné peníze“, protože financializace ETH a dalších aktiv může probíhat automaticky, bez jakéhokoli prostředníka nebo cenzury, přímo na jeho blockchainu. Kromě toho lze ETH považovat za „komoditu nesoucí výnos“, protože uživatelé mohou zhodnotit ETH tím, že se zapojí do správy sítě a získají zato odměnu v podobě nových etherů. V neposlední řadě lze ETH lze považovat za „internetovou rezervní měnu“, protože je základním aktivem, které oceňuje veškerou aktivitu a většinu digitálních aktiv v rámci ekosystému Ethereum o objemu více než 1 bilionu dolarů a jeho více než 50 propojovacích blockchainů.

Faktem je, že svět tradičních financí směřuje k čím dál větší digitalizaci. Bezhotovostní platby pozvolna vytlačují z trhu hotovost, společnosti vytváří pro své klienty čím dál více chytrých aplikací a online podpory postupně přechází na umělou inteligenci. Blockchainové aplikace založené na podkladu Etherea tak mohou být hnací silou postupujících změn v sektorech finančnictví, bankovnictví, online plateb, marketingu, reklamě, online hrách, sociálních sítí apod. Stranou zřejmě nezůstane ani umělá inteligence či infrastruktura.

Nízké náklady a vysoké příjmy

Schválené spotové ETF na ethereum hned první den přilákaly rekordní kapitál. Lze předpokládat, že ze začátku se bude jednat zejména o institucionální kapitál a až ve druhé fázi se zapojí drobní investoři. Důvod je jednoduchý, velké instituce mají větší možnosti k analýzám due diligence. Již nyní generuje platforma Ethereum větší příjmy než některé velké platformy z prostředí web2. Za dobu své existence se vyprofilovala jako online tržiště aplikací obdobně jako Apple App Store či Google Play. Dokonce průměrnému uživateli generuje roční příjem ve výši 172 dolarů, což je takřka o ¾ víc, než kolik si vydělá průměrný uživatel Apple Music (cca 100 dolarů).

Nepopíratelnou výhodou Etherea oproti konkurenci ze světa tradičních financí jsou mnohem nižší náklady pro uživatele. Aktuálně si Ethereum účtuje zhruba čtvrtinu z příjmů hostovaných aplikací, giganti jako Google nebo Apple si strhávají přes 30 %. Zatím co u těchto gigantů nelze v dohledné době očekávat pokles poplatků účtovaných uživatelům, tak v případě aplikací v prostředí Etherea se dá pokles nákladů v budoucnu předvídat. Náklady budou klesat ruku v ruce s tím, jak se bude postupně víc a víc rozvíjet 2. vrstva řetězce Ethereum.

Ethereum může v budoucnu navíc položit základ pro nový způsob vyřizování bezhotovostních transakcí. Zpracovatelé online plateb jako Visa a PayPal si účtují za vyřízení transakcí poplatky ve výši 1,79 až 2,9 % podle typu transakce a objemu zpracovaných transakcí. Oproti tomu jsou náklady na zpracování transakcí v síti Ethereum mnohonásobně nižší, když momentálně činí přibližně 0,001 %. To je méně než tisícina nákladů současných předních platebních aplikací.

Budoucnost online aplikací

Ilustrační obrázek | zdroj: 123rf.com https://cz.123rf.com/photo_106790791_two-hands-handshake-polygonal-low-poly-hud-illustration-smart-contract-agreement-blockchain-and.html

Ethereum díky svým atributům umožňuje aplikacím volně se propojovat a inovovat pomocí prostředí pro nasazení bez oprávnění a dat s otevřeným zdrojovým kódem. Kdokoli tak může vytvořit aplikaci a využít všechna důležitá data z platformy, včetně statistiky aktivity uživatelů v řetězci. Což jsou neocenitelné informace zejména s ohledem na marketing a případnou poptávku. Za všechny lze jmenovat aplikaci pro sociální média, Farcaster, která v současné době měsíčně inkasuje zhruba 76 dolarů (75,5 dolaru) za jednoho aktivního uživatele. Oproti tomu Facebook vydělává na jednom uživateli měsíčně přibližně jen 44 dolarů. A co víc, Farcaster přináší i poutavější obsah, protože uživatel stráví v aplikaci průměrně 11× víc času než uživatel Facebooku.

Protože lidé, popř. podnikatelé obzvláště jsou ve své podstatě založením Homo Economicus, lze s velkou jistotou říci, že v budoucnu budeme svědky migrace různých aplikací z drahých, uzavřených platforem do open source prostředí, díky kterým budou moci tvůrci využít veřejná data k vylepšení svých produktů a maximalizaci zisku. Výsledkem bude potenciální tvorba podniků kolem ekonomiky s nízkými maržemi v oblasti open source. Spotřebitelé a tvůrci aplikací budou migrovat na Ethereum zejména proto, že je levnější a poskytuje větší hodnotu než současné stálice. Jedinečné vlastnosti Etherea navíc umožňují digitální existenci bez cenzury na sociálních sítích a v herních aplikacích. Pokud bude nadále narůstat vládní cenzura a regulace, budou tyto vlastnosti postupem času stále cennější.

Proč zařadit kryptoměny do investičního portfolia?

Čím dál více se ukazuje, že se kryptoměny stávají plnohodnotnou součástí trhu. Bitcoin dokonce jako první získal statut investičního aktiva, když došlo v lednu k povolení prvních spotových ETF s bitcoiny. Cestu bitcoinu následuje ethereum, u kterého došlo ke konečnému schválení spotových ETF na ethereum v tomto týdnu. Minimálně tyto dvě kryptoměny tak budou moci investoři bez obav zařadit do svých portfolií.

Přidání mírné alokace kryptoměn (až 6 %) do tradičního portfolia v poměru 60/40 (60 % tvoří akciové portfolio; 40 % tvoří dluhopisové portfolio) může podstatně zlepšit Sharpův poměr portfolia s relativně malým dopadem do rizika s tím spojeným. Vzhledem k volatilitě kryptoměn odborníci doporučují investorům, aby se alespoň prozatím drželi dvou největších kryptoměn, bitcoinu a etherea a investici do těchto dvou digitálních měn rozdělili nejlépe v poměru 70/30 (ideálně 71,4 % bitcoinů a 28,6 % etherů). Tímto rozdělením získají nejvyšší míru výnosu s nejnižším dopadem do rizika.

Sharpův poměr

Jedná se o ukazatel používaný ve financích k hodnocení výkonnosti investice ve srovnání s bezrizikovým aktivem po úpravě o její riziko. Vypočítá se odečtením bezrizikové výnosové míry (např. výnosu ze státních dluhopisů) od výnosové míry portfolia a následným vydělením výsledku směrodatnou odchylkou výnosů portfolia. Tento poměr pomáhá investorům pochopit, jak velký nadměrný výnos získávají za dodatečnou volatilitu, kterou snášejí za držení rizikovějšího aktiva. Vyšší Sharpův poměr naznačuje atraktivnější výnos upravený o riziko.

Rizika investice do etheru

Investice do etheru může být přínosem pro portfolio investora, ale není bez rizika. I když si investor udělá důkladné analýzy (due diligence, Sharpův poměr atd.), mohou do hry vstoupit nenadálé faktory. Zárukou není ani tržní kapitalizace převyšující 400 miliard dolarů a to, že Ethereum je již etablovanou platformou pro chytré kontrakty. Níže uvádíme jen základní přehled rizik, které mohou případnou investici znehodnotit.

1. Závislost na spekulacích – vzhledem k volatilitě a skutečnosti, že se stále jedná o velmi mladý systém, je třeba počítat s tím, že je náchylný na spekulace. Příliš silné spekulace mohou zmařit celou investici.

2. Regulační riziko – plánované schválení ETH jako investičního produktu s sebou nese riziko zvýšené regulace. Té mohou být vystaveni i institucionální investoři. Dalším rizikem mohou být bývalí vlivní politici, kteří po politické kariéře pracují pro nadnárodní finanční instituce. Jejich negativní vztah ke kryptoměnám obecně může ovlivnit přístup k digitálním investičním aktivům.

3. Úrokové riziko – ETH je a ještě nějaký čas bude řazeno mezi rizikové aktivum. Tzn., že se do něj bude více propisovat nastavení úrokových sazeb ve světě tradičních financí. V kombinaci s omezenou globální likviditou by se nenadálé změny úrokových sazeb mohly negativně dotknout ocenění ETH.

4. Konkurence – i když si ETH drží konkurenční výhodu na poli chytrých smluv, konkurence nespí. Na paty této platformě šlapou vysoce výkonné blockchainy jako Solana či Sui. Ty mají oproti platformě Ethereum určité technické výhody, protože se zaměřily zejména na rozvoj podnikání a uživatelské zkušenosti. Což může být do budoucna pro Ethereum potenciální problém.

5. Inovace finančních institucí – Ethereum mimo jiné těží ze svých nízkých nákladů na provoz a vyřizování transakcí. Díky tomu umožňuje různé kapitálové operace výrazně zlevnit. Pokud však finanční instituce zavedou inovace, které jejich procesy výrazně zlevní, nebudou mít jejich klienti potřebu hledat levnější řešení.

6. Geopolitické – stejně, jako jsme toho byli svědky v únoru 2022, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, mohla by případná další eskalace, popř. nový ozbrojený konflikt přimět vlády po celém světě k potlačení alternativních finančních systémů a forem peněz.

Závěr

To, k čemu se již několik týdnů schylovalo, se stalo skutečností. V pondělí 22. července 2024 SEC definitivně schválila první žádosti (9) o povolení k spotovým ETF na ethereum. První krok k potenciálnímu růstu hodnoty etherea k 22000 dolarů tak byl učiněn. Že by se různé analýzy a predikce mohly naplnit, potvrzuje i okamžitý rekordní přítok kapitálu do těchto burzovně obchodovatelných fondů, který následoval den poté.

Když si Ethereum udrží svou konkurenční výhodu a navíc začnou její procesy a principy pronikat do sektoru tradičních financí, můžeme se dočkat relativně brzkého pozvolného růstu hodnoty.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

27.07. 16:01  ab (vojtěch)
26.07. 17:38  kalousek (bobo)
26.07. 15:47  Nebo spis $2200 (loomdart)

Přečtěte si více o Ethereu



Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:16  Češi v srpnu nakoupili víc kryptoměn něž loni Martin Stránský (WBTCB)
Po 13:55  Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
28.08.2024  Zlato od začátku roku investorům vydělalo 21 procent Martin Stránský (WBTCB)
27.08.2024  Může být Solana budoucností kryptoměn? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688