Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.07.2024 07:53:04

Americká ekonomika pokračuje v solidním výkonu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní údaj amerického HDP za Q2 by měl ukázat, že tamní ekonomika nadále solidně roste, ačkoli v první polovině letošního roku její růst oproti závěru toho loňského zpomaluje. To by ale mělo být více v souladu s dezinflačním trendem. Navzdory solidnímu růstu ekonomiky USA a jen mírnému ochlazování trhu práce by se díky pokračující dezinflaci mohl americký Fed přiklonit k prvnímu snížení sazeb již v září. Německý IFO index by dnes měl potvrdit pokračování utlumeného vývoje našeho klíčového obchodního partnera. A dění v tuzemské ekonomice a nejenom to vám poodhalí nově publikované Ekonomické výhledy, které jsou k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_3Q24_CZ.

Solidní růst ekonomiky USA pokračuje, Fed to ale nerozhodí.

Americká ekonomika podle našeho odhadu v Q2 rostla solidním tempem, když by růst reálného HDP měl zrychlit na 1,9 % po předchozích 1,4 % q/q v anualizovaném vyjádření. Poslední červnová data maloobchodních tržeb a průmyslové produkce, která trhy pozitivně překvapila, přitom vyznívají ve směru ještě silnějšího růstu a navíc nasvědčují o silné výchozí pozici tamní ekonomiky při vstupu do Q3. Zpomalení růstu v H1 24 z velmi silného tempa růstu ekonomiky v závěru loňského roku, které vytvářelo riziko zvyšování inflačních tlaků, je tak více v souladu s dezinflačním trendem v tamní ekonomice, což potvrdila květnová a červnová inflace. I přes silný růst ekonomiky a jen mírné známky ochlazování trhu práce, které tak dohromady příliš netlačí centrální bankéře ke snižování sazeb, může americký Fed s nedávnými příznivými inflačními čísly v zádech začít snižovat sazby již v září. Více k námi očekávaným krokům Fedu a ještě více najdete v nových Ekonomických výhledech Komerční banky zde: https://bit.ly/CEO_3Q24_CZ.

Německý IFO index by podle nás měl přinést mírné zhoršení, když klesne o 0,4 b. na 88,2 b. Tomu nasvědčuje i včerejší nad očekávání výrazné zhoršení PMI, zejména v průmyslu. Křehké oživení průmyslové výroby v Německu tak zatím zůstává velmi nestabilní a s ohledem na strukturální problémy kolem vysoké úrovně cen energií, ztráty konkurenceschopnosti a slábnutí zahraniční poptávky zůstává výhled na oživení nejistý.

Sentiment se v ČR a eurozóně v červenci zhoršoval.

Důvěra v českou ekonomiku se v červenci zhoršila jak u spotřebitelů, tak i u firem. Po výrazném zlepšení na začátku roku se spotřebitelská důvěra v posledních třech měsících zhoršovala a v červenci pak spadla pod svůj dlouhodobý průměr. Vliv na to mělo zejména zhoršené hodnocení finanční situace. Horší spotřebitelská nálada dokazuje, že růst spotřeby domácností je pravděpodobně stále jen pozvolný. A to navzdory tomu, že se domácnosti těší poměrně solidnímu růstu mezd, který díky zpomalení inflace znamená výrazné zvýšení kupní síly, a rovněž vysokému stavu nadměrných úspor. Dále rychlý růst objemu úvěrů domácnostem ukazuje na daleko lepší sentiment oproti konjunkturálnímu průzkumu. Tuzemská podnikatelská důvěra stále nevykazuje jasné známky oživení a v červenci více než korigovala červnový nárůst. Nálada v průmyslu kolísá z měsíce na měsíc, obecně ale zůstává nízká. V červenci se propadla těsně pod 90 b. z červnových 94,8 b. Průmyslová aktivita tak zřejmě zůstává slabá i na začátku Q3, což zřejmě více a více reflektuje útlum průmyslu v sousedním Německu.

Nálada byla dle červencových PMI zhoršená i v eurozóně. PMI ve zpracovatelském průmyslu klesl o 0,2 b. na 45,6 b. a ve službách ještě výrazněji o 0,9 b. na 51,9 b. Oba indexy skončily pod očekáváním trhu. Vliv na to měl zejména výrazný pokles PMI v Německu, kde se aktivita v průmyslu i službách zhoršuje již druhý měsíc v řadě. Předstihové indikátory naznačují stále jen velmi utlumený růst ekonomiky eurozóny. Negativně překvapil i americký PMI ze zpracovatelského průmyslu, když klesl pod 50bodovou hranici na 49,5 b. To ale kompenzovalo pozitivní překvapení ve službách, kde PMI setrvává vysoko nad zmíněnou hranicí na 56 b. v červenci.

Ve výsledku slabší data z eurozóny ale včera nepoškodila euro, které vůči dolaru skončilo téměř beze změny, byť během dne dosahovalo až o 0,3 % slabších hodnot. Globální tržní sazby měly včera tendenci mírně klesat, zatímco korunové tržní sazby lehce vzrostly o 3-5 bb dle splatnosti. To je však jen velmi mírný pohyb s ohledem na předchozí propad korunových sazeb o více jak 15 bb za poslední týden. Česká koruna se včera obchodovala v poměrně úzkém pásmu kolem 25,42 CZK/EUR, zatímco ostatní středoevropské měny výrazně ztrácely. Maďarský forint odepsal vůči euru 0,8 % vlivem holubičích komentářů představitelů maďarské centrální banky. Polský zlotý následoval se ztrátou 0,5 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688