OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  24.07.2024 06:00:00

Ztráty z květnových a červnových záplav ve střední Evropě dosáhly 3 miliardy €

Vydatné a dlouhotrvající srážky na přelomu května a června nedávno vyvolaly ve střední Evropě rozsáhlé záplavy, jejichž pojištěné ztráty v jižním Německu a střední Evropě se podle odhadu americké obchodní poradenské společnosti Moody's RMS Event Response pohybují zhruba mezi dvěma až třemi miliardami EUR (2,1 až 3,2 miliardami USD).

Srážky vznikaly v souvislosti se systémem nízkého tlaku vzduchu s trajektorií ze Středomoří přes střední Evropu, známým také jako cyklóny typu Van Bebber (Vb). Tento typ cyklón je dobře známý jako příčina některých nejničivějších povodňových událostí ve střední a východní Evropě, například událostí v letech 2002, 2013, 2016 a nyní i v letošním roce 2024.

Ačkoli jasnější obraz ztrát získá pevné obrysy až s odstupem času, již nyní je zřejmé, že očekávaná pojistná škoda z této události zapadne do řady multimiliardových ztrát z podobných událostí z nedávné minulosti. Současnou ztrátu z této události překoná pouze povodeň Bernd v západní a střední Evropě v průběhu roku 2021, která zastiňuje všechny ostatní evropské povodňové případy v posledních desetiletích. Hodnota škod se před dvěma lety pohybovala v nízkých dvouciferných číslech, uvádí experti Moody´s RMS v článku zveřejněném na blogu Moody's Insurance Solutions.

Německá velká voda bez pojištění

Velká část škod zůstává i letos nepojištěna, protože pojištění budov majitelů domů v Německu se obvykle vztahuje na fyzické škody způsobené vichřicí nebo krupobitím, ale ne na povodně. Výjimkou je Bádensko-Württembersko, kde bylo pojištění proti povodním povinné až do roku 1994, a i poté zůstala míra jeho využívání vysoká.

Tyto pravidelné evropské povodně zdůrazňují, jak je důležité vhodně podchytit klíčové faktory, jako jsou předcházející podmínky, události typu Vb, korelace mezi jednotlivými zeměmi, protipovodňová ochrana a kombinované říční a pluviální povodně. Pochopení povahy a průběhu rizika se ukazuje jako klíčové. Pro zajištění jistoty při řízení tohoto komplexního rizika je nutné komplexní modelování, které zachycuje povodňové riziko celostně, protože spoléhání se pouze na historické údaje se ukazuje jako nedostatečné.

Mnohamiliardové ztráty v Německu opět zvýší význam povodňového rizika v pojišťovnictví a v celém hodnotovém řetězci. Pomocí pokročilých HD rizikových modelů se pojišťovny mohou spolehlivě zapojit, upsat více obchodů, ochránit více domácností a komerčních klientů, minimalizovat nejistotu a zvýšit kapitálovou efektivitu, uzavírá článek na blogu Moody's.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Po 15:17  Nový web D.A.S. usnadňuje přístup k právní ochraně OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá 17:00  Děti a mladí tráví každý den na mobilu více než dvě hodiny OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688