Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.07.2024 15:23:00

Akcie Monster se odrážejí od stabilní podpory (Technická analýza)

Akcie společnosti Monster zatím letos nepatří mezi nejsilnější na trhu, ale v posledních týdnech si našly výraznou podporu. V minulých letech se jim několikrát podařilo od této úrovně odrazit, a to včetně října loňského roku, kdy akcie dosáhly úrovně 48 dolarů. Fundamenty společnosti ukazují stabilitu, a přestože akcie stále obchodují s prémií ve srovnání s trhem, je tato prémie mnohem menší než v předchozích letech. Obchodní idea pak vychází i z očekávání 9% růstu zisku v rámci čtvrtletních výsledků.

Dosavadní vývoj v roce

Akcie Monster měly zajímavý rok, kdy začínaly na úrovni kolem 58 dolarů, ale klesly až na 48 dolarů. Na trhu panovala mnohem lepší nálada, což znamenalo, že akcie Monster zatím výrazně zaostávaly. Technicky vzato se však akcie dostaly na zajímavé úrovně, což je patrné zejména na týdenním grafu.

V současnosti se akcie nacházejí na úrovni 200týdenního klouzavého průměru, odkud se jim v předchozích týdnech podařilo odrazit. Klíčová úroveň se pohybuje kolem 49 dolarů. Akcie před několika týdny uzavřely pod touto úrovní, ale od poloviny června začaly vykazovat zlepšení, což naznačuje, že prolomení bylo falešné a úroveň byla potvrzena jako podpora.

Technická analýza

Na denním grafu je patrný pozitivní trend od poloviny června, kdy se akcie odrazily od úrovně 48 dolarů a vzrostly k úrovni kolem 51 dolarů. RSI indikátor také ukazuje na zlepšení, ale stále je pod úrovní 50, což znamená, že titul není překoupený. MACD indikátor se zlepšuje, ale stále se zvedá z velké hloubky, což znamená, že není třeba se obávat výrazného prodejního signálu.

Týdenní graf Monster (23. 7. 2024, před otevřením trhu)
Technická analýza: Akcie Monster se odrážejí od stabilní podpory

Jediným negativem je, že akcie zatím neprolomily 50denní klouzavý průměr, který překonaly naposledy začátkem dubna. V polovině června a v posledních dnech se přiblížily k této úrovni, ale nedokázaly ji stabilně překonat. Pozitivní však je, že se zdá, že klesající trendová linie od poloviny března byla prolomena, což naznačuje potenciální růst, pokud bude klouzavý průměr překonán.

Denní graf Monster (23. 7. 2024, před otevřením trhu)
Technická analýza: Akcie Monster se odrážejí od stabilní podpory

Fundamentální analýza

Fundamenty společnosti Monster se jeví jako stabilní. Roční tempo růstu tržeb zůstává nad 10 %, a to i přes globální inflaci. Marže zůstávají silné, přičemž čistá zisková marže přesahuje 22-23 %. Společnost má také silnou hotovostní pozici, kterou částečně využívá k zpětným odkupům akcií, což zvyšuje stabilitu.

Výhled a doporučení

Pro další čtvrtletí analytici očekávají 9% růst tržeb, což znamená tržby kolem 2,02 miliardy dolarů. Čistá zisková marže by měla zůstat kolem 23 %, což by znamenalo čistý zisk 466 milionů dolarů a EPS 0,46 dolaru. Akcie se obchodují s 12měsíčním fwd P/E poměrem kolem 26, což je relativně nízká hodnota ve srovnání s historickým průměrem 25-35.

Cílová cena podle konsenzuálních odhadů je 59 dolarů, což znamená potenciál růstu o 21 % od současných úrovní. Stop-loss úroveň by měla být nastavena na 46,9 dolaru, což je o 7 % níže než současná cena, což poskytuje dobrý poměr výnosu a rizika.

Rizika

Nesmíme zanedbat ani seznam rizik, o kterých lze například hovořit v souvislosti se čtvrtletní zprávou. Čísla budou zveřejněna 1. srpna, což je za pouhý týden a půl, takže to může přirozeně ovlivnit technický obraz. Zároveň je pravda, že očekávaná volatilita podle opcí nevypadá tak vysoká, pohybuje se kolem 3 procent, a v souvislosti s předchozími čtvrtletními zprávami bylo vidět průměrné pohyby kolem 3-4 procent. Samozřejmě někdy dochází i k větším pohybům.

Seznam rizik je samozřejmě rozšířen o rizika plynoucí z tržní nejistoty. Minulý týden bylo vidět, že globální trhy nebyly tak silné, 1-2 podobné týdny by mohly ovlivnit i akcie Monster, a to i přes jejich relativně defenzivní charakter. Negativně by případě působil i výrazně posilující dolar, například v důsledku změn v měnové politice nebo komentářů z centrálních bank.

Nepřehlédněte Investiční disclaimer připojený níže. Původní verze publikována 23.7.2024. Strojově přeloženo do češtiny. Autor analýzy nevlastní akcie předmětné společnosti.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688