Cssz.cz (ČSSZ)
Sociální  |  23.07.2024 11:14:00

Registrace zaměstnavatele u ČSSZ při zaměstnávání pracovníků na dohodu o provedení práce

Registrace zaměstnavatele u ČSSZ při zaměstnávání pracovníků na dohodu o provedení práce

23. 07. 2024

Od 1. července 2024 se zavádí evidence všech zaměstnanců, kteří pracují na základě dohody o provedení práce (dále jen „DPP“). Ve vztahu k České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) to pro zaměstnavatele znamená několik důležitých kroků registrační a evidenční povahy, které vyplývají z nové právní úpravy.

Povinnost registrace nových zaměstnavatelů

ČSSZ připomíná, že 31. července 2024 uplyne zákonem stanovený termín pro registraci zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, a proto dosud nebyli u ČSSZ registrováni.

Registraci zaměstnavatele lze provést prostřednictvím elektronického formuláře Přihláška do registru zaměstnavatelů. V něm vyplňujete identifikační a kontaktní údaje, zda jste právnickou, fyzickou nebo podnikající fyzickou osobou, a bankovní spojení.

Příklad

Naše společnost vznikla v roce 2016, ale dosud jsme nebyli přihlášeni u ČSSZ jako zaměstnavatel, máme pouze jednoho zaměstnance, který pracuje na DPP už řadu let. Dohodu jsme uzavírali na dobu neurčitou v roce 2017, v roce 2021 jsme ji ukončili a nahradili novou, navazující DPP. Jaká máme při přihlášení vyplnit data u vzniku zaměstnavatele a nástupu zaměstnance do zaměstnání?

Zaměstnance přihlásíte k datu, ke kterému v roce 2017 nastoupil do zaměstnání (tedy začal vykonávat pro vás jako zaměstnavatele činnost). Stejné datum budete uvádět i jako datum vzniku zaměstnavatele při podání přihlášky do registru zaměstnavatelů, kterou musíte podat nejpozději do 31. července 2024.

Za období, za které se přihlašujete zpětně, nemusíte podávat přehledy o výši pojistného s nulovým vyměřovacím základem. Jde čistě o evidenční záležitost, která pouze odráží skutečnost, od kterého konkrétního data trvá vztah zaměstnaneczaměstnavatel.

Přihlašování zaměstnanců a hlášení příjmů

Dosud nepřihlášené zaměstnance na DPP je třeba přihlásit v termínu do 20. srpna 2024. Zaměstnanci mohou být přihlašováni buď přes formulář Oznámení o nástupu do zaměstnání (skončení zaměstnání) (bývá součástí mzdového a personálního SW), nebo přes funkci zahrnutou v novém formuláři pro hlášení příjmů – e-Podání VPDPP https://www.cssz.cz/web/cz/definice-e-podani-vppdpp-nove-podani-od-1.8.2024-. Přihlášení zaměstnance prostřednictvím výkazu se pak provede při jeho podání za měsíc červenec jednoduše tak, že zaměstnavatel zvolí akci „Nástup na DPP s výkazem příjmů“. Nový elektronický formulář bude na webu ČSSZ k dispozici od 1. srpna 2024.

Od 1. července 2024zaměstnavatel novou povinnost elektronicky sdělovat výši příjmů všech svých zaměstnanců činných na základě DPP, a to vždy do
20. kalendářního dne následujícího měsíce (poprvé tedy v srpnu 2024 za předchozí měsíc – červenec).

K hlášení zaměstnavatel použije již zmiňované e-Podání VPDPP „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“.

Vše podstatné je rovněž shrnuto na stránkách webu ČSSZ, kde naleznete i odpovědi na nejčastější dotazy. V případě ostatních dotazů lze kontaktovat kteroukoliv správu sociálního zabezpečení nebo call centrum ČSSZ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688