Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.07.2024 07:00:03

Růst optimismu evropských spotřebitelů v červenci pravděpodobně ustal (Ranní zpráva z finančního trhu)

Trend postupného zlepšování spotřebitelské důvěry v eurozóně se podle našeho odhadu v červenci zastavil. Odhadujeme, že indikátor od Evropské komise zůstal poblíž červnové, a tedy stále podprůměrné úrovně. Podobně také zvyšování evropského PMI ze služeb ustalo, když v posledních dvou měsících naopak došlo k jeho mírnému poklesu. To značí spíše pozvolný charakter oživení spotřebitelské poptávky. V USA budou dnes zveřejněna méně důležitá data důvěry v průmyslu od richmondského Fedu a prodejů stávajících nemovitostí. V Maďarsku pak zasedá centrální banka.

Maďarská centrální banka přeruší snižování sazeb

Po předchozím rychlém snižování maďarská centrální banka dnes podle nás ponechá úrokové sazby beze změny. Ta základní by tak měla zůstat na 7,0 %, zatímco konsensus naproti tomu očekává snížení o 25 bb. Již na posledním, tedy červnovém zasedání se banka rozhodla zmírnit tempo jakým uvolňuje měnovou politiku na standardních -25 bb. Důvodem bylo zejména předchozí oslabení forintu. Ten navzdory mírnému posílení na slabších úrovních zůstává i nadále. Sama centrální banka v návaznosti na červnové rozhodnutí uvedla, že prostor pro další pokles úrokových sazeb je omezený. Další kroky se podle ní budou odvíjet od nově zveřejněných dat. Tamní inflace by přitom měla ke konci roku zrychlit z červnových 3,7 % y/y mírně pod hranici 5 %. Úrokové sazby tak v Maďarsku podle naší prognózy zůstanou beze změny až do konce letošního roku a jejich pokles by měl pokračovat až na začátku toho příštího.

Trhy Bidenovo odstoupení z míry nevyvedlo

Víkendové odstoupení současného prezidenta USA Bidena z boje o další mandát v Bílém domě na finanční trhy nemělo významný vliv. O jeho odstoupení je již nějakou dobu spekulovalo a po zvyšujícím se tlaku zevnitř Demokratické strany pravděpodobnost, že se tak skutečně stane, s každým dnem rostla. Hlavní měnový pár eura k americkém dolaru během včerejšího evropského obchodování zůstal takřka beze změny, když se jeho kurz pohyboval v úzkém pásmu mírně pod 1,09 USD/EUR. Do jeho vývoje včera nemohla zasáhnout ani nově zveřejněná data, když makroekonomický kalendář byl v podstatě prázdný. Zveřejněn byl pouze indikátor ekonomického sentimentu od chicagského Fedu, který ale dopadl zhruba v souladu s očekáváními. Vývoj ve středoevropském regionu byl včera rozličný. Zatímco maďarský forint a polský zlotý vůči euru mírně posílily (o zhruba 0,2 %), česká koruna naopak nepatrně oslabila (o 0,1 % k hranici 25,25 CZK/EUR). I ve středoevropském regionu však obchodování pozbývalo kurzotvorné informace a jednalo se tak spíše o technické pohyby.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688