Otrokovice (otrokovice.cz)
Z regionů  |  22.07.2024 17:49:00

V Otrokovicích se jela nominace na MS v pumptracku, Česko bude reprezentovat Sabina Košárková

V letním červencovém víkendu 13.7. - 14. 7. 2024 se v Otrokovické FREETIME zóně Trávníky jely výjimečné závody v disciplíně Pumptrack. Proč je výjimečné? Během víkendu spolek BIKECORE OE uspořádal hned tři závody a z toho jeden světové úrovně pod záštitou mezinárodní cyklistické asociace UCI.
pumptrack

Celá akce byla naplánována jako ukázka dynamického sportu PUMPTRACK na trati, která vznikla před dvěma lety v Otrokovicích. Vzrušení budící závody byly šité na míru pro všechny úrovně – amatéry, profesionály i úplné začátečníky. „Vrcholem byl kvalifikační závod na mistrovství světa, který se pojede 9. listopadu v Jihoafrické republice. Zároveň se mohli účastníci zapojit i do bodovací soutěže o Český pohár Pumptrack a užít si temperamentní klání určené pro amatéry i začínající jezdce. Celá akce byla navíc umocněna festivalem Otrokovické letní slavnosti a závodem ve Scooteringu v přilehlém skateparku,“ popsal Dalibor Silný, ředitel závodu.

Na asfaltové trati dlouhé 283 m se během dvou závodních dnů vystřídalo 111 závodních jezdců, z čehož bylo 47 nezletilých. Rozhodujícím kritériem byl čas zajetý za jedno kolo a to bez šlapání nebo cizí pomoci. „Pro dosažení vyšší rychlosti musí jezdec dobře pracovat s celým tělem a za pomoci ‚pumpování‘ rozpohybovat kolo do vyšší rychlosti, dokonce pak může jednotlivé vlnité nerovnosti trati celé přeskakovat,“ přiblížil ředitel.

Na sobotu 13. července byl naplánován amatérský závod pro širokou veřejnost. Do závodů se přihlásilo 54 závodníků z toho 5 závodnic. Závod byl rozdělen do několika věkových kategorií (do 9 let, do 12 let, do 15 let, do 18 let, od 18 let do 40, od 40+). Všichni závodníci museli absolvovat dvě kvalifikační kola. V každé kategorii postupovalo 5 závodníků (kromě kategorie do 9 let). Ti poté projeli jedno měřené kolo a podle dosažených výsledků byli vyhlášeni vítězové kategorie. Nejrychlejším jezdcem se stal Jakub Kozelský s časem 24,054 s, který od BIKECORE dostal divokou kartu a mohl tak jako jediný účastník PUMPTRACK WEEKEND závodit v obou dnech a vyzkoušet si jako amatér poměřit síly s profesionálními závodníky, kteří přišli na řadu v neděli.

Neděle měla na programu závod v českém PUMPTRACK poháru a Velosolution kvalifikační závod na mistrovství světa. Začalo se opět dvěma kvalifikačními jízdami pro celkem 57 závodníků a závodnic z 8 evropských zemí. Kvalifikační jízdy byly pro všechny závodníky stejné a pouze se přiřazovaly podle toho, do kterého závodu a kategorie byl jezdec přihlášen. Čeští závodníci mohli startovat v obou závodech. Tuto možnost využilo 5 jezdců. První na řadu přišlo finále kvalifikačního závodu na MS. Ještě předtím, ale byla zařazena soutěž v přezouvaní plášťů pro širokou veřejnost. Odvahu našlo celkem 5 zájemců a každý si odnesl hodnotné ceny. Poté bylo odstartováno finále kvalifikace na MS. Celé finále bylo přenášeno na velkou LED obrazovku a on-line video streamem na internet a je možné jeho zpětného zhlédnutí. Závod se jel pouze na dvě kategorie muži 17+ a ženy 17+. „V ženské kategorii jsme měli velké želízko v ohni v podobě mladé závodnice Sabiny Košárkové, která se již 2x po sobě stala vicemistryní světa. Vítězství v kvalifikaci znamenalo kompletně uhrazené výlohy spojené s účastí na mistrovství světa do Afriky. Další 4 jezdci v pořadí si také zajistili nominaci na MS, ale na vlastní náklady. Nezbývá, než se radovat, protože Sabina si vyjela zaslouženě první místo v kategorii žen a bude Českou republiku reprezentovat na MS. Svým soupeřkám unikala statečně a jako jediná zvítězila s časem pod 22 sekund (21,674 s). Za ní následovala slovenská závodnice Kristína Madarásová a následně další Češka Kristýna Utinková,“ uvedl Dalibor Silný, ředitel závodu. V mužské kategorii, kde byla sestava TOP 16 nejlepších jezdců, tlačil na výhru italský závodník Mattia Costerman a to se mu vyplatilo! S nejrychlejším časem 19,556 sekund zvítězil nad druhým Danielem Hradským ze Slovenska o necelých 0,8 sekundy, třetí místo bral český závodník Tomáš Haluza.

Do kategorií junior, Expert, Masters, Ženy 13+, Elita v českém poháru bylo přihlášeno celkem 29 jezdců. Nejrychlejší byl Dominik Vašut s časem 22,242 sekund a v ženách opět zvítězila Sabina Košárková s časem 22,502 sekund.

„Gratulujeme všem závodníkům i závodnicím, kterým se podařilo umístit na stupních vítězů, a také přejeme brzké uzdravení slovenské závodnici Amelii Kissové, která bohužel nedělní závod po tvrdém pádu nedokončila. Všem závodníkům i divákům patří velké poděkování, že u toho byli s námi a díky nim mohla vzniknout nezapomenutelná atmosféra a to i díky moderátorovi Michalovi Berkovi,“ uzavřel Dalibor Silný.

Akce se konala s finanční podporou města Otrokovice a Zlínského kraje, pod záštitou starostky Hany Večerkové a s podporou komise pro místní část Střed a Újezdy.

BIKECORE OE Děkuje všem sponzorům kteří tuto akci podpořili: Velosolution, Vseproakci.cz, Rock Machine, PSG Construction a.s., Teplárna Otrokovice, T-Mobile, Cyklobazar.cz, Kellys, Meatfly, ICE, Bottico, Maxxis, Troy Lee Design, CapriSun, Bikegaráž, Kolodoktor, Dema, prekonanigravitace.cz

Podrobné výsledky sobotního závodu zde.

Kompletní výsledky Českého poháru zde.

Výsledky kvalifikace na MS:

Ženy

1. Sabina Košárková, CZ

2. Kristína Madarásová, SK

3. Kristýna Utinková, CZ

4. Danielle Vrenegoor, NL

Muži

1. Mattia Costerman, IT

2. Daniel Hradský, SK

3. Tomáš Haluza, CZ

4. Max Van Eijndhoven, NL

Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 22.7.2024 / 22.7.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688