Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.07.2024 09:27:30

Pět kroků k lepší finanční budoucnosti

Zopakování si základů finančního plánování vám může pomoci připravit se na různé ekonomické nejistoty či nenadálé osobní situace, případně se díky nim můžete těšit na důchod v lepší finanční kondici. A to není k zahození. Chyby v uvažování o penězích jsou totiž stále stejné a lze jim předcházet.

1. Mějte kontrolu nad svými výdaji

Zní to banálně, ale mnoha lidem se to stále nedaří. Snažte se utrácet méně, než vyděláte. Inflace se z nejvyšších úrovní za řadu dekád v roce 2022 sice svezla na standardnější hodnoty, ale prakticky všechny položky běžné spotřeby za poslední roky podstatně zdražily. Vaše výdaje (a také dluhy) tak mohly podstatně vzrůst. Ujistěte se, že máte výdaje pod kontrolou. Vědět, kolik utrácíte za základní věci a kolik naopak za položky, jež si můžete odpustit, vám pomůže optimalizovat výdaje.

2. Vytvořte si finanční polštář

Vytvořte si finanční rezervu alespoň na 3-6 měsíců na základní výdaje, jako jsou jídlo, bydlení či lékařská péče. Pokud právě začínáte vydělávat nebo "restartujete" své finance, mějte klidně rezervní fond nižší a až postupně jej navyšujte. Jde o peníze, jež využijete v případě, že vám z jakéhokoli důvodu "vypadnou" pravidelné příjmy.

Pokud máte problém s disciplínou a nedaří se vám rezervu vytvářet, pomozte si automatizací. Nastavte si zkrátka z každého svého příjmu automaticky okamžitý odvod například na spořicí účet, abyste na to nemuseli myslet a nebyli v pokušení odvod do rezervy vynechat.

3. Splaťte dluhy z kreditních karet

Dluhy z kreditních karet mohou být nenápadné, protože začínají nabíhat zpravidla až několik týdnů po samotných platbách. Úroky z nich jsou ale vysoké, běžně se v nabídkách českých bank pohybují nad 20 % za rok.

Pokud čerpáte úvěr z kreditní karty každý měsíc, zkuste zjistit, jak se tohoto opakovaného dluhu nadobro zbavit. Nejprve si zkontrolujte výpis z kreditní karty, abyste viděli své aktuální úrokové sazby. Pokud máte více půjček nebo karet, seřaďte své dluhy od nejvyšší sazby po nejnižší. A pak zvažte, jaká strategie splácení dluhů je ve vašich silách. Máte-li více než jeden úvěr nebo půjčku z kreditní karty, může být dobrý nápad agresivně splatit ten nejdražší dluh najednou a zároveň provést minimální požadovanou platbu na ostatní půjčky.

Začněte vždy úvěrem s nejvyšší sazbou a zaměřte se na to, jak se poprat s více půjčkami. Zvažte, zda má smysl refinancování dluhu. A pokud máte více než jednu kartu nebo půjčku, bude nejspíše vhodné se je pokusit sloučit do jednoho úvěru s co nejnižší sazbou.

4. Myslete na důchod

Pokud si šetříte na důchod, děláte správně. Záleží vždy na úrovni příjmů a výdajů, jako vhodné se ale ukazuje odvádět si na důchod alespoň 15 % svých měsíčních příjmů. Zjistěte si zároveň, zda a v jaké výši vám na penzijní spoření může přispívat zaměstnavatel. Snažte se na důchod odvádět alespoň tolik, abyste získali plnou výši finančních příspěvků nabízenou zaměstnavatelem.

5. Zkontrolujte skladbu svých investic

Pokud se vás týká i tento poslední bod, je to skvělé. Investujete, což je něco pro vaši finanční budoucnost blahodárného. Znamená to, že již máte vytvořené určité rezervy, případně s investováním začínáte.

Na začátku si na základě svého vztahu k riziku zvolíte určitý mix rizikovějších a konzervativnějších investic. Za rizikové se považují většinou akcie nebo třeba kryptoměny, méně rizikové jsou dluhopisy nebo nemovitostiS vývojem cen během let se mohou podíly různě rizikových aktiv ve vašem portfoliu i výrazně posouvat, a proto má smysl tyto váhy hlídat a portfolio jednou za čas vrátit na vámi požadovanou míru rizikovosti (takzvaně portfolio rebalancovat) a také si potvrdit, že odpovídá vašemu investičnímu horizontu, tedy době, od které budete chtít zainvestované peníze začít využívat.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:58  Týden na akciových trzích: Indexy mírně korigovaly rekordní úrovně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:21  Data tento týden vyznívala v neprospěch dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:40  DIP si našel své místo na trhu, zatím si jej sjednalo 53 000 osob Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688