Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  20.07.2024 14:44:35

"Největší bublina v dějinách lidstva" je blízko splasknutí, říká k akciím investor Mark Spitznagel

Mark Spitznagel, známý „medvědí“ investor, předpovídá, že akcie mohou při výprodeji brzy ztratit více než polovinu své hodnoty. Do konce roku by podle něj mohla nastat recese, kterou by mohl podpořit neustále rostoucí americký vládní dluh ve výši již 34 bilionů dolarů. V nedávném rozhovoru pro deník The Wall Street Journal Spitznagel uvedl, že několikaletá rally na akciovém trhu se rovná "největší bublině v dějinách lidstva".

Poukázal na podobnost s dot-com bublinou, kdy investoři nalili peníze do technologických akcií, než šílenství opadlo a Nasdaq se v roce 2000 zhroutil.

Na grafu níže můžeme připomenout vývoj z přelomu století, kdy index Nasdaq během zhruba 15 měsíců více než ztrojnásobil svou hodnotu. Dostal se tehdy až nad hranici 5 tis. bodů, následně zhruba za rok a půl byl zpět až na hranici 1 400 bodů.


Zdroj grafu: bigcharts.com

Spitznagel uvedl, že bublina a dopad jejího splasknutí bude tentokrát ještě extrémnější, protože kvůli vládnímu dluhu ve výši 34 bilionů dolarů bude pro FED (Federální rezervní systém) obtížnější včas zvrátit vývoj ekonomiky a vyhnout se recesi. Uvedl tak, že akciový trh směřuje k historickému výprodeji, a opakuje tak své „uberbearish“ varování pro investory, kteří se uprostřed šílenství kolem umělé inteligence spokojí se stálým růstem akcií.

Na druhou stranu Spitznagel uvedl, že současná rally bude pravděpodobně pokračovat ještě několik měsíců, protože inflace nadále klesá a Fed uvolňuje měnovou politiku. Dodal však, že akcie by pak právě při následném výprodeji mohly brzy ztratit více než polovinu své hodnoty. Stručně řečeno, Spitznagel uvedl, že situace na trzích je "časovanou megabombou".

Jeho investiční skupina Universa Investments vydělala na minulých burzovních krizích miliardy dolarů. Sází totiž na události typu "černá labuť", které výrzně hýbou trhy. Vydělala tak během hypoteční krize, resp. burzovního krachu v roce 2008, bleskového propadu v létě 2015 a nástupu pandemie COVID-19 na začátku roku 2020.

Před krachem varuje Spitznagel již od ledna 2023, takže ačkoli to není poprvé, co bije na poplach, řekl, že časová osa nadcházející krize je nyní jasnější a že recese by mohla být na dohled ještě před koncem tohoto roku.

K aktuální situaci na Wall Street možno závěrem doplnit, že akcie zažily nejhorší týden od dubna. Širší index S&P 500 odepsal téměř 2 %, Nasdaq pak ještě výraznějších 3,65 %. Tedy razantně tak ukončil svou předchozí již šestitýdenní růstovou šňůru. Nezvykle však proti zakončil index DJIA, který naopak v týdnu přidal přes 0,7 %. Investoři zkrátka přeskupovali prostředky z velkých technologických firem dpo tradičnějšího segmentu. Nicméně i druhá polovina týdne byla pro DJIA negativní. V úvodu čtvrteční seance však nejprve index DJIA vytvořil své nové historické maximum až na 41 376 bodech. Zatímco podporou pro index byly v týdnu s více než desetinovým kurzovým posunem v návaznosti na výsledky akcie UnitedHealth, nejvíce naopak odepsaly akcie Amazon.com (-5,8 %) a Intel (-4,4 %).

Graf: Dow Jones (DJI) - aktuální graf akcie Dow Jones (DJI) v bodech

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688